(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit onderzoek van de universiteit van Alicante blijkt dat THC – een werkzame stof in cannabis – een  vertragend effect heeft bij de genetische oogziekte retinitis pigmentosa. Sterker nog, het THC-gebruik zou zelfs blindheid kunnen voorkomen!

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Experimental Eye Research. Retinitis pigmentosa is een erfelijke oogziekte waarbij het netvlies en pigmentblad van het gehele netvlies worden aangetast. De aandoeningen variëren van slecht zien in het donker (nachtblindheid) tot de geleidelijke beperking van het gezichtsvermogen en soms totale blindheid. Tot op heden is er geen effectieve behandeling voor de oogziekte mogelijk. Nar schatting lijdt ongeveer 1 op de 4000 mensen aan deze ziekte.

Beter zicht en meer fotoreceptoren

De Spaanse onderzoekers zijn nu voorzichtig optimistisch over een medicijn dat de terugval kan beperken en wellicht blindheid kan voorkomen. Zij infecteerden ratten met de ziekte en gaven hen vervolgens 90 dagen synthetische THC. Na die periode bleek dat de ratten die THC kregen veel beter scoorden in zichttests en ook beschikten over 40 procent meer fotoreceptoren (de lichtgevoelige cellen in het oogvlies)!

“Deze resultaten suggereren dat cannabidoïden potentieel nuttig zijn om de genetische achteruitgang bij retinitis pigmentosa patiënten te vertragen”, stelt Dr. Cuenca van de universiteit van Alicante. Overigens zijn de onderzoekers niet echt verbaasd over dit resultaat. Het is immers al 40 jaar bekend dat cannabis een heilzaam effect heeft op een andere bekende oogziekte, glaucoma.  Verder onderzoek volgt, maar het biedt sowieso hoop voor een ziekte waarvoor tot nu toe geen enkel effectief medicijn bestond…

 

(advertentie)