(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Federaal gefinancierd onderzoek in de VS naar de effecten van cannabis op alcoholgebruik, toont aan dat mensen die wiet gebruiken vlak voor het drinken vervolgens minder alcoholische dranken consumeren én minder hunkeren naar alcohol.

Minder zin in drank en minder drinken door cannabis

“We ontdekten dat in de hele steekproef het zelf toedienen van cannabis vóór het drinken van alcohol het alcoholgebruik aanzienlijk verminderde in vergelijking met wanneer alcohol werd aangeboden zonder cannabis”, schrijven de auteurs van de studie die eind april is gepubliceerd op de open-access website PsyArXiv.

“Bovendien”, vervolgen de onderzoekers, “ontdekten we dat gelijktijdige toediening van cannabis en alcohol gepaard ging met een significante acute vermindering van het verlangen naar alcohol in vergelijking met toediening van alcohol alleen.”

Drinken voor de wetenschap

De studie, gefinancierd door het Amerikaanse National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism, levert verder bewijs van een substitutie-effect, waarbij gebruikers melden dat ze een deel of zelfs al hun alcoholgebruik vervangen door cannabis.

Een achtkoppig onderzoeksteam van de Colorado State University en de University of Colorado keek naar het gedrag van 62 volwassenen die zowel wiet als alcohol gebruikten en die minstens drie maanden zwaar hadden gedronken.

Elke persoon nam deel aan twee afzonderlijke sessies waarin ze tot vijf alcoholische dranken konden drinken – een eerste voorbereidingsdrankje, gevolgd door maximaal vier optionele drankjes die met tussenpozen van 15 minuten werden aangeboden.

Eén keer zonder en één keer met wiet aan de drank

In een van de twee sessies kregen de deelnemers eerst de opdracht om wiet te gebruiken op een manier die ze zelf kozen en met hun typische dosis, die werd gewogen en geregistreerd.

Wanneer de proefpersonen alleen alcohol gebruikten, dronken ze gemiddeld twee zelf ingenomen drankjes. Met cannabis erbij was het gemiddelde aantal zelf ingenomen drankjes 1,5 – ongeveer 25 procent lager.

En hoewel niet elke deelnemer minder dronk na het gebruik van wiet, rapporteerden degenen die dat wel deden “verminderde hunkering naar alcohol op verschillende tijdstippen na het gebruik van cannabis en alcohol in vergelijking met alcohol alleen”, aldus het rapport.

Het verlangen naar alcohol bij degenen die meer of hetzelfde dronken na het gebruik van cannabis bleef gelijk of nam toe”, lezen we ook in het rapport. De studie concludeert:

“Voor sommige individuen die zwaar drinken, kan cannabis dienen als vervanging voor alcohol en  vermindering van hunkering kan het mechanisme zijn waardoor dit gebeurt.”

Verder onderzoek naar wiet als alcoholvervanger

Desondanks erkennen de auteurs dat de effecten niet eenduidig zijn. “Samengevat toont deze studie aan dat verschillende effecten van cannabis op hunkering naar alcohol ten grondslag kunnen liggen aan de neiging tot substitutiegedrag, en dat deze effecten niet afhankelijk zijn van plasma THC concentraties”, schrijven ze.

Hoewel de bevindingen een eerste ondersteuning zijn voor het idee dat legale cannabis op de markt kan dienen als vervanging voor alcohol bij sommige zware drinkers, stelt het rapport dat factoren zoals demografische verschillen, motieven voor cannabisgebruik, sociale context en subjectieve drugseffecten verder onderzoek rechtvaardigen.

Jongeren verruilen drank steeds vaker voor wiet

Dit nieuwe onderzoek volgt op een andere studie die in maart werd gepubliceerd en waaruit bleek dat drie op de vier jongvolwassenen minstens één keer per week cannabis gebruiken in plaats van alcohol.  Een “snel opkomende” trend die de “snelle uitbreiding” van de markt voor cannabisproducten weerspiegelt.

Uit het rapport van Bloomberg Intelligence bleek dat cannabis in verschillende demografische groepen steeds vaker wordt gebruikt als alternatief voor alcohol en zelfs niet-alcoholische dranken, nu steeds meer wietbedrijven hun aanbod uitbreiden.

LEES OP CNNBS OOK:

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)