- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#6)
- Wetenschapper waarschuwt ons voor synthetische ‘Spice-achtige’ HHC
- Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
Stap 1 • Huis van Afgevaardigden VS stemt voor legale wiet
Hoewel het vrij kansloos lijkt dat het er daadwerkelijk van gaat komen, is het toch een historische gebeurtenis: het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden – zeg maar de Tweede Kamer daarginds – stemde vrijdag voor de decriminalisering van cannabis. En dat was voor het eerst dat men in 1 van de 2 kamers van het Congres bereid is om wiet uit het strafrecht te halen. Of dat echt gaat gebeuren hangt nu af van de stemming in de Senaat, maar daar zijn de kansen voor de zogeheten MORE Act een stuk kleiner.
Historische ommekeer in war on drugs
Eerst maar eens positief insteken. Nog nooit eerder was het Amerikaanse parlement in meerderheid voorstander van het verwijderen van cannabis uit de federale opiumwet. Hoewel zowel medicinale als recreatieve wiet tegenwoordig in veel staten van de VS al legaal zijn, blijft het op federaal niveau allemaal hartstikke verboden. Wiet staat zelfs nog steeds in de zwaarste drugscategorie van de wet: Schedule I.
Maar afgelopen vrijdag kwam dus de MORE Act in stemming in het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden. Met 228 stemmen voor en 164 stemmen tegen werd de federale decriminalisering van cannabis aangenomen. Een historisch besluit na tientallen jaren van door de federale overheid aangejaagde war on drugs.
Polarisatie politiek (ver)hindert federale legalisering
Maar juich niet te vroeg. Zo zagen de stemverhoudingen er namelijk uit afgelopen vrijdag:
Je ziet overduidelijk de scheiding tussen de twee partijen die het in de VS politiek voor het zeggen hebben. Slechts 5 (!) Republikeinen willen de drugsoorlog beëindigen. En dat betekent dat het vrijwel kansloos is dat de MORE Act ook in de Senaat wordt aangenomen, want daar liggen de politieke machtsverhoudingen precies andersom dan in het Huis van Afgevaardigden: Democraten in de minderheid en Republikeinen in de meerderheid.
Veroordelingen wegpoetsen, investeren in gemeenschappen
Goed, eerst nog eens kort wat die MORE Act nu precies wil. Op federaal (landelijk) niveau wordt cannabis gedecriminaliseerd en de 50 staten mogen hun eigen regulering ten aanzien van wiet bepalen.
De wet veegt ook het merendeel van de federale veroordelingen voor cannabis weg en het voorziet in een commerciële wietbelasting die zal worden geïnvesteerd in gemeenschappen die ‘getroffen zijn door de falende war on drugs’. Dat zijn dus met name de zwarte en latino gemeenschappen in de VS. Verder maakt de MORE Act mediwiet toegankelijker voor veteranen en komen cannabisondernemingen in aanmerking voor subsidie van de Small Business Administration.
Historische dag maar daarmee zijn we er (nog) niet
Uiteraard zijn de meeste reacties positief, ook van activisten. ‘Deze historische stemming zet de toon voor cannabis hervorming binnen de Biden-regering en het volgende Congres’, schrijft Sam D’Arcangelo, directeur van het Cannabis Voter Project. ‘Het laat ook zien dat politici eindelijk hun kiezers bijhalen in deze kwestie.’
Ook Justin Strekal van de bekendste Amerikaanse pro-wiet lobbygroep National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) spreekt van een ‘historische dag’.
Maar ja, er is dus nog een hobbel te nemen door dat ‘volgende Congres’, dat in januari samen met de kersverse Democratische president Joe Biden aantreedt. Momenteel hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat en nu zou de MORE Act dus NIET worden aangenomen, noch zou president Trump er zijn handtekening onder zetten.
Lot van MORE Act in handen van kiezers in Georgia
Maar…. Er komen op 5 januari 2021 nog twee herverkiezingen voor Senaatszetels, allebei in de staat Georgia. Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen was dit al een belangrijke swing state, maar voor wiet is het de énige swing state die er nog toe doet.
Nu zijn die beide zetels nog in handen van de Republikeinen, maar je weet het natuurlijk nooit met verkiezingen, we hebben wel gekkere dingen gezien in de VS de afgelopen jaren. Mochten de Democraten beide Senaatszetels in Georgia alsnog weten te winnen, dan krijgen ze daardoor óók een meerderheid in de Senaat.
En dan is een succesvol politiek vervolg voor de MORE Act ineens geen utopie meer, aangezien de Democraten dan zowel de president als het volledige Congres (Huis van Afgevaardigden + Senaat) in handen hebben… Fingers crossed!