(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De war on drugs mag dan wel door de Amerikanen uitgevonden zijn, ook in Nederland woedt hij hevig. En zoals bij elke oorlog vallen er ook bij die tegen illegale genotsmiddelen slachtoffers, alleen hoor je die dus nooit. Voor de Correspondent is journalist Thijs Roes daarom op zoek naar iedereen die zichzelf slachtoffer van de strijd tegen drugs voelt.

Persoonlijk voelen wij ons soms ook weleens slachtoffer van het stigma dat cannabis nog altijd draagt, maar het gaat in dit geval om mensen die iets meer onder het verbod op drugs te lijden hebben. Op de website van de Correspondent geeft Roes aan dat hij op zoek is naar mensen die zijn ontslagen, hun huis zijn uitgezet of in de cel hebben gezeten vanwege illegale (soft)drugs.

Onderdrukt

Thijs geeft terecht aan dat de War on Drugs vaak wordt gezien als iets Amerikaans, een mislukte poging om verslavingen en drugsbaronnen de kop in de drukken. Maar hoe meer hij over drugsgebruik leest en verhalen hoort, hoe meer hij het gevoel krijgt dat er ook in Nederland een subcultuur is die op grote schaal wordt onderdrukt, bedoeld om mensen tegen zichzelf te beschermen. Een schokkende 18 procent van het totale aantal gevangen in Nederland zit vast voor een overtreding van de Opiumwet, dat zijn zo’n 1362 mensen volgens cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

shutterstock_26302834

De War on Drugs wordt gezien als iets (Zuid) Amerikaans, terwijl hij ook gewoon in Nederland woedt. Foto: Frontpage, Shutterstock.com

Zelfs Opstelten is slachtoffer (met een beetje fantasie…)

Mensen worden soms met gezin en al uit huis gezet vanwege een paar wietplantjes. Terwijl de overheid miljoenen euro’s aan belastinggeld zou kunnen innen wanneer (soft)drugs legaal waren. Om maar te zwijgen over de deal tussen hasjhandelaar Cees Houtman en Fred Teeven in de tijd dat die laatste nog officier van Justitie was. Die deal heeft ex-minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten de kop gekost. Terwijl Opstelten juist de grootste voorstander van de War on Drugs is zou je hem zelfs als slachtoffer ervan kunnen zien…

Stigma

Natuurlijk zit er een stigma aan drugsgebruik. Daarom willen zowel gebruikers als handelaren niets zeggen. Begrijpelijk, maar daardoor krijgen al die problemen geen gezicht terwijl dat wél nodig is. Minister-president Mark Rutte zei over drugs dat iedereen zelf moet weten wat ze slikken, snuiven en roken, maar vindt wietlegalisering tegelijkertijd een slecht idee. Hoezo worden drugsverkopers opgejaagd en bestraft wanneer je het gebruik van drugs min of meer zelf moet weten?

Doe discreet je verhaal

Goed, Thijs is dus op zoek naar mensen die ooit hun huis zijn uitgezet voor wietplanten, boetes hebben gekregen voor bezit of zijn ontslagen vanwege consumptie. Natuurlijk zal niet iedereen hier direct over uit de school willen klappen, dus het kan ook anoniem. Er zal heel zorgvuldig worden omgegaan met de verhalen.

Je kunt contact opnemen via de chat-apps Whatsapp, Signal en Telegram op 06-628502280. Als je een Wickr-account dan moet je hem eerst even je username sturen. Live afspreken en mailen kan natuurlijk ook. Zijn e-mailadres is thijs@decorrespondent.nl. Hier kun je een PGP-key downloaden om mails te versleutelen. Ook al schaam je je misschien, het is erg belangrijk om van je te laten horen, zeker nu!

Openingsfoto: Archiwiz, Shutterstock.com
(advertentie)