(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het vakantieseizoen is in volle gang en RollingStoned vertelt je hoe het zit met cannabis in vele landen. Dit keer doen we Tanzania aan; een populaire bestemming voor avonturiers. Maar hoe gaan ze daar in Afrika om met ons favoriete genotsmiddel?

Cannabis in Tanzania

De Verenigde Republiek Tanzania is een groot land in Oost-Afrika met ongeveer 45 miljoen inwoners en een bruto binnenlands product van 56,5 miljard euro. Tanzania produceert niet alleen grote hoeveelheden qat, het is ook een van de grootste cannabisproducenten ter wereld en het land ligt aan verschillende internationale drugshandelsroutes.

Cannabis komt in veel regio's van Tanzania in het wild voor en wordt daarnaast op grote schaal geteeld

Cannabis komt in veel regio’s van Tanzania in het wild voor en wordt daarnaast op grote schaal geteeld

Traditioneel gebruik en huidige culturele opvattingen

Het gebruik van cannabis in voedsel en medicijnen maakt al eeuwenlang, zo niet millennia, deel uit van het leven op het Tanzaniaanse platteland en is wijdverbreid. In de zuidelijke hooglanden worden cannabiszaden en -bladeren bij de bereiding van verscheidene traditionele gerechten gebruikt en het is bekend dat traditionele genezers een cannabisextract gebruiken om oorpijn te behandelen. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een nieuwe golf van ‘modern’ cannabisgebruik in de steden, toen terugkerende soldaten nieuwe gewoontes meenamen die ze hadden opgedaan op het standplaatsen in het buitenland, waar ze kennis hadden gemaakt met andere culturele en recreatieve gewoontes. Niettemin keurt men in Tanzania misbruik van cannabis af en zwaar gebruik is relatief ongewoon.

Wetgeving en internationaal beleid

De prachtige havenstad Dar es Salaam is een belangrijk knooppunt voor de internationale drugshandel

De prachtige havenstad Dar es Salaam is een belangrijk knooppunt voor de internationale drugshandel

Hoewel cannabis in Tanzania illegaal is, kan de overheid door de systeembrede corruptie en de beperkte middelen niet consistent en effectief op de naleving van de wet toezien. In de buurlanden Mozambique, Oeganda, Malawi en Kenia hebben de bestrijdingspogingen wat meer succes gehad, zodat Tanzania nu in eigen land cannabis voor de export naar deze en andere landen produceert.

In 2010 werd in Tanzania 279,5 ton aan cannabis in beslag genomen, 4% van het totaal wereldwijd. Dit was, op Mexico (2.313 ton) en de VS (1.931 ton) na, de grootste hoeveelheid per land. De toename van inbeslagnames de afgelopen paar jaar, van 73 ton in 2003 en 150 ton in 2005, laten zien dat de industrie snel aan betekenis wint.

Handel is en arrestaties wegens cannabis

Er gaat een aanzienlijke hoeveelheid drugs het land in en uit, doordat de grens van Tanzania slecht bewaakt wordt en het land een belangrijke plaats op de mondiale handelsroutes inneemt, zoals de routes die in India, Pakistan en Afghanistan beginnen.

In Tanzania kunnen zware straffen worden opgelegd aan buitenlandse staatsburgers bij wie drugs wordt aangetroffen of die het proberen te smokkelen. Alleen al het bezit van cannabis kan leiden tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een bijkomende boete. Handel en toelevering kunnen nog langere straffen tot gevolg hebben, hoewel arrestatie relatief weinig voorkomt als gevolg van de slechte handhaving en de corruptie. De Tanzaniaanse wetgever probeert sinds 2012 een wet aangenomen te krijgen op basis waarvan voor de zwaardere drugsvergrijpen een levenslange gevangenisstraf zou kunnen worden opgelegd, aangezien men vindt dat de bestaande straffen en boetes onvoldoende zijn om de groeiende drugshandel in te perken.

Behalve cannabis worden via Tanzania ook op grote schaal qat en heroïne gesmokkeld

Behalve cannabis worden via Tanzania ook op grote schaal qat en heroïne gesmokkeld

De regio’s waar de meeste cannabis wordt geteeld, zijn Morogoro, Iringa, Tabora, Mara, Aroesha, Roekwa, Roemoeva en Tanga. Vanaf 2009 zorgde de gestegen vraag in Mozambique voor een toename van de teelt in de nabijgelegen gebieden Lindi en Mtwara. De meeste in Tanzania geproduceerde cannabis is echter nog steeds voor binnenlands gebruik.

 Natuurrasvariëteiten in Tanzania

De oorspronkelijke Oost-Afrikaanse sativa’s staan bekend om hun krachtige, psychoactieve effect en vooral in Malawi hebben ze een golf van cannabistoerisme aangewakkerd. Malawi Gold is zonder twijfel de beroemdste traditionele cultivar die in dit deel van het continent voorkomt, en het is ook in Tanzania de belangrijkste commerciële soort geworden.

De inheemse sativa’s van de regio zijn over het algemeen hoge, rechte planten met dunne, donkergroene bladeren. Omdat zo dichtbij de evenaar gedurende het jaar slechts kleine temperatuursveranderingen voorkomen, hebben veel soorten zich zo aangepast dat ze een lange periode van vegetatieve groei nodig hebben voordat de bloeiperiode kan beginnen. Sommige natuurrassen uit de regio hebben twintig weken vegetatieve groei voorafgaand aan de bloeiperiode nodig. De geur en smaak van een Oost-Afrikaanse sativa is over het algemeen kruidig, scherp, bitter en met de geur van naaldhout.

rollingstoned op reis-algemeenVakantieplannen?

Wil je meer lezen over Tanzania? Klik dan HIER voor het volledige artikel.

Eerdere afleveringen van de serie RollingStoned op Reis – o.a. Frankrijk, Italië, Portugal, Turkije, Spanje en Libanon – vind je onder het kopje ‘Cannabis Lifestyle’ in de menusectie Entertainment!

(advertenties)