(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ze hielden zich vrij rustig in het legaliseringsdebat in de VS, de Republikeinen. Partij van War on Drugs-presidenten als Nixon, Reagan en Bush. Tot nu dan; rechtse parlementariërs willen Barack Obama voor de rechter slepen omdat hij de federale drugswet niet handhaaft!

Wiet mag dan wel om medische redenen legaal zijn in meer dan 20 Amerikaanse staten en helemaal vrij in Colorado en binnenkort Washington, de federale wet beschouwt cannabis nog steeds als een illegale drug. Een aantal Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden (het congres, zeg maar de Tweede Kamer van de USA) is dit spuugzat en eist van president Obama dat hij de wet strenger handhaaft.

De Republikeinen vinden Obama maar een softe, linkse vogel die de wet niet handhaaft...

De Republikeinen vinden Obama maar een softe, linkse vogel die de wet niet handhaaft…

President doet aan ‘cherry picking’

De Republikeinen zijn in de meerderheid in het congres en hebben deze week een voorstel aangenomen waarin ze actie willen zien van de president. Ze beschuldigen hem van ‘cherry picking’ als het gaat om welke wetten de Democratische president wel en niet wil handhaven. In de motie van o.a. Trey Gowdy, Darrell Issa, Jim Gerlach en House Judiciary Committee Chairman Bob Goodlatte wordt het mogelijk gemaakt de president voor de rechter te slepen als hij nalaat de federale wetten – op het gebied van immigratie, gezondheidszorg en marihuana – uit te voeren…

“President Obama heeft een verontrustend patroon ontwikkeld inzake de wetten die hij wenst na te leven”, verklaarde Issa. “De grondwet verlangt van de president dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt om trouw alle wetten uit te voeren en niet slechts degene die hij persoonlijk steunt.” Volgens de federale wet valt cannabis nog steeds onder de Controlled Substance Act, en die verbiedt wiet simpelweg.

Obama voor de rechter?

De Republikeinse congresleden vinden dus dat de president selectief en illegaal handelt, en dat daarmee hun wetgevende en controlerende taken ondergraven worden door de houding van Obama. Ze vinden het maar niks dat de president individuele staten die cannabis legaliseren en decriminaliseren niet terugfluit. Ze omschrijven de handelswijze van de regering Obama ten aanzien van marihuana als volgt: “een ontoelaatbare opschorting van de wet door een fiat van de machthebbers”. Wordt dus wellicht vervolg in de rechtszaal…

(advertentie)