(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De vernedering is misschien nog wel erger dan wanneer hij wél was veroordeeld voor het illegaal kweken van 50 wietplanten. Arme David Giumelli uit het Australische Balingup, die aan een forse celstraf ontsnapt omdat de wiet die hij kweekte zo abominabel was dat zijn advocaat en de rechter medelijden kregen met deze – dat ook nog – gediplomeerde tuinman!

 

De omgekeerde wereld

Het is letterlijk de omgekeerde wereld dit opmerkelijke relaas, want niet alleen speelt het zich dus af in Australië – waar recreatieve wiet nog verre van legaal is – maar de verdachte in deze zaak hoeft niet eens zijn best te doen om zich onder een zware gerechtelijke straf uit te smoezen… iets wat normaal toch min of meer standaard is als een betrapte wietteler voor de edelachtbare opdraaft. Watskeburt?

David Carn Giumelli is 37 jaar oud en woont in Balingup in de regio South West in West-Australië. Prima buitenwietklimaatje inderdaad en dus toog onze hobbyist aan het werk: hij zaaide meer dan 50 wietplanten in zijn fruitboomgaard.

Experimenteren met wietplanten

Helaas voor de tuinliefhebber werd de handel ontdekt en moest hij zich voor de rechtbank van Bunbury District komen verantwoorden begin deze maand. Daar leerde de rechters dat de beste kerel “aan het experimenteren” was geslagen met de wietplanten, nadat hij research op het internet had gedaan. De wiet zou voor persoonlijk gebruik zijn en om te delen met vrienden, maar absoluut niet voor de verkoop (okay, toch wel wat smoezen inderdaad).

In wat de Australische pers een ‘ietwat ironisch’ betoog noemt, claimt de advocaat van tuinman David dat zijn cliënt zoveel planten hield vanwege het gebrek aan succes in het kweken van “rendabel materiaal”.

Kleine planten, grote planten

Eerst maar eens de onomstotelijke feiten. Op David’s boerderij ontdekte de politie 19 september vorig jaar: 39 kleine wietplanten, 10 volwassen wietplanten en 5 zaailingen. Sommige van deze planten stonden in een verborgen hydroponische kweekruimte die verstopt zat in een schuur op de boerderij. Verder vond de politie iets meer dan 316 gram ‘loose cannabis material’ in dat schuurtje en nog eens 30,2 gram wiet in het huis zelf.

David praatte tijdens de inval volop met de agenten en vertelde hen dat hij overwoog om medicinale cannabis te kweken en dat ie dacht dat hij daarvoor 170 gram per jaar nodig had, maar dat het plan eveneens was om het te delen met zijn maten.

Het kweken van 50 wietplanten had David ook zomaar een jarenlange celstraf kunnen opleveren, maar vanwege het prutswerk van deze hovenier (!) hoeft hij helemaal niet te brommen… [foto: ElRoi/Shutterstock]

Uit de hand gelopen hobby

Zijn advocaat Twistie Venning zei tegen de rechtbank dat David sinds zijn late tienerjaren een recreatief gebruiker van wiet is en – hoewel hij perioden van onthouding heeft gekend – hij sinds een relatiebreuk vorig jaar dagelijks blowt. Dat gebruik “escaleerde” volgens de advocaat en zodoende spendeerde cliënt zomaar 400 dollar per week voor zijn benodigde 28 gram wiet.

Volgens de advocaat lastig om te financieren deze hobby, en dus vatte David het plan op om dan maar zelf te gaan kweken, alhoewel het nooit de bedoeling was om meer dan 6 ounces (de al vermelde 170 gram) te produceren. “Mocht hij in staat zijn geweest om daadwerkelijk de wietplanten te laten groeien tot een punt waarop hij de bloei kon afdwingen en toppen zich ontwikkelen, dan zou hij geen 54 planten nodig hebben – hij zou geen 10 volwassen wietplanten nodig hebben”, aldus Mr. Venning.

Advocaat én rechter dissen wietteler David

Wat het allemaal extra wrang maakt is dus het feit dat David een getrainde hovenier is! Zijn advocaat: “Het is ietwat ironisch dat hij een ervaren tuinman is, maar in werkelijkheid faalt om bruikbaar materiaal te verkrijgen van de cultivatie van cannabis.” Au… Het zal je maar gezegd worden, en dan nog door je eigen verdediging.

Ook rechter Laurence Levy deed een duit in het zakje en zei dat hij geneigd was om te accepteren dat “de overgrote meerderheid van de wiet niet is wat door wietgebruikers wordt gezien als bruikbaar”.

“Het is bruikbaar – het kan gebruikt worden in vele vormen”, aldus de rechter, “maar we weten allemaal dat het de toppen zijn die het meest gewilde deel van deze plant zijn.” Nogmaals au.

Mild vonnis vanwege prutswerk

Maar er zitten voordelen aan deze verbale klappen van advocaat en rechter. Want cannabis is dan volgens edelachtbare Levy geen onschuldige drug, er zijn sterke verzachtende omstandigheden in David’s zaak, inclusief zijn “oprechte spijt” en zijn toewijding “richting revalidatie”.

En nadat David ook volledig schuld bekende op de aanklacht van ‘bezit van cannabis met de intentie om de drugs aan anderen te leveren’, kwam hij er wonder boven wonder vanaf met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden + een gedwongen ‘afkickprogramma’ dat ze in Australië omschrijven als Cannabis Intervention Requirement (CIR)…

Klinkt ons nog steeds als zware kost in de oren, maar bedenk dan dat er op het verhandelen van illegale drugs in deze contreien nog altijd een celstraf van maximaal 25 jaar staat.

[openingsfoto: JETACOM AUTOFOCUS/Shutterstock]
(advertenties)