(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En wat heeft meer dan een halve eeuw war on drugs ons opgeleverd? Nou, in ieder geval niet dat er minder wiet is gerookt. Uit het rapport ‘Global Cannabis Report: 2019 Industry Outlook’ van New Frontier Data blijkt namelijk dat er in 2018 voor liefst 344 miljard dollar aan legale en illegale cannabis is verkocht. En alleen sta je bepaald niet als blower en/of patiënt: naar schatting zijn er op deze aardbol momenteel 263 miljoen mensen die ook van wiet houden! En dat is nog maar het begin…

 

Zinloze war on drugs

Uit die bedragen en aantallen blijkt in ieder geval weer eens glashard wat voor verspilling van tijd, geld en zelfs mensenlevens die drugsoorlog is geweest. En helaas in sommige landen – we noemen een Nederland, een België – nog steeds is. Of zoals ze dat bij New Frontier Data zo mooi kunnen stellen: “By nearly any measure the results regarding cannabis have clearly fallen short of publicized policy intentions”.

We trekken ons als cannabis liefhebbers dus weinig tot niets aan van een overheid die ons wil doen geloven dat het verbieden van een prachtige, heilzame en anderszins positieve plant het beste zou zijn, omdat het een duivels kruid is. Hahaha, wat een onzin toch ook, hè?

Miljardenmarkt

Anyhow, terug naar het analytische rapport ‘Global Cannabis Report: 2019 Industry Outlook‘, dat deze week is uitgekomen. De specialisten van New Frontier Data geven daarin een fraaie Top 5 van ‘regionale wietmarkten’ en die ziet er anno nu zo uit:

  1. Azië  >>>  132,9 miljard dollar
  2. Noord-Amerika  >>>  85,6 miljard dollar
  3. Europa  >>>  68,5 miljard dollar
  4. Afrika  >>>  37,3 miljard dollar
  5. Latijns-Amerika  >>>  9,8 miljard dollar

“Wellicht overbodig om te zeggen”, zo stelt het rapport, “maar de wereldwijde vraag is massief, en het begrijpen van haar grillen en schaalgrootte is essentieel om fatsoenlijke reguleringen te ontwikkelen de de realiteit reflecteren van deze enorme, blijvende consumentenmarkt.”

Overigens zien ze bij New Frontier ook een generatieconflict opdoemen, aangezien jongeren veel vaker voorstander zijn van legalisering en normalisering van cannabis dan oudere mensen…

Rechters volgen spoor activisten

Het rapport biedt naar eigen zeggen de eerste uitgebreide analyse van de globale en regionale vraag, gebruikerspercentages, prijzen, patiëntenbereik en zelfs de ‘ongoing cannabis cannibalization of alcohol’.

Ondertussen zijn er naar schatting 1,2 miljard mensen op deze aardbol die lijden aan ziektes waarbij cannabis heeft aangetoond dat het therapeutische waarde heeft. Het omarmen van zelfs een klein deel van die populatie zou een massale markt creëren.

Positief is hoe dan ook dat er sprake is van rechtbanken en rechters die in de voetstappen van activisten en wetgevers treden. Legalisering van medicinale en recreatieve cannabis is daarmee een niet te stoppen trend, aldus New Frontier. “De meeste markten hebben hun cannabiswetten hervormd door middel van verkiezingen of wetgevende procedures. Echter, drie landen hebben persoonlijk gebruik gelegaliseerd via de rechtbanken: Georgië, Mexico en Zuid-Afrika.”

Snelle acceptatie medicinale cannabis

Ook constateert men dat de ‘relatief snelle acceptatie van medicinale cannabis’ mede is gevoed door feedback van patiënten. En dat klinisch onderzoek naar de medische effecten is gevalideerd door leidende gezondheidsorganisaties als de WHO en de National Academies of Science, ‘die stimulerend werken op verdere interesse en acceptatie en de steun voor een totaalverbod verminderen’.

Zo lezen we in het rapport bijvoorbeeld dat 94% (!) van de medicinale cannabis patiënten meldt dat wiet hun conditie verbeterd heeft, met 66% die een ‘significante verbetering’ rapporteert. En sterke bevestiging dat cannabis het leven van patiënten verbetert ‘zal een belangrijke rol spelen in verdere steun voor haar legalisering’.

Nieuwe sectoren in cannabis/hennepland

Het rapport wijst ook op de vele andere mogelijkheden van cannabis en hennep, nieuwe applicaties die ook de interesse wekken van andere sectoren. Men noemt wiet/hennep dan ook zonder veel overdrijving: ’the most versatile plant in the agricultural economy’.

Enkele voorbeelden daarvan zijn voeding voor mens en dier, bouwmaterialen en bioplastics. New Frontier: “De komende jaren zullen we een explosie zien van nieuwe cannabis-gebaseerde sectoren, als stakeholders op de hele wereld toegang tot die nieuwe toepassingen van de plant krijgen en gaan innoveren.”

CEO Giadha Aguirre de Carcer van het onderzoeksbureau: “Meer dan 50 landen in de wereld hebben cannabis in een of andere vorm gelegaliseerd, terwijl zes landen legale wiet voor recreatief gebruik kennen. De legale cannabis industrie is echt globaal geworden; zelfs geconfronteerd met uitgebreide verboden groeit de cannabis consumptie. De houding ten aanzien van wiet en de uitdagende percepties over de typische wietgebruiker blijven veranderen. Deze sociale en culturele evolutie heeft een wereldwijde markt gecreëerd met gigantisch potentieel voor stakeholders in tientallen sectoren beyond traditional plant-touching verticals.”

Ofwel, de toekomst ziet er groen uit mensen, driewerf hoera voor onze koningin!

[openingsfoto: Arthimedes/Shutterstock]
(advertentie)