(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #34   Toprot, je zit er niet op te wachten, en in september – toen we deze post maakten – waren buitenkwekers helemaal op hun hoedde voor deze grijze sloper. Want als wiettoppen eenmaal beginnen te verrotten dan is er vaak geen houden meer aan. Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de regen met bakken uit de hemel komt. Gelukkig ben je niet helemaal machteloos en zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Pas dus – nogmaals – op voor toprot!

TOP502015-34

De laatste fase van het buitenwietseizoen kun je gerust ook wel het begin van het toprotseizoen noemen. Het regenachtige en natte weer in combinatie met bloeiende toppen is een bewezen recept voor toprot. Toprot kan je toppen snel onbruikbaar maken. Extra opletten dus en indien nodig meteen ingrijpen!

Top- of budrot is een grijze schimmel die in het midden van wiettoppen ontstaat wanneer zich daar vocht ophoopt. Als je toprot niet snel genoeg opmerkt, kan het je oogst in zeer korte tijd doen veranderen in een grauwe onrookbare smurrie. Zowel binnen als buiten kun je er last van krijgen, maar in deze tijd van het jaar zijn de risico’s op toprot buiten extra groot.

inspectie

Toprot brigade

Wanneer wietplanten aardige toppen hebben ontwikkeld krijgt ook toprot een kans. Je doet er goed aan om de toppen zeker nu, dagelijks aan een speciale toprot-inspectie te onderwerpen. Kijk daarvoor aandachtig naar de bladeren die uit de toppen groeien. Verkleuren deze naar een grauwe kleur dan heb je wellicht een probleem met toprot. Trek zachtjes aan deze blaadjes om te kijken of ze aangetast zijn. Bladeren van een gezonde top zullen niet zomaar loslaten maar aangetast blad trek je zonder kracht uit de top. Is dat het geval buig de top dan open om te zien hoe het er in de top aan toegaat, toprot ontstaat namelijk vanuit het binnenste van de top en is daarom lastig aan de buitenkant op te merken.

trotVoorkomen

Buiten is voorkomen van budrot wat lastiger dan binnen aangezien je de luchtvochtigheid en de temperatuur buiten nu eenmaal niet in eigen hand hebt. Probeer de planten in ieder geval zo droog mogelijk te houden, bijvoorbeeld door ze onder een afdak te plaatsen. Wanneer het heeft geregend kun je het overtollige regenwater van je toppen afschudden. Een plekje in de wind waar vocht snel kan verdampen verkleint ook de kans op toprot. Als je de mogelijkheid hebt om je planten ‘s nachts binnen te zetten is dit een heel goed idee om kou en vocht te vermijden.

Binnen krijgt budrot ook meer grip wanneer het vochtig is en wanneer dat vocht niet goed weg kan. Zorg voor voldoende afzuiging en ventilatie in het bladerdek. Wanneer wietplanten heel dichtbegroeid zijn kun je overwegen om wat blad weg te knippen zodat er voldoende lucht doorheen kan blazen.

Schadebeperking

Wanner je toprot hebt gevonden dan zit er niets anders op dan de besmette takken en toppen weg te snoeien. Steriliseer je schaar hierbij bij iedere knip met wat schoonmaakalcohol om besmetting van andere plantendelen via de schaar te voorkomen. Daarna moet je alle afgeknipte toppen behandelen met azijn. Met een kwast smeer je de azijn het gemakkelijkst op de afgeknipte takken en delen van de toppen. De azijn is zo zuur dat de schimmelsporen het niet overleven, maar de rest van de plant loopt er geen schade door op.

vuilnis

Alle toppen waar toprot inzit moet je weggooien

Alle toppen waar toprot inzit moet je weggooien want het roken van de beschimmelde toppen kan zeer schadelijk zijn. Helaas pindakaas, maar je hebt niets meer aan deze beschimmelde toppen. Om te voorkomen dat je teveel wiet weg moet gooien ben je misschien genoodzaakt om je (buiten)wiet wat te vroeg te oogsten, maar dat is altijd nog beter dan dat je met verrotte toppen blijft zitten en je helemaal geen oogst hebt. Je kunt ook proberen om je wiet in delen te oogsten. Haal de meest rijpe toppen naar binnen en knip ook wat blad weg zodat de wind beter door de overgebleven toppen kan blazen. Controleer veel en vaak want toprot kan gemakkelijk terugkomen.

(advertenties)