(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Nederland kwam de overheid binnen 24 uur terug op haar besluit om de coffeeshops – als zijnde horecazaken – op slot te gooien vanwege het coronavirus. Ze blijken toch bijzonder essentieel te zijn voor het welzijn van de bevolking, haha. In San Francisco zijn ze iets slimmer bezig: daar zijn de marijuana dispensaries, zoals de coffeeshops daar heten – nog voor de lockdown bij de vitale ondernemingen gevoegd!

Steden en staten in VS gaan in lockdown

Ook in de Verenigde Staten slaat het coronavirus inmiddels hard toe. Veel staten en steden besluiten daarom tot vergaande lockdown maatregelen. Bijvoorbeeld ook in Californië, met bijna 40 miljoen inwoners de staat met de meeste inwoners. En met legale cannabis. De gouverneur heeft alle inwoners van 65 jaar en ouder opgeroepen om vrijwillig binnen te blijven. En steden als San Francisco bereiden zich voor op een harde aanpak, waarbij alles wat niet als essentieel voor de bevolking wordt beschouwd de deuren zal moeten sluiten voor 3 weken.

In eerste instantie was het plan in San Francisco om ook de vele marijuana dispensaries dicht te gooien, maar nog voordat de corona maatregelen vanaf midden vorige week effectief zouden worden, werd dat al teruggedraaid!

San Francisco: ‘Cannabis is essentieel’

Geen beelden van ellenlange rijen voor de deuren van de wietwinkels dus, beelden waarmee Nederland vorig weekend nog maar eens wereldwijd haar imago van cannabis paradijs bevestigde (om het even licht cynisch te stellen). Naast essentiële zaken als supermarkten, apotheken, openbaar vervoer en dergelijke mogen dus ook de tientallen dispensaries in San Francisco open blijven tijdens de corona lockdown.

Dat meldde het San Francisco Department of Health halsoverkop in een twitterbericht ná de aankondiging van de lockdown waarin in eerste instantie ook de pot shops werden genoemd als plaatsen die op slot moesten:

Een mediwiet coffeeshop in San Francisco. De wietwinkels mogen – aangepast – open blijven tijdens de corona lockdown in de stad… [foto: ChameleonsEye/Shutterstock]

Coffeeshops blijven open voor afhalen én bezorging

“Cannabis is een essentieel medicijn voor veel inwoners van San Francisco. Dispensaries kunnen doorgaan met hun business als essentiële ondernemingen gedurende deze tijd (de 3 weken lockdown, red.), terwijl ze zich houden aan social distancing en andere aanbevelingen voor de volksgezondheid”, aldus de razendsnel tot inzicht gekomen autoriteiten.

Misschien hebben ze de beelden uit Nederland gezien, wie zal het zeggen? Dr. Susan Philip, directeur ‘disease prevention and control’, zei op een persconferentie dat de cannabisbedrijven open blijven voor afhalen én bezorging. “Mensen vertrouwen op medicinale cannabis voor chronische pijn, epileptische aanvallen, spierkrampen, depressiviteit en vele andere stoornissen en aandoeningen.”

Klant mag de wiet niet meer aanraken

Uiterst verstandige woorden, want bij ons gingen de coffeeshops niet weer open omwille van de volksgezondheid maar uitsluitend en alleen om de straat/huis/06-dealers de wind uit de zeilen te nemen. Kwestie van prioriteiten stellen nietwaar?

In de krant San Francisco Chronicle vertelt Eliot Dobris van de drie Apothecarium dispensaries in de stad hoe zij zaken blijven doen tijdens de coronacrisis. Klanten mogen niet langer de wiet samples of zelfs de weckpotten waar de toppen inzitten aanraken. Ze moeten afstand bewaren tot andere klanten en personeel. In de coffeeshops staan handzeep installaties en een deel van het personeel houdt zich alleen bezig met het schoonhouden van de zaak.

En dat zal nodig zijn ook, want uit cijfers van cannabis tech company Headset blijkt dat ook de Amerikanen flink aan het hamsteren zijn dankzij corona. Cannabisproducten wel te verstaan!

[openingsfoto: Joshua Rainey Photography/Shutterstock]
(advertenties)