- Buitenwiet test ’24 update #21: Erdbeer is heerlijk!
- Kweek je allermooiste moederplant
- Cannabis zaailing selectie. Kweek alleen je allerbeste plantjes
- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
Onderzoek: Te heet dabben kankerverwekkend
Dat de Amerikaanse cannabis- en concentraten-industrie mijlenver op Nederland voorloopt is niet altijd leuk maar het heeft ook zijn voordelen. Dankzij Amerikaans onderzoek weten we nu namelijk dat bij dabben op een te hoge temperatuur kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Op welke temperatuur dab jij eigenlijk?
Dabben – we zullen het nog even snel uitleggen – is het roken van een geconcentreerd cannabisproduct dat we concentraat noemen en eigenlijk alleen uit de hars van wietplanten bestaat. Het concentraat is een plakkerige olie-achtige substantie dat cannabinoïden (THC, CBD etc.) vetten en smaakstoffen bevat.
Bij het dabben wordt het concentraat op een gloeiend hete dabnagel van titanium, keramiek of kwartsglas gedropt, waardoor het smelt en in rook opgaat. De rook heeft een veel lekkerder smaak dan wiet omdat er geen plantmateriaal bij het dabben verbrand wordt.
Omdat dabben zo’n lekkere smaak geeft en je er een zware maar kristalhelder high gevoel van krijgt is het razend populair. Vooral in Amerika waar concentraten in de legale cannabis staten gewoon zijn toegestaan, wordt er lustig op los gedabt. Nederlandse coffeeshops mogen helaas nog geen concentraat verkopen maar ook hier wordt dabben steeds populairder. Liefhebbers maken hier meestal hun eigen concentraat, de simpelste en veiligste manier om dat te doen is met de zogeheten rosin techniek.
Te heet dabben kankerverwekkend
Uit een verontrustend onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van de staat Portland blijkt dat er bij het dabben carcinogenen, ofwel kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. Dit gebeurt gelukkig echter alleen wanneer er gedabt wordt bij een temperatuur van boven de 398 graden.
Wanneer je dus dabt op een lagere temperatuur, laten we zeggen 376 graden (710 Fahrenheit, volgens velen de ideale dab-temperatuur) komen de kankerverwekkende stoffen gelukkig niet vrij.
Uit het onderzoek bleek dat de olies uit concentraat mogelijk kankerverwekkende rook kunnen loslaten wanneer er boven de 398 graden gedabd wordt. Bij een temperatuur van 500 graden kwam er benzeen vrij, een stof waarvan algemeen bekend is dat die kankerverwekkend is. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter het risico om schadelijke stoffen binnen te krijgen, aldus onderzoeksleider en professor Robert Strongin.
De onderzoekers benadrukken dat hoewel dabben op een lagere temperatuur steeds populairder wordt onder fijnproevers, de meeste mensen veel te heet dabben. Om er zeker van te zijn dat al het concentraat bij een dab in rook opgaat, dabben velen direct op roodgloeiende dabnagels. En dat is dus veel te heet.
Dabben zonder risico
Het onderzoek is misschien schokkend, maar het toont ook aan dat dabben op een lagere temperatuur zonder risico kan. Dabben op lagere temperaturen is overigens ook veel lekkerder van smaak en minder scherp aan je keel. Maar hoe weet je wat de temperatuur van een heet gestookte dabnagel is? En belangrijker, hoe verzeker je jezelf ervan dat die niet boven de 398 graden is?
Het makkelijkste is om simpelweg te dabben met een elektrische dabnagel. Daarbij kun je de temperatuur namelijk gewoon instellen. Bij dabben met een titanium, keramiek of kwarts dabnagel is het wat lastiger om de temperatuur in te stellen.
Een tip is om de dabnagel te verhitten tot die net een beetje begint te gloeien en dan een minuut te laten afkoelen. Neem vervolgens een dab, en gebruik daarbij een carb cap om het meeste uit je dab op lage temperatuur te halen. Waarschijnlijk is de dabnagel na 60 seconden te koud dus herhaal vervolgens maar wacht nu 45 seconden in plaats van 60. Als het nodig is probeer dan ook 30 of 15 seconden.
De temperatuur is goed wanneer je smaakvolle rook binnenkrijgt die niet scherp aanvoelt in je keel, en ook geen brandplekken achterlaat op de dabnagel.