(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Over naar de Amerikaanse staat Oregon, waar wiet al enige jaren volstrekt legaal is. Op de Moto Perpetuo Farm daarginds is iets bijzonders gaande. De biologische wiettelers voeren hun varkens namelijk met wietafval en dat schijnt een behoorlijk smakelijk karbonaadje op te leveren!

 

Biologisch en duurzaam wiet telen onder de zon

De eigenaren van Moto Perpetuo Farm in de plaats Forest Grove in Oregon geloven heilig in de ambachtelijke manier van werken, waarbij aarde en zon het leeuwendeel van de arbeid verrichten. Hun wietplanten worden 100% biologisch en duurzaam geteeld. “Wij geloven er sterk in dat biologisch actieve aarde – rijk aan organische voedingsstoffen – de hoogste kwaliteit toppen produceert die rijk zijn aan terpenen en smaak”, aldus eindbaas Dave Hoyle.

Geweldige sun-grown biowiet dus, maar daaraan is sowieso geen gebrek aan de westkust van de VS, want ook in Californië is ‘craft weed’ het ding. En in Oregon kampen ze door een slecht licentiebeleid (veel te veel licenties verstrekt) met een mega-overschot aan legale wiet.

Maar over de toppen, cartridges met wietolie voor vaporizers en voorgedraaide biojointjes van Moto Perpetuo Farm gaan we het vandaag niet hebben. Wel over de bijzonder gelukkige varkens die er ook op die boerderij rondknorren…

Stonede varkens door knipafval eten?

Want daarmee is iets bijzonders aan de hand, ze krijgen namelijk een nogal onorthodox dieet voorgeschoteld door Dave en zijn mensen: wietblaadjes!

Zoals iedereen wel weet kun je met je knipafval nog best leuke dingen doen. Je kan er bijvoorbeeld hasj van kloppen, thee of een smoothie van trekken of wietboter van fabriceren. Maar je kan de hele handel natuurlijk ook aan de varkens voeren. De vraag die dan direct omhoog popt is of die viervoeters dan wellicht de hele dag lekker stoned door de heuvels van Oregon banjeren?

Niet dus.

Wietbladeren = meer honger en (dus) sneller vet

Hoewel varkens vergelijkbare CB-receptoren en een endocannabinoïden-systeem (ECS) als mensen bezitten, kunnen ze zoveel wietbladeren vreten als ze willen… ze worden er niet high van. Dat komt natuurlijk omdat het over rauwe wiet gaat. Pas als je wiet gaat verhitten of decarboxyleren wordt THC actief, want dan wordt de zure vorm THCA omgezet in de pyscho-actieve vorm THC.

Wiet is echter veelzijdiger dan alleen een bron van high worden. Nadat op Moto Perpetuo Farm alles wat ze voor de (menselijke) consumptiemarkt kunnen gebruiken van de wietplanten is geoogst, wordt het restant in de varkenstrog gekieperd. Volgens eigenaar Dave krijgen de beesten daardoor flink meer honger en winnen ze sneller aan gewicht vergeleken bij varkens die hetzelfde dieet maar dan zonder de cannabis krijgen.

Eigenaar Dave is van de ouderwetse stempel: alleen puur natuur en anders niet…

Wietvarken op menu van restaurant

Volgens Dave kwam hij op het idee toen hij zich realiseerde dat de wiet die hij teelt een hoop afval produceert. En nu heeft hij dus een fijne oplossing gevonden die zowel hem als de varkens ten goede komen door het ‘bijproduct’ van de teelt aan de beesten te voeren.

Nadeel in dit opmerkelijke dieet is wel dat er niet het hele jaar door een constante aanvoer is, die varieert per seizoen. Iets dat onlosmakelijk hoort bij de wijze van sun-grown telen uiteraard.

Vanuit de culinaire wereld is er inmiddels belangstelling voor de wietvarkens van Moto Perpetuo Farm. Het restaurant Imperial in Portland serveert ze al aan hun klanten. Chef-kok Matthew Jarrel en eigenaar Vitaly Paley werkten samen om de beste wijze uit te dokteren hoe ze een lekker stukje wietvarken op het bord krijgen.

Volgens de kenners smaakt het vlees van deze varkens “sappiger, heeft het een ‘meer bestendige structuur’ en smaakt het over het algemeen als een gezonder dier”…

[openingsbeeld: diluck/Shutterstock]
(advertentie)