(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de landelijke politiewebsite worden dagelijks de acties van de diverse politiekorpsen vermeld, uiteenlopend van een beroofde pizzakoerier tot zinloos uitgaansgeweld en van verkeersongelukken tot een vrouw die haar eigen garage in de fik steekt of een heuse moord. Maar je zult er tevergeefs zoeken naar informatie over een forse wietkwekerij in Groningen die gevestigd is in het huis van een politiemedewerker. En we lullen hier toch over 288 volwassen dames + 480 stekken!

 

Herrie op straat

Dat de buitenwereld toch lucht heeft gekregen van deze voor de politie toch op zijn minst beschamende zaak, is te danken aan een oplettende buurtbewoner op de Brandenburgerstraat in Groningen. Die schrok zich op 14 mei jongstleden het spreekwoordelijke hoedje toen er ineens een hoop lawaai was op straat. Hij tipte het lokale stadsblog Sikkom en die noteert de waarnemingen van de verontruste burger.

“Het leek op ruzie. Daarna heeft iemand het raam ingegooid en sinds vanochtend is de straat afgezet door de politie die nu een plantage aan het oprollen. Het gaat om het pand waar het raam van is ingegooid.” Watskeburt?

Klusjesman leeft zich uit met wiet

Blijkbaar is de tipgever – een soort mensen waar wij normaal gesproken niet echt fan van zijn, omdat ze zo vaak eerzame wiettelers erbij lappen – goed op de hoogte van het reilen en zeilen in deze Groningse buurt, want hij meldt ook nog dat het betreffende pand is verhuurd aan een klusjesman. In de aanpalende garage heeft deze handige vakman dus een flink wiethok gebouwd, waarbij hij “vakkundig een stuk van de woning afgetimmerd had om de kwekerij te verbergen”, aldus de praatgrage Groninger.

Tot dusver dagelijkse kost zul je denken, maar dan komt het: het betreffende pand is eigendom van een politieman van het korps Noord-Nederland!

‘Blauwe wiet’, nee dat mag ook niet. Benieuwd hoe de Groningse politieman met bijna 800 planten in zijn (verhuurde) huis zich hieruit kletst…

768 verboden planten in huis politieman

Het Dagblad van het Noorden pikt het nieuws van het lokale weblog op, en stelt begin deze week vragen aan het genoemde politiekorps. Woordvoerder Robert Jan Valkema bevestigd het relaas van de buurtbewoner en meldt dat er 1 kweekruimte en 2 oogstruimtes zijn aangetroffen.

Bij de inval zijn in totaal 768 verboden planten aangetroffen, waarvan 288 volgroeide wietplanten (57,6 keer de gedoogde hoeveelheid) en dus 480 wietstekken (mag ook niet). Verder de gebruikelijke kweekmaterialen en ‘lege zakken waar waarschijnlijk wiet in zat’.

Oké. Normale burgers worden bij zulke hoeveelheden weggezet als ‘ondermijnende criminelen’ die een gevaar zijn voor de samenleving en derhalve zowel strafrechtelijk als financieel flink moeten worden aangepakt. Hoe zit dat als er een politieman bij betrokken is?

Onder de (politie)pet

De huurder, een 34-jarige man, is uiteraard als verdachte aangehouden, verhoord en inmiddels weer op vrije voeten (maar nog wel verdachte).

De verhuurder, ofwel onze Groningse politieman, is als GETUIGE verhoord. Met andere woorden: hij is nog gewoon aan het werk. Volgens woordvoerder Valkema in het Dagblad van het Noorden is (nog) niet geconstateerd dat de diender wist van de forse wiethandel in zijn huis.

Tuurlijk, het onderzoek loopt nog en als de zaak écht niet onder de blauwe pet te houden valt, volgen er “uiteraard gepaste stappen”, aldus de werkgever van deze hennepteelt facilitator (een term die politie/justitie sinds de growshop-wet graag gebruiken voor jou en mij als we iets met wietteelt van doen hebben in de faciliterende sfeer, zoals het verhuren van kweekruimtes toch wel genoemd kan worden).

Welja, we houden het waakzaam en dienstbaar in de gaten zullen we maar zeggen…

[openingsbeeld:  NLshop/Shutterstock]
(advertenties)