(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De vijf Blue Berry plantjes zijn sinds Minnie’s laatste verslag ontzettend veel gegroeid. Logisch, want Minnie zette de planten op een 12-uurs lichtregime omde bloei aan te wakkeren. En daar gaat bij wietplanten altijd een strekkende periode aan vooraf. Om de dames toch in de breedte te laten groeien zijn ze deze week gefimd. Wat dat is en hoe het werkt? Minnie legt het je nog eens uit.

Ik heb zoals gebruikelijk weer foto’s genomen van mijn planten. Deze keer kun je heel duidelijk zien hoeveel de planten in twee weken tijd zijn gegroeid. Ik denk dat ze wel in hoogte verdrievoudigd zijn! Hieronder heb ik even een foto van vorige week naast een nieuwe gezet zodat je het verschil kunt zien. Deze enorme groei van de planten is vrij normaal, het is de strek waarmee de bloeiperiode altijd begint. Binnen zie je dat heel duidelijk gebeuren omdat je de planten daar van de ene op de andere dag van 18 naar 12 uur terugbrengt. Buiten korten de dagen geleidelijker en is de strek niet zo overduidelijk als binnen.

Dat de planten zouden strekken viel dus te verwachten, alleen het is een beetje te veel naar mijn smaak. Ze zijn waarschijnlijk ook extra gaan strekken omdat ze wat meer licht willen opvangen. Nou had ik mijn Blue Berries een week geleden al wat meer licht gegeven door er een 175 Watt T-Neon extra bij te plaatsen, maar er zit nog meer in mijn trucendoos; door te fimmen zorg je er namelijk ook voor dat wietplanten meer de breedte ingaan dan de hoogte. Ik zal jullie uitleggen wat fimmen is.

Fuck I Missed!

FIM is eigenlijk een afkorting; het staat voor Fuck I Missed. Het verhaal gaat namelijk dat het fimmen per ongeluk is uigevonden toen iemand per ongeluk misknipte bij het toppen. Fimmen is dus eigenlijk een verbeterde vorm van toppen. Wanneer je topt haal je het bovenste groeischeut uit je plant. Hierdoor ontstaan er twee nieuwe toppen voor in de plaats. Ook zullen de zijtakken onder de top hierdoor wat meer gaan groeien. Bij het fimmen top je niet het hele topje eraf, maar slechts twee derde ervan. De planten ondervinden hierdoor minder stress dan bij toppen en vaak zie je dat er meer dan twee nieuwe toppen ontstaan. Vandaar dat ik in ieder geval de voorkeur aan fimmen geef ten opzichte van toppen. Ik snap dat het lastig in woorden te vatten is, dus hieronder een afbeelding die het verschil tussen toppen en fimmen aangeeft.

fim-top

Het verschil tussen toppen en fimmen is niet groter dan pak ‘m beet een centimeter.

Water

Mijn Blue Berries hebben natuurlijk ook water nodig, ik moet zeggen dat ik daar erg spaarzaam mee ben, net als met voeding. Ik heb geleerd dat wietplanten de voorkeur geven aan een licht vochtige grond, maar zeker niet van natte drassige grond houden. Ik til dus dagelijks even de potten op om te voelen of ze nog wat water nodig hebben. Gemiddeld krijgen ze zo’n 100 tot 150 milliliter water per plant per dag.

Voeding geef ik helemaal niet. Hoewel mijn vriendje Elmo wel vind dat de planten wat voeding moeten hebben doe ik het toch niet. Ik vind de smaak van wiet namelijk veel lekkerder wanneer deze zo spaarzaam mogelijk is gevoed. Ik wacht dus net zolang met voeden tot het echt nodig is. Wat mij betreft is dat pas wanneer ik de planten lichter zie kleuren, een teken dat ze wat voeding kunnen gebruiken. Maar als het niet nodig is dan geef ik liever helemaal geen voeding. Letterlijk een kwestie van smaak.

Over twee weken meld ik me weer, hopelijk dan met wat eerste toppen op de foto’s. Liefs, Minnie <3

 

(advertenties)