(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In het wekelijkse medicinale cannabis overzicht – met dank aan CNNBS’s zusje Mediwietsite – dit keer opmerkelijk nieuws: Nederlandse apotheken verstrekken voor het eerst minder wiet. Hoe komt dat? Tips om een voor jou geschikte vaporizer uit te kiezen, cannabis effectief bij de ziekte ALS, mediwietgebruikers stappen af van farmaceutische medicatie en alles over THC-tolerantie.

 

Nederlandse apotheek verstrekt 7% minder cannabis

Volgens de cijfers van SFK was 2017 tot nu toe het topjaar waarin apotheken de meeste medicinale cannabis verstrekten. In dat jaar ging 53.300 keer een potje mediwiet over de toonbank van een Nederlandse apotheek. De nieuwste cijfers over 2018 laten echter voor het eerst in de geschiedenis een daling zien.

Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) publiceerde in het Pharmaceutische Weekblad cijfers over het verstrekken van medicinale cannabis. Hieruit blijkt dat de Nederlandse apotheek het afgelopen jaar 49.500 keer mediwiet verleende. En dat is 7 procent minder dan in 2017. Wat zou hiervan de oorzaak zijn? Lees het HIER.

Vaporizer voor cannabis kopen – waar moet je op letten?

Verdampen is een van de meest gezonde manieren om cannabis te gebruiken. Door de plant tot een bepaalde temperatuur te verhitten, transformeert de hars tot een smakelijke damp. En in deze hars zitten de werkzame stoffen. Groot voordeel: dit is veel gezonder dan de verbranding die plaatsvindt in een joint.

Maar waar moet je op letten als je een vaporizer aanschaft? Mediwietsite reikt je de helpende hand met 3 tips:

  • Tip #1: Temperatuur-regeling
  • Tip #2: Convectie versus Conductie
  • Tip #3: Draagbaar of Tafelmodel

Ook van plan om een verdamper aan te schaffen, lees dan HIER verder op Mediwietsite.

Klinische studie naar effect van cannabis bij ALS afgerond

Cannabis is al lange tijd een geaccepteerd middel om de symptomen bij multiple sclerose, zoals spierspasmen, te verminderen. Mede daarom kijken onderzoekers nu of vergelijkbare resultaten mogelijk zijn bij de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose, of kortweg ALS.

Italiaanse onderzoekers rondde onlangs een onderzoek af naar de effectiviteit van cannabis bij de symptomen van spierziekte ALS. Het betrof een klinische, placebo-gecontroleerde studie en de uitkomst was positief. Het gebruikte THC/CBD-extract bleek in staat om spasticiteitssymptomen te verminderen. Lees het comlete verhaal HIER.

Mediwietgebruikers minderen of stoppen met farmaceutische middelen

Uit een onlangs uitgevoerde enquête blijkt dat het merendeel van patiënten dat medicinale cannabis gebruikt, mindert of zelfs stopt met conventionele medicatie.

De mediwietpatiënten gaven aan dat zij over het algemeen meer vertrouwen hebben in cannabis. Zelfs meer dan in het reguliere gezondheidssysteem. Een logische verklaring hiervoor is dat het therapeutisch effect van cannabis in vergelijking tot traditionele medicatie, als effectiever wordt ervaren. Lees HIER verder.

Wat is THC-tolerantie en hoe voorkom je het?

Gebruik je medicinale cannabis met THC? Dan kan het gebeuren dat er na verloop van tijd THC-tolerantie ontstaat. Dit houdt in dat je lichaam minder gevoelig wordt voor dit heilzame bestanddeel uit de cannabisplant.

langdurige medicinale cannabisconsumptie leidt in veel gevallen tot een verminderde werking van het bestanddeel THC. Een effect dat beter bekend staat als ‘THC-tolerantie’. In dit artikel neemt Mediwietsite THC-tolerantie onder de loep. Je leest hoe je het herkent en wat je eraan kan doen. En dat kan HIER.

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum

Wil je zelf praten over medicinale cannabis, iets met andere delen of een vraag droppen, meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Zo’n drieduizend Nederlanders en Vlamingen gingen je voor!

[openingsbeeld:   Lucid Media/Shutterstock, overige foto’s ook van Shutterstock, voor credits zie Mediwietsite]
(advertenties)