(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het vakantieseizoen is alweer volop losgebarsten en dus vragen wij ons af of je met wiet reisziekte kunt voorkomen of behandelen? • Onderzoek toont aan dat kankerpatiënten minder pijn en andere kankergerelateerde symptomen ervaren wanneer ze medicinale cannabis krijgen, en ook slikken ze minder opiaten-pijnstillers • Waarom variatie met betrekking tot de strains zo belangrijk is wanneer je mediwiet gebruikt • CBD werkt uitstekend bij leveraandoeningen en dat is logisch te verklaren bovendien • Roken van wiet is niet heel gezond, maar verdampen (ofwel vaporizen/vapen) is dat wél – alles wat je hierover moet weten zetten we op een rij.

 

Wagenziekte, zeeziek, bewezingsziekte of reisziekte. Allemaal termen voor een aandoening die optreedt als je lichaam moeite heeft met werkelijke en verwachte bewegingen. Symptomen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn en verlies van eetlust. Met de vakantie in ’t vooruitzicht bogen wij ons over de vraag: kan wiet ook reisziekte verlichten?

Cannabis is uitgebreid onderzocht vanwege de effecten op misselijkheid. Er is degelijk bewijs uit dierproeven en klinische studies, dat cannabinoïden in wiet effectief zijn bij het verlichten van misselijkheid en braken en bepaalde soorten pijn. Ook kunnen ze de eetlust stimuleren. Bovendien biedt CBD, het niet-psychoactieve bestanddeel in wiet, extra verlichting. Lees HIER verder

 

Uit een omvangrijk Israëlisch wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste kankerpatiënten die medicinale cannabis gebruiken een ‘significante verbetering’ melden ten aanzien van pijn en bij enkele andere kankergerelateerde symptomen. Ook gaat men dankzij cannabis minder schadelijke/verslavende opiaten-pijnstillers zoals oxycodon gebruiken.

Bovendien blijkt uit deze studie dat het gebruik van mediwiet beschouwd wordt als veilig. Daarom durven ze het bij vaktijdschrift Frontiers in Pain Research wel aan om te concluderen dat deze resultaten suggereren dat medicinale  cannabis ‘voorzichtig kan worden beschouwd als een alternatief voor de pijnverlichtende medicatie die normaal gesproken wordt voorgeschreven aan kankerpatiënten’. Lees HIER verder

‘Het grootste mysterie van moderne cannabis’, schrijft Michael Backes in het boek Cannabis Pharmacy, ‘is waarom verschillende soorten cannabis verschillende medicinale of psychoactieve effecten hebben’. Natuurlijk spelen de verhoudingen van cannabinoïden en terpenen daarbij een grote rol. Maar, schrijft Backes, ‘de resultaten van de interacties van deze terpenen en cannabinoïden zijn buitengewoon complex en nog niet volledig begrepen’.

De eenzijdige focus op THC bij kwekers wordt sinds het begin van de 21e eeuw minder, zeker sinds de opkomst van CBD-rijke kruisingen als Charlotte’s Web. Het resultaat is een verdere verbreding van het aanbod van cultivars en daarmee van cannabinoïden en terpenen profielen. Lees HIER verder waarom die variatie in het cannabisaanbod (en de consumptie ervan) zo belangrijk is!

De lever is een van onze belangrijkste organen. Hij speelt onder meer een cruciale rol bij het opnemen van voeding, en het schoon houden van ons lichaam. Er zijn verschillende redenen waarom een lever ziek wordt. Leeftijdsgebonden factoren spelen vaak een rol, evenals auto-immuunziektes of erfelijkheid. Ook levensstijl kan een rol spelen, en overmatig alcohol- en drugsgebruik kan de lever beschadigen.

Cannabis blijkt van grote waarde bij het behandelen van leveraandoeningen. Ongeveer 250.000 Nederlanders hebben te maken met een acute of chronische aandoening van de lever, al dan niet veroorzaakt door alcoholmisbruik en een ongezonde levensstijl. Onderzoek toont echter aan dat cannabis niet alleen pijn en ontsteking verlicht, maar ook de leverfunctie helpt herstellen. Lees HIER verder

Aardig wat mensen roken wiet of hasj, zowel medicinaal als recreatief. Dit doen ze omdat het een snelle uitwerking kent, wat in veel gevallen wenselijk is. Een enkele hijs kan net even die scherpte kantjes van bijvoorbeeld chronische pijn afhalen. Cannabis roken is alleen niet heel erg gezond, dit heeft te maken met de tabak die erbij gebruikt wordt en met het feit dat er (ook zonder tabak) verbranding plaatsvindt op hoge temperaturen.

Wiet verdampen (vapen/vaporizen) is echter een prachtig alternatief, met hetzelfde – zo niet een beter – effect. Behalve dat er helemaal geen verbranding maar verwarming van cannabinoïden en terpenen in wiet plaatsvindt, is verdampen ook nog eens stukken effectiever dan blowen! Hoe je daar maximaal van kunt profiteren leggen we je uit in een uitgebreid artikel op Mediwietsite. Lees HIER verder

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum

Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Ruim drieduizend mensen gingen je reeds voor!

[openingsfoto: mentalmind/Shutterstock, voor credits alle overige afbeeldingen zie Mediwietsite]
(advertentie)