(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tien soms hardnekkige vooroordelen over (medicinale) cannabis worden genadeloos ontkracht • Waarom wiet je zo goed kan helpen om beter te slapen • Welke rol speelt cannabis bij angsten: is het de oorzaak of juist de oplossing? • Tien recepten voor heerlijke, supergezonde vegan cannabis edibles • De geur- en smaakstoffen in wiet heten terpenen en ook die zijn – naast de cannabinoïden –  van medicinaal belang.

“Veel mensen worstelen met angst en slapeloosheid en wenden zich tot cannabis. Dit vanwege de effectiviteit en het gemak van de behandeling van een verscheidenheid aan stress-gerelateerde aandoeningen”, zegt CEO Zachary Pitts van Ganja Goddess in een e-mail die zij tijdens de coronapandemie schreef aan het bekende zakenblad Forbes.

Cannabis wordt al generaties lang discreet en effectief gebruikt als slaapmiddel. In de loop van de tijd heeft de bestaande kennis hierover zich verspreid, steeds meer mensen zijn op de hoogte over de kalmerende en ontspannende effecten die mediwiet teweegbrengt. In dit artikel zetten we nog eens haarfijn uiteen waarom wiet nou zo goed helpt tegen slapeloosheid. Lees HIER verder

Ondanks alle informatie die verkrijgbaar is, bestaan er veel mythes rond medicinale cannabis. Deze desinformatie vormt een belemmering voor een bredere acceptatie. Ook remt deze het bewustzijn over de vele voordelen van op cannabis gebaseerde geneesmiddelen, waar talloze mensen baat bij (kunnen) hebben. Hoogste tijd dus om deze tien mythes te ontkrachten:

 1. Medicinale cannabis is niet goed bestudeerd
 2. Medicinale cannabis leidt ertoe dat mensen overstappen op andere drugs
 3. Legalisering van medicinale cannabis leidt tot een toename van criminaliteit
 4. Legalisering van medicinale cannabis leidt tot een toename van het gebruik door tieners
 5. Medicinale cannabis heeft geen bewezen medische toepassingen
 6. Het gebruik van medicinale cannabis is slechts een excuus om high te worden
 7. Sterfgevallen door een overdosis wiet
 8. De Verenigde Naties hebben medicinale cannabis verboden
 9. Medicinale cannabis vormt een bedreiging voor de veiligheid op de werkplek
 10. Medicinale cannabis kan bijna alles genezen

Lees HIER verder

Naarmate cannabis wereldwijd steeds vaker voor medicinale en recreatieve doeleinden wordt gelegaliseerd, wenden steeds meer mensen zich tot wiet voor de behandeling van angst en een gegeneraliseerde angststoornis. Volgens sommige onderzoeken kan cannabisgebruik angstsymptomen juist veroorzaken. Andere studies suggereren echter dat cannabis – mits zorgvuldig gebruikt – kan helpen bij het laten verminderen/verdwijnen van angstsymptomen.

Mediwietsite duikt in de materie om deze tegenstrijdigheid uit te zoeken. Er zijn niet veel klinische proeven die cannabis als angsttherapie onderzoeken. Desalniettemin geeft een groeiend aantal bewijzen – van onderzoek bij dieren tot enquêtes onder patiënten – aan dat cannabis kan helpen. Dit geldt vooral wanneer cannabis wordt verkocht in de vorm van CBD-olie. Lees HIER verder over cannabis als therapeutische behandeling voor angst, de dosering, combinatie met andere medicatie, langetermijneffecten et cetera.

Het beste van twee gezonde werelden combineren, zo zou je met enige goede wil vegan edibles (eetbare cannabisproducten) wel kunnen noemen. Om de aarde te redden van de (klimaat)ondergang adviseren wetenschappers zelfs dat de mens zou moeten switchen naar een plantaardig dieet.

Dat zal nog wel heel wat voeten in de aarde vergen, maar je zou vast kunnen beginnen met deze 10 smakelijke vegan cannabis edibles recepten!

 • Wietpudding met chiazaad
 • Avocado’s gevuld met cannabis-cashewroom
 • Vietnamese rijstnoedel salade (met wiet!)
 • Veganistische pindakaas ganja fudge
 • Pittige en weedy veganistische Fettuccine Alfredo
 • Pannenkoeken met pompoen
 • Krachtige vegan eiwitshake
 • Pittige ganja guacamole
 • Romige cannabis aardappelsoep
 • Veganistische cannamelk

Lees HIER verder

Als we naar de werking van (medicinale) cannabis kijken, dan gaat het al snel over cannabinoïden. Dat komt vooral omdat dit de bekendste werkzame stoffen in cannabis zijn. De wetenschap heeft er momenteel ruim 100 geïdentificeerd, met THC en CBD in de hoofdrol. Cannabinoïden werken enorm goed samen met met ons lichaamseigen endocannabinoïde systeem. En uit die samenwerking ontstaan allerlei medicinale (en plezierige recreatieve) voordelen.

Nu er in toenemende mate onderzoek wordt gedaan naar wiet, ontdekt de wetenschap ook steeds meer over andere stoffen in de plant, zoals terpenen. En wat blijkt? De aromatische geur/smaak-stoffen spelen eveneens een belangrijke rol bij de werking van cannabis. In dit artikel leer je hoe dat zit. Maar laten we eerst eens gaan kijken wat terpenen precies zijn. Lees HIER verder

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum.nl

Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Ruim drieduizend mensen gingen je reeds voor!

[Openingsfoto: Kazyaka Konrad/Shutterstock. Voor credits alle overige afbeeldingen zie Mediwietsite.nl]
(advertentie)