(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week verscheen het jaarlijkse rapport van de drugscommissie van de VN. Daarin juichen ze de War on Drugs van harte toe en zijn ze tegen elke legalisering. Maar los van deze onzin, staan er ook een paar leuke cannabiscijfertjes in de berg papier!

Om maar meteen met een kritische deurtje in huis te vallen: de International Narcotica Control Board (INCB) baseert zich bij de inschatting van de cannabismarkten o.a. op het aantal kilo’s dat onderschept wordt. Daarmee slaan ze dan aan het rekenen, dus je kan er een voorbehoud bij maken. Zo is het toch echt een stuk simpeler om vanuit een Nederlandse wietkwekerij de markt te bedienen dan met een speedboot vanuit Afrika de Middellandse Zee over te moeten steken, de handel in een vrachtwagen over te laden en de hasj zo op het coffeeshopmenu of bij Europese straatdealers te krijgen… Daarnaast baseert de VN zich ook op officiële overheidsrapporten van de diverse landen over drugsproductie- en handel.

Vooral in het Rifgebergte telen de Marokkanen nog volop lekkere wiet!

Vooral in het Rifgebergte telen de Marokkanen nog volop lekkere wiet!

Minder hectares wiet Marokko

Goed, we willen je de VN-cijfers niet onthouden. Marokko is de nummer 1 in de wereld als het gaat om cannabis, al doet Afghanistan lekker mee, zeker sinds de westerse troepen daar de zaak een stuk minder in de gaten houden. Vorig jaar is 116 ton Marokkaanse cannabis of ‘kif’ in beslag genomen. Dat is 65 procent van de totale hoeveelheid in beslag genomen cannabis op aarde, meldt de INCB in haar jaarrapport 2013. Toch neemt het aantal hectares waarop wiet wordt gekweekt af in Marokko, volgens de VN. Het land heeft ook plannen om te gaan legaliseren, maar vooralsnog is alles dus nog illegaal.

Spanje is toegangspoort Europa

Veruit de meeste hasj en wiet gaan naar Spanje, dat als toegangspoort dient voor de cannabismarkten van Europa. Maar liefst 34% van alle onderschepte softdrugs transporten op de wereld komt op naam van de Spaanse autoriteiten! De Marokkaanse dienders voegen daar nog eens 12% aan toe. In alle gevallen gaat het voor de duidelijkheid om Marokkaanse shit. Van alle busts betreft het in 90% van de gevallen vrachtauto’s op veerboten, de rest gaat met smokkelbootjes of in personenauto’s. Ook vanuit buurland Algerije wordt er trouwens steeds meer met speedboten vol hasj naar Frankrijk en Spanje gescheurd. Een laatste interessant feitje uit het VN-rapport is dat veel Afghaanse hasj tegenwoordig via Egypte – leve de revolutie! – wordt gesmokkeld, door de Rode Zee over te steken…

 

(advertentie)