(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Woensdag start in Limburg de campagne ‘Wat staat er op het Spel?’ Een initiatief van o.a. 19 gemeenten, politie en Openbaar Ministerie om mensen op te roepen zoveel mogelijk wiettelers en andere drugsproducenten erbij te lappen. Dat zou namelijk niet alleen goed zijn voor de maatschappij maar vooral  voor jezelf! Ook moeten (beginnende) Pablo Escobars met deze campagne worden afgeschrikt. 

War on drugs

Tja, de vraag of ons zuur betaalde belastinggeld niet aan nuttiger zaken kan worden besteed dan de zoveelste kansloze publiekscampagne tegen drugs(productie) doet er in Limburg klaarblijkelijk niet veel toe. 19 van de 33 Limburgse gemeenten, energieboer Enexis, brandweer, politie en justitie, Meld Misdaad Anoniem (uitvinders van het betere verraderswerk) en nog een zwik andere (semi-) overheidsinstanties geloven nog steeds in de war on drugs retoriek, vandaar ook deze nieuwe campagne.

Twee websites

Er zijn ook 2 websites gelanceerd ter ere van de campagne: eentje met de naam watstaaterophetspel om mensen te bewegen iemand te verraden, en eentje met de naam watzetjijophetspel om je af te schrikken een carrière in het drugsveld te starten.

Aanleiding voor het mediageweld? Vorig jaar zijn er in Limburg 38 dumpingen van drugsafval geweest (en dan bedoelen ze dus overgebleven troep van xtc of amfetamine-labs) en werden er 600 wietplantages opgerold. Dat laatste lijkt misschien aardig wat, maar we weten allemaal dat de politie ook kleinschalige thuis- en hobbykwekers meerekent in de statistieken.

Nou ja, de campagnes zijn gefinancierd met subsidie van de provincie (belastinggeld dus) en van stroomboer Enexis. Die laatste heeft als een van de weinigen met recht iets te klagen over wiettelers, omdat die de stroom nu eenmaal meestal moeten jatten (tja, legaal kweken niet mag van de overheid)…

Rad van ellende

De gemeenten beweren met de campagne ook aan preventie te doen, zo stelden ze aan de vooravond van de lancering van de campagne. Vervolgens komen ze dan weer met grof – en veelal onbewezen – geschut dat ‘buurten verloederen’, ‘mensen zich onveilig voelen’ en ‘amateuristisch aangelegde wietplantages in woningen leiden tot brand- en explosiegevaar en milieuverontreiniging’.

In de praktijk van publiekscampagnes tegen drugs ziet dat er dan ongeveer zo uit, nadat je een vraag hebt beantwoord dat je wel je huis ter beschikking wil stellen (en er daarna een soort rad van fortuin heeft gedraaid):

Er staat wat op het spel

Ook op de andere site – die waarin we allemaal worden aangemoedigd elkaar te verraden – gaat het er subtiel aan toe (not), en worden alle bekende vooroordelen, leugens en overdrijvingen over wiet(teelt) bij elkaar op een angstwekkende hoop gegooid. Zo is het eerste wat je ziet een foto van heel brave kindertjes die in een speeltuintje spelen met direct daaronder de uit het niets komende kop ‘ALS JOUW BUURT OP HET SPEL STAAT’…

Afijn, al dit retorische war on drugs geweld leidt dan uiteindelijk tot de briljante tip aan bezorgde en inmiddels vast ook flink bang gemaakte burgers:

1. Opletten

2. Opschrijven

3. Opbellen

Nou beste Limburgse fatsoensrakkers, we zullen nóg beter gaan opletten, bedankt alvast!

(advertentie)