(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zijn voornaam doet al het ergste vermoeden, maar ook zonder die aparte naam is de Filipijnse boer Primitivo Ardimer zwaar de sjaak. In het Aziatische land houden ze – dat wil zeggen de staat – namelijk helemaal niet van drugs. We herinneren ons nog het schrikbewind tussen 2016 en 2022 van president Rodrigo Duterte, die drugsdealers vogelvrij verklaarde. Vele duizenden mensen werden zonder tussenkomst van een rechter vermoord. Maar ook nu nog is het slecht kersen eten voor iemand die 25.000 wietplanten teelt!

Weinig te lachen op de Filippijnen qua wiet

Sterven zal boer Primitivo Ardimer niet direct vanwege de planten op zijn percelen in hoogland sitio Mit-ol in Barangay Tagbao. Maar eigenlijk ook weer wel, indirect, aangezien de kans klein is dat hij het er zonder een levenslange celstraf vanaf zal brengen. Watskeburt?

De Mobile Force Company (CMFC) van Cebu City gaat een aanklacht indienen tegen een boer die op 19 augustus aan arrestatie ontsnapte, nadat ontdekt was dat hij 25.000 volgroeide wietplanten ter waarde van 10 miljoen PHP (zo’n 260.000 euro) had gekweekt, zo meldt nationaal persbureau Philippine News Agency deze maandag.

‘Profylactische patrouille’ na tip van bezorgde burger

Lt. Kol. Dexter Calacar, CMFC-commandant, zei dat dinsdag een aanklacht wordt ingediend wegens overtreding van de Comprehensive Dangerous Drug Act van 2002 tegen Primitivo Ardimer. De inwoner van de naburige stad Mapa in dezelfde regio, verzorgde naar verluidt de verboden cannabisplant in het gebied.

De agenten, samen met de marinesoldaten van de Centrale Zeemacht, voerden zaterdag een “profylactische patrouille” uit in verband met de vijfde dag van de regionale gelijktijdige anti-criminaliteits- en wetshandhavingsoperaties, toen een bezorgde burger hen tipte over de plantage. Bah bah, dus ook daar heerst die smerige rattenplaag al.

Twee mega-wietplantages in één klap

De politie valideerde de melding onmiddellijk en zag twee uitgestrekte landerijen – één beplant met 15.000 wietplanten en de andere met 10.000 planten. “Ons operatieteam heeft de genoemde marihuanaplanten onmiddellijk ontworteld voor vernietiging, de getuigen waren aanwezig tijdens de verbranding,” zei Calacar tegen het Philippine News Agency.

Zonde van die 25k wietplanten natuurlijk, maar wat veel erger is: ze hebben boer Primitivo inmiddels te pakken… Kijk maar eens naar een fragment uit die superstrenge Filippijnse drugswet anders:

(advertentie)