(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Uit een rapport van Marijuana Business Daily blijkt dat de cannabisindustrie in rap tempo een banenmotor van jewelste is geworden.  Uit analyse van de federale werkgelegenheidscijfers blijkt dat er in 2017 tussen de 165.000 en 230.000 mensen in de legale wietbusiness werken. Ter vergelijking, dat zijn er meer dan er bakkers zijn in de U.S.A.

Razendsnelle ontwikkeling

De indrukwekkende cijfers zijn eigenlijk nog indrukwekkender als je bedenkt dat er nog niet eens zo lang sprake is van een legale cannabisbranche in de VS. Jazeker, een aantal staten kende al langer medicinale wiet maar de echte boom kwam toch pas op gang na 1 januari 2014, de dag waarop in Colorado de verkoop van recreatieve cannabis startte. Daarna volgden Washington, Oregon en Alaska en afgelopen november ging het pas echt goed los toen ook Californië, Nevada, Maine en Massachusetts de funwiet vrijgaven. Ondertussen is mediwiet trouwens ook al in 29 staten van de 50 legaal, dus dat wil wel aantikken.

165 tot 230-duizend wietbanen

Het gigantische aantal jobs in de legale cannabisbranche in de VS staat in het onlangs gepubliceerde  Marijuana Business Factbook 2017. Want ook dat hoort bij een volwassen industrie: rapporten met cijfers en feiten die hout snijden (in plaats van de achterlijke propaganda waarmee we het in de Lage Landen nog steeds moeten stellen).

Hoe dan ook, met 165 tot 230-duizend werknemers in de wiet is deze economische tak nu al groter dan het aantal mondhygiënisten en bakkers in de VS, een land met 320 miljoen inwoners. De analisten van Marijuana Business Daily voorspellen dat het ook niet lang meer zal duren voordat het aantal cannabis jobs groter is dan het aantal telemarketeers en apothekers…

Van zwarte markt naar economische macht

Bij deze legale wietbanen horen o.a. functies bij de medical marijuana dispensaries (mediwiet) en adult use stores (recreatieve wiet), groothandels in kweekmaterialen, wietkwekerijen, bedrijven die concentraten en infused products maken (denk aan edibles en dranken), testlaboratoria en aanverwante bedrijven die het grootste deel van hun omzet uit de wiethandel halen.

‘Indrukwekkend’ noemen de onderzoekers het aantal legale wietbanen, zeker ‘voor een industrie die voor een groot deel pas legitiem opereert sinds 2009’. Ze wijzen dan ook terecht op de razendsnelle transformatie van de zwarte markt naar een rendabele economische macht, die ‘in staat is om een zee aan nieuwe banen en zakelijke mogelijkheden te creëren voor steden en gemeenschappen in heel het land’.

Mooie toekomst

Nu zijn het trouwens vaak ook nog kleinere bedrijven waar de wietbanen liggen, wat ook het gevolg is van de verschillende wetgeving in de staten en zeker ook nog het federale verbod. Daardoor is ketenvorming nu nog heel erg lastig. dat betekent dat de toekomst ook heel rooskleurig is, aangezien de vraag naar recreatieve cannabis alleen maar zal stijgen en het aantal mediwiet patiënten alsmaar blijft groeien.

Er komen dus nog vele tienduizenden banen bij in de legale cannabisbranche. Om dat te illustreren: alleen al de verkoop van funwiet in Californië (die nog moet beginnen) brengt naar schatting ieder jaar 4,5 tot 5 miljard dollar in het laatje, en dat is meer dan de gehele legale wietindustrie in de VS in 2016 verdiende!

[openingsbeeld:  HighGradeSnaps/Shutterstock]
(advertenties)