(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bloei, heerlijk! Eindelijk is die prachtige periode aangebroken waarin je je toppen iedere dag ziet groeien tot ze zo lekker dik en zwaar zijn dat ze rijp zijn voor de oogst. Maar voor het zover is moet je de planten natuurlijk wel eerst uitbundig laten bloeien.

Als je wil dat je wietplanten met bloeien beginnen, dan hoef je alleen maar de dagelijkse lichtperiode van 18 naar 12 uur te verkorten. Als je wietplant namelijk 12 uur per dag in het licht, en 12 uur per dag in het donker staat, denkt de plant als het ware dat het herfst wordt, en dat is het teken om te beginnen met bloeien.

schakelklok

Schakelklok

Om goed te snappen hoe dit werkt, kunnen we het beste kijken naar de natuurlijke situatie. Net als andere eenjarige planten ontspruiten wietzaden in de natuur aan het begin van de lente, waarna ze een periode groeien tot aan de laatste weken van de zomer. En terwijl de zomer overgaat in de herfst worden de dagen korter. Het is minder lang licht en langer donker, dit zorgt ervoor dat de bloei begint. De planten moeten namelijk voor de winter goed en wel begonnen is, hun zaden klaar hebben. Dus wanneer je binnen kweekt en van 18 naar 12 uur licht per dag overschakelt dan zal ook je binnenplant aan haar bloeiperiode beginnen.

Vanaf het moment dat je de schakelklok op 12 uur zet tot aan het moment dat je plant goed en wel in de bloei staat, kan een aantal weken duren. Om dit proces te versnellen zetten sommige kwekers hun planten wel eens 36 uur in het pikdonker.

De groeisnelheid neemt nu toe en de voedingsbehoefte van je plant verandert. Uiteindelijk remt de uitbundige groei, maar voor het zover is zal je plant nog even flink groeien, strekken en beginnen met het aanmaken van de eerste toppen. Als je op een hydrosysteem kweekt moet je overschakelen op een bloeivoeding voor hydro zoals Canna Hydro Flores zodra je de eerste bloei ook daadwerkelijk ziet. In de aarde kies je op hetzelfde moment voor een bloeivoeding die geschikt is voor aarde zoals bijvoorbeeld de biologische voeding van BAC.

Terwijl de plant in de bloeifase is, is het belangrijk dat ze geen licht krijgt, behalve de 12 uur durende dagelijkse lichtperiode. Elk lichtstraaltje dat de plant buiten deze 12 uur opvangt zorgt voor stress en verwarring. Het kan leiden tot verstoorde groei, hermafrodieten of de plant kan zelfs terugschakelen en weer in de groeifase belanden.

WWxU

Goed bloeien betekent een goede oogst!

 

Minder dan 12 uur licht zal de bloei verder alleen vertragen en voor een lagere opbrengst zorgen. Als je bij je planten zou willen kijken of ze verzorgen als ze in het donker staan, kun je eventueel een groene lamp aanzetten. Dit groene licht stoort de nachtrust van je planten niet.

(advertentie)