(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de categorie kweekmythes blijkt dit een zeer hardnekkige die keer op keer opduikt maar toch echt naar het rijk der fabelen verwezen kan worden. De mythe luidt dat je op een zonnige dag (of binnen met de kweeklamp aan) nooit je planten mag sproeien omdat het licht dat in de waterdruppels reflecteert bladeren zou verbranden. 

Deze kweekmythe doet al jaren de ronde en je kunt hem dan ook in vele oudere boeken over tuinbouwkunde en op websites en internetforums terugvinden. Het idee dat achter de mythe schuilgaat is dat de waterdruppeltjes die door het besproeien op de bladeren komen, als kleine vergrootglazen werken en lichtstralen bundelen tot een geconcentreerde lichtstraal die het blad verbrandt. Net zoals wanneer je vroeger stiekem een fikkie stak met behulp van je vergrootglas.

gele vlekken

Bladvlekkenziekte. Een schimmel, maar geen verbranding

Hoewel het verhaal inmiddels al door velen is ontkracht heeft het ervoor gezorgd dat vele tuinders hun planten geen water gaven zolang de zon scheen. Zielig voor al die plantjes want wanneer een plant dorst heeft, kun je hem maar beter wel water geven. Wachten tot de avond valt is geen goed idee en kan juist voor veel schimmelproblemen zorgen.

Gele vlekken

Wanneer wietplanten gele vlekken vertonen zoals op deze foto, komt het fabeltje meestal weer naar boven. Dit soort vergeelde plekken hebben echter een heel andere oorzaak, zoals in dit geval de schimmel septoria, ook wel bladvlekkenziekte genoemd.

De mythe is niet waar, dus geef je wietplanten gerust een lekkere douche, juist wanneer de zon schijnt, dan kan het water ook weer verdampen en ook niet voor schimmelproblemen zorgen. De bladeren van planten kunnen zeker verbranden, maar niet door middel van water. Natte bladeren kunnen sowieso niet door de zon verbranden. Wanneer je verbrande bladeren ziet denk dan eerder aan teveel voeding of teveel hitte en hang de lamp bijvoorbeeld wat hoger.

Volgende week zullen we weer een kweekmythe ontkrachten, heb je ondertussen zelf een kweekmythe waar je niet helemaal zeker van bent, stuur ons dan gerust een mailtje.

(advertenties)