(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als je een heel goed geheugen hebt dan herinner je je misschien nog dit hilarische buitenwiet kweekverslag van KritischeMassa. Hoewel er bij die buitenkweek van alles mis ging verdiende hij er mooi wel Mohammed zaadjes mee. En daar gaat dit nieuwe buitenwiet kweekverslag van de zomer van 2020 dan weer over …is het cirkeltje ook weer mooi rond…

Dit jaar heb ik een CNNBS Mohammed buiten opgekweekt. Ze is gezaaid op 8 april 2020 in een klein potje met aarde. Op 11 april was ze boven de grond. Ik reken altijd vanaf zaaidatum, dus op dag 3 was ze een plantje, dat is lekker vlot.

Op dag 9 (17 april) is ze omgepot naar een 0,5 liter potje met all-mix van Plagron. We kennen allemaal de foto’s van kleine plantjes, dus die ik bespaar jullie. Ik kan verder kort zijn over deze periode; het was een prachtig voorjaar. Heel veel zonuren en hoge temperaturen.

Buiten gewoon voeden

Op 3 mei, dag 25, is ze in 3,8 liter all-mix gezet en kon ze weer lekker door. Ik gebruik buiten all-mix, in het begin aangelengd met wat potgrond, dus veel voeding in de grond. Omdat vloeibaar voeden buiten gewoon buitengewoon (!) moeilijk is in de groeifase. De plant is immers nog klein en elke regenbui is meer dan voldoende water, ga dan nog maar eens voeden.

In de groeifase gebruik ik dan ook weinig groeivoeding en vertrouw ik meer op regelmatig verpotten in een all-mix, in dit geval Plagron zoals gezegd. De Mohammed groeide prachtig, al was ik die maanden drukker met mijn autoflowers. De Mohammed was slechts voor de test. Nou… dat bleek…

Nu hou ik niet van reuzen van 3 meter, dus op dag 56 (3 juni) heb ik haar getopt op de zevende node. En een paar dagen later, op dag 61 (8 juni) is ze verpot naar een 10 liter pot, weer met all-mix zoals eerder genoemd. Wanneer van toepassing voedde ik haar nu wel bij met met BioBizz Fish-Mix, want die had ik nog. Later heb ik de plant  met Plagron alga-grow bijgevoederd.

Vismix, algengroei en geen elektrode in de kat

Ik kijk naar de plant, naar de onderste bladeren, vooral in de groeifase dan. Als deze verkleuren gaat er iets niet goed. Een biologische voeding op aarde helpt dan. Ik had dit jaar Fish-Mix en Plagron Alga Grow.
Maar ach, het is maar net welke je kiest denk ik. Al moet ik kwijt dat de Fish-Mix zo ongelofelijk stinkt, hemellief… De vliegen zijn ontelbaar na een portie, dus ja, dat is met Alga-Grow (en Bloom) veel minder.

Ik meet niets, geen pH of EC-waarde. Heel mooi allemaal en dat doe ik voor mijn werk, maar dit is een plant. Ik stop ook geen electrode in mijn kat om te kijken of hij blij is. Ik bedoel maar…

Blad = zon = energie = rookwaar

Op dag 74 (21 juni) heb ik haar gebogen zodat de hoofdstam in een soort van S-vorm kwam te staan. Op dag 100, oftewel op 17 juli, kreeg ze haar uiteindelijke pot, gevuld met 25 liter all-mix. Buiten heeft scroggen volgens mij weinig zin; de afstand tot de zon gezien van top 1 of top 2 is toch een soort van identiek. Wel probeer ik mijn plant in een soort halve bol te forceren. Met zijn hoekpunten op oost en west, het noorden kan kaal. Ik dief de rest fors. Alle kleine kansloze takjes gaan, maar let op, hou elk blad dat je kan houden. Blad = zon = energie = rookwaar.

Op dag 110 is ze 60 uur het donker ingegaan; het was toen 27 juli. Maandagavond om 20:30 uur ging ze haar hok in en pas donderdagochtend 30 juli om 6:30, zette ik haar weer buiten. Ze was in de punten lichtgroen en duidelijk in de stress. Maar óók in bloei!

Mohammed verduisterd

De uitzonderlijke hittegolf van 23 dagen begon net. Vanaf dag 1 bloei heeft de Mohammed de maximale hoeveelheid bloeivoeding gekregen (in dit geval Plagron alga bloom). Ik kies voor biologische voeding, niet uit overtuiging, maar omdat ik niet weet wanneer ik ga oogsten. Ik kan niet spoelen, want je weet het niet met buitenkweek. Dus kies ik voeding die ik kan roken, of dat hoop ik dan maar…

Mohammed is vanaf de dag dat ze verduisterd is elke avond om acht uur tot de volgende ochtend acht uur in een verduisterde schuur gezet, met ventilator. Mijn redenatie is dat ik dan 12 uur controle heb over regen, luchtvochtigheid, temperatuur en andere ellende zoals dieven en ander gespuis.

Het was een prachtige zomer en pas aan het einde kregen we regen. Ik had ook meteen rot in drie topjes, vreemde misvormde paarse blaadjes uit de topjes die meteen loslieten. Ook groeiden de topjes ineens helemaal de verkeerde kant op. Dus ja ik heb ze geknipt, het was ook echt rot.
Dat was op bloeidag 41 (8 september). De rot viel reuze mee en de goede delen droogden goed en waren meer dan goed te roken. Mooie dichte topjes en heel erg lekker, dat beloofde veel!

Rotvisioenen in de nacht…

De eerste top met rot die ik had geoogst vertrouwde ik niet, te voorzichtig geknipt? Je weet hoe dat gaat, je blijft maar kijken. Uiteindelijk heb ik een week later, op 16 september oftewel bloeidag 49, een flink deel van die top geoogst. Het viel allemaal reuze mee, geen stukken rot zoals de visioenen in de nacht hadden voorspeld, een prima topje zelfs.

Natuurlijk kon ik mijn geluk niet op toen ook nog een Indian Summer werd aangekondigd. En warempel, 10 dagen volop zon en temperaturen ruim boven gemiddelde. Ze hing werkelijk over! Toppen te zwaar voor de takken. Glinsterende kristallen, alles! Maar ja… aan alles komt een einde, en dus volgde na dag 168 een periode van veel regen, en ik wilde het risico niet nemen.

De Mohammed is op donderdag 24 september geoogst. Uiteindelijk heeft ze vanaf de bloeistart van 60 uur duisternis 59 dagen gebloeid. Dat is ruim 8 weken. Het weer werd daarna zo slecht en de Mohammed hing zo over van haar toppen dat ik besloot om haar te oogsten. Ik was het zelf ook echt zat; 2 maanden lang elke avond en ochtend zeulen met 25 liter. Soms met natte aarde en een natte plant. Dat gehannes met zwiepende toppen door die deur telkens. Dus heb ik geoogst, en wel met het volgende resultaat:

 

(advertenties)