(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie veel wiet wil kweken, zal in veel gevallen automatisch voor HPS kweeklampen kiezen. Maar er zijn ook led kweeklampen voor de grootverbruikers onder ons. Ze zijn veiliger en efficiënter en gaan doorgaans langer mee waardoor de relatief hoge aanschafprijs goed terug te verdienen is. Een van die krachtige leds is de Kind XL 1000, en die heeft nog veel meer voordelen voor je in petto.

Kind is een van de grote succesvolle merken wanneer het om led kweeklampen gaat. Ze richten zich voornamelijk op kleine tot middelgrote thuiskwekers die veel waarde hechten aan de kwaliteit van hun (medicinale) wiet en het daarom liever zelf kweken. Met de XL 1000 hebben ze een led kweeklamp willen maken die vergelijkbaar presteert als een 1000 Watt HPS lamp, de ongekroonde koning onder de HPS lampen. Maar goed, de ontwikkeling van HPS lampen staat ook niet stil en moderne double ended HPS kweeklampen zijn tegenwoordig ook ontzettend efficiënt. Toch verbruikt de Kind XL 1000 wanneer hij op volle kracht brandt maar 630 Watt aan stroom, wat zo’n 30% aan energiebesparing betekent.

Geavanceerd

Waar zelfs de modernste HPS kweeklampen alleen maar te dimmen zijn, biedt led veel meer mogelijkheden. Kind heeft zijn best gedaan om al deze mogelijkheden in hun XL serie in te bouwen, zodat er een kweeklamp staat waarmee je geheel op maat kunt kweken. De XL 1000 en de XL 750 bevatten een uitgebalanceerde mix van 3 en 5 Watt diodes in de kleuren rood, blauw, wit en UV en infrarood. In totaal zitten er 12 verschillende soorten led diodes in de lamp die voor het unieke 12-bands kleurenspectrum zorgen. Elk van de drie primaire kleuren (rood, blauw, wit) kan afzonderlijk of samen gedimd worden zodat je planten gedurende hun hele leven van een ideaal lichtspectrum kunnen genieten. Door de kleuren naar behoefte aan te passen kun je wietplanten gemakkelijk laag houden of juist extra laten strekken wanneer dat nodig is.

Optische lenzen

De Kind XL leds maken gebruik van zogenaamde secundaire optische lenzen waardoor het licht een oppervlakte bestrijkt dat gelijk is aan dat van een 1000 Watt HPS en het licht ook even diep in het gewas doordringt. Hierdoor worden ook bloemen die lager aan planten groeien compact en dik. De kwaliteit van wiet die je met een van de XL lampen van Kind kweekt is doorgaans een stuk beter omdat de trichomen zich onder led beter ontwikkelen.

  • Formaat: 66 cm x 51 cm x 9 cm
  • Gewicht: 16,3 kilo
  • Stroomverbruik: 630 Watt
  • Aantal led diodes: 320
  • Kweekoppervlak: 1,5 x 1,5 meter

Alle kleuren leds zijn afzonderlijk of tegelijk te dimmen, een ingebouwde timer maakt een schakelklok overbodig.

Afstandsbediening

Wanneer wietplanten eenmaal lekker staan te bloeien hebben ze als alles goed is een behoorlijk formaat. Dit maakt het lastig om bij je kweeklamp te komen, of je moet eerst alle planten uit de ruimte nemen, of je moet op stoelen of trapjes gaan staan. Om het kwekers makkelijker te maken heeft Kind de XL 750 en de XL 1000 uitgerust met een handige afstandsbediening. Via de afstandsbediening kun je alles instellen dat je ook op de lamp zelf kunt. Je kunt alle leds zo afzonderlijk of samen dimmen of bijvoorbeeld een zonsopgang en zonsondergang nabootsen waarbij de planten rustig gewekt en in slaap gesust worden door de infrarode leds. Kind noemt dit de moeder aarde functie, het bootst een perfecte zonnige dag na. Ook het aantal lichturen kun je overigens via de afstandsbediening instellen, dit maakt een aparte schakelklok overbodig.

Een mix van 320 drie en vijf watt led diodes levert een uniek 12-bands lichtspectrum.

Temperatuur

De Kind XL 1000 wordt een stuk minder heet dan een 1000 Watt HPS kweeklamp. Hierdoor heb je met name in de zomer veel minder snel last van een oververhitte kweektent of kast. Mocht het toch nog te warm worden, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, dan hoef je de lamp alleen maar even tijdelijk te dimmen tot de hittegolf weer voorbij is. De verminderde warmteafgifte zorgt er daarnaast ook voor dat je met langzamer en stiller draaiende afzuigers kunt kweken, klimaatcontrole wordt een stuk makkelijker.

Levensduur & aanschafprijs

Oké, de Kind XL 1000 is duurder in aanschaf dan zijn HPS equivalent. Hij kost je bijna 1350 euro tegenover ongeveer 500 euro voor een vergelijkbare HPS lamp met digitale ballast. Dat is meer dan het dubbele, maar daar staat een hoop tegenover. De Kind gaat namelijk wel 50.000 branduren mee, wat neerkomt op 10 jaar lang 12 uur per dag branden. Daarnaast heb je door de ingebouwde timerfunctie geen schakelklok meer nodig en kun je besparen op energie en afzuiging. Je hoeft geen bulbs meer te vervangen en hebt ook geen last van een hoge piekstroom en traceerbare storingen in het elektriciteit-netwerk zoals bij HPS. Last but not least ziet de Kind XL 1000 er ook gewoon zeer gelikt uit, het is een van de mooiste leds op de markt.

Kijk de kweekserie ‘from clones to curing’ om live te zien hoe de Kind XL 1000 bij een onervaren kweker presteert (klik op de afbeelding om meteen te kijken).

Praktijktest

En wat doet dat nou in de praktijk, zo’n Kind XL 1000 ledlamp? Wel, dat hebben de mensen van Ruffhouse Studio’s getest in een uitstekende kweekserie ‘van stek tot stick’ (from clones to curing). In zes delen filmden ze onverbloemd hun ervaring met de XL 1000. Ondanks dat de mensen van Ruffhouse totaal geen kweekervaring hadden en een paar grote fouten maakten konden ze bijna 500 gram droge wiet met de led oogsten. Dit lijkt misschien niet zoveel maar is een geweldige score voor een eerste keer kweken, zeker wanneer je er rekening mee houdt dat ze liefst vier totaal verschillende wietsoorten in hun tent hadden staan, met ongedierte te maken kregen, en hun planten teveel voeding gaven. Als je de serie terug wil zien dan kan dat hier.

De Kind XL 1000 is te koop via Crazy-Leds.com en kost 1349 euro. Wanneer je bestelt krijg je er momenteel ook nog eens een kadobon bij waarmee je voor 75 euro aan zaden kunt bestellen.

(advertenties)