(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eén van de belangrijke doelstellingen van legalisering van cannabis is het terugdringen van de zwarte markt. Toch blijkt dat in de praktijk lastiger dan gedacht. Neem Oregon. In het zuiden van die staat aan de westkust van de VS ontmantelde de politie in twee dagen vijf ‘industrial-sized warehouses’ vol met (bijna) kant-en-klare wiet. En je gelooft je ogen eigenlijk niet als je de foto’s ziet!

Wiet, het is echt net onkruid…

Oregon behoorde nota bene tot de eerste staten in de VS die zo verstandig waren om recreatieve wiet uit het strafrecht te halen, in juli 2016 was dat. Maar ruim vijf jaar na die dappere stap is de illegale productie van cannabis allerminst uitgeroeid, of op vreedzame wijze verdrongen door de legale THC-toppen.

Wat heet; tijdens de twee dagen durende actie van de Oregon State Police afgelopen donderdag en vrijdag namen de troopers liefst een half miljoen pond – dat is dus zomaar even 227.000 kilo – ‘processed marijuana’ in beslag. Daarmee bedoelen de autoriteiten dat het reeds geknipte/getrimde en deels gedroogde wiettoppen betreft. Niet slecht voor een staat waar net wat meer dan 4 miljoen mensen wonen, nietwaar?

Half miljard aan wiet door het afvoerputje

Die buit scoorde het Drug Enforcement Section Team dus in vijf pakhuizen van industriële omvang in White City. In een persbericht omschrijft de politie de vangst zelf als ‘epic’. En dat is geenszins overdreven als je over zo ontzettend veel kilo’s wiet praat. De waarde van al het in beslag genomen groen bedraagt dan ook een duizelingwekkende half miljard dollar.

Meer dan honderd mensen zijn bij de vijf busts gearresteerd. Ook was er sprake van ‘migrant workers’ die in beroerde omstandigheden moesten leven op de plantages, bijvoorbeeld zonder stromend water.

Nou ja, we houden er in ieder geval heel bijzondere foto’s aan over, al tonen die dus aan dat de zwarte markt zich niet zomaar gewonnen geeft als wiet wordt gelegaliseerd…

 

(advertenties)