(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eigenlijk had ie nog tot 21 augustus 2021 in de gevangenis te Vught moeten blijven zitten, zodat de Thaise veroordeling wegens witwassen van drugsgeld naar Nederlandse maatstaven zou zijn voldaan. Maar gelukkig toont justitie voor één keer haar menselijke gezicht in deze stinkende zaak en wordt oud-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (60) op vrijdag 28 augustus van dít jaar al op vrije voeten gesteld.

Stapje voor stapje

Voor het eerst sinds de zomer van 2014, toen Van Laarhoven er mede door toedoen van de Nederlandse justitie werd ingeluisd in Thailand, zal de Nederlander vanaf 28 augustus weer vrijuit kunnen bewegen. Hoewel; hij krijgt nog wel een enkelband van de overheid tot de oorspronkelijke vrijlatingsdatum van volgend jaar, dus helemaal vrij is Van Laarhoven nog steeds niet.

Maar het rondlopen met een enkelband buiten de gevangenis op Hollandse bodem is allicht een stuk beter te pruimen dan met 40 andere gevangenen op de grond slapen in een bloedhete cel in Bangkok, zoals de gepensioneerde coffeeshop-exploitant moest doen van 23 juli 2014 tot 16 januari 2020…

‘Integreren in de samenleving’

De voortijdige vrijlating – onder voorwaarden en dus met enkelband – uit de penitentiaire inrichting in Vught komt enigszins als een verassing. Niet zozeer dat het mag, maar meer omdat justitie in de zaak Van Laarhoven zich van haar meest duivelse kant heeft laten zien, zes jaar lang. En nog afgelopen juni werd een verzoek van zijn advocaten om vervroegde vrijlating afgewezen door het gerechtshof in Den Haag.

Maar zie nu; ineens kan het dus wel en gaat het ministerie van Justitie en Veiligheid mee met de wens van Van Laarhoven en zijn advocaat Geert-Jan Knoops. De laatste zegt tegenover het Brabants Dagblad: “Hij krijgt nu een jaar om te integreren in de samenleving. Onder toezicht van de reclassering. Hij smacht naar de hereniging met zijn familie.”

Johan en zijn vrouw Tukta in betere tijden…

Barbertje Van Laarhoven moest hangen

Dat geloven we graag. Zeker omdat de reden voor alle ellende van de laatste zes jaar zo ondoorzichtig is als een gemiddelde verkiezing in Noord-Korea. Volgens justitie in Thailand heeft Van Laarhoven drugsgeld witgewassen en verdient hij daarvoor 103 jaar celstraf (20 jaar effectief).

Maar zoals iedereen behalve de Thai weet, kennen wij een gedoogbeleid in Nederland en is geld dat je met coffeeshops verdient niet illegaal. En Van Laarhoven is uitsluitend opgepakt door de Thai omdat het Nederlandse Openbaar Ministerie daarvoor de ‘perfecte voorzet’ gaf door middel van een uiterst suggestieve brief.

En sinds wanneer zou iemand überhaupt jarenlang de cel in moeten voor witwassen? Dat is hier in ons land nog nooit eerder voorgekomen. Fraudeurs worden hier doorgaans met een voorwaardelijk celstrafje van enkele maanden en een stevige geldboete afgeschminkt door justitie. Johan en zijn compleet onschuldige Thais vrouw Tukta moesten echter jarenlang in een smerige Thaise gevangenis lijden, waarbij hun twee jonge kinderen ook nog eens jarenlang hun papa en mama zijn onthouden.

Zaak Van Laarhoven zal nog jaren dooretteren

Dus dat Johan van Laarhoven überhaupt na die 5,5 jaar in de hel van Bangkok nog een dag moest vastzitten in Nederland is al een regelrechte (en de zoveelste) schande. Dat hij nu zogenaamd ‘vervroegd’ vrijkomt is een cadeautje dat bij nader inzien toch weer die smerige, stinkende justitiedrol is waar we nog heel veel over zullen gaan horen, al is het maar via de high profile advocaten van het slachtoffer die genoegdoening/gerechtigheid eisen.

En denk ook niet dat de zaak voor justitie is afgelopen op vrijdag 28 augustus 2020. Johan van Laarhoven wordt ook in Nederland namelijk vervolgd voor ‘belastingfraude en het witwassen’. Volgens het OM zou hij samen met zijn broer Frans en de bedrijfsleider van de vier coffeeshops  20 miljoen euro hebben weggesluisd. Wordt dus vervolgd, linksom of rechtsom…

Meer weten over de zaak? Tik ‘Van Laarhoven’ in op de zoekbalk op CNNBS en je kan 54 eerdere artikelen lezen

(advertenties)