(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS TOP 50 #31 • 18 politiemensen, 2 honden, 1 helikopter en 3 dagen vast op het politiebureau… watskeburt? Zware terroristische aanslag? Nee hoor, gewoon een politieactie tegen een patiënt die ’s winters 5 plantjes in de kelder kweekt, o.a. voor haar posttraumatisch stresssyndroom. Dat zal er verdomme niet minder op zijn geworden door het ongekende overheidsgeweld tegen Suzanne. Er werden kort na publicatie van dit verhaal zelfs Kamervragen over gesteld: hoe kan het dat een gemeente – Emmen in dit geval – alles op alles zet om vredelievende wiettelers met 5 plantjes helemaal kapot te willen maken, tot aan huisaanzetting aan toe?!

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #31

Nederland anno 2017. Dat betekent in het geval van de gemeente Emmen dat zij met man en macht te keer gaat tegen een moeder met een 11-jarig zoontje, alleen maar omdat zij in haar kelder iedere winter 5 wietplantjes teelt. Met 18 politiemensen, 2 honden en zelfs een helikopter valt men in januari haar huis binnen, ze wordt drie (!) dagen lang als een zware crimineel vastgehouden, jeugdzorg wordt erbij gehaald en ze moet samen met haar autistische zoontje van de (loco-)burgemeester drie maanden haar koophuis uit… Een ronduit schokkend relaas van hoe vreedzame thuistelers worden gemangeld door machtswellustige bestuurders.

Gedoogbeleid en 5-plantenregel zijn niets waard

Regelmatig krijgen wij hier op de redactie van RollingStoned mails binnen van kleinschalige wietkwekers die keihard worden aangepakt door gemeente, woningbouwvereniging, politie of justitie. Maar zo schrijnend als in het geval van de alleenstaande, hardwerkende moeder Suzanne (niet haar echte naam, die hebben we om privacyreden veranderd, red.) hebben we het maar zelden gezien. Uit wanhoop mailde ze ons deze week en ze is ermee akkoord als we haar ervaringen publiceren. Enerzijds om argeloze 5-planten kwekers in de rest van het land te waarschuwen, anderzijds zodat er hopelijk iets verandert aan haar bizarre situatie.

Kern van de zaak – voordat we Suzanne in haar eigen woorden haar verhaal laten doen – is dit: bij de inval weegt de politie de net geoogste vijf planten en komt zo tot een ‘handelsvoorraad verdovende middelen’ van 1678 gram verse hennep, volgens de autoriteiten goed voor 780 gram gedroogde toppen.

[Onzin natuurlijk, want er blijft geen droog gewicht van 50% maar van ongeveer 20% over nadat je verse wiet fatsoenlijk gedroogd hebt en bovendien is knipafval toch echt iets anders dan toppen.]

En goed voor ongekende politie brutaliteit, minachting van het gedoogbeleid, enorme arrogantie van loco-burgemeester Bouke Arends, huisuitzetting en nog veel meer ellende… ‘Het is een eenzaam gevecht kan ik u zeggen’, zegt Suzanne, die aan PTSS lijdt, nog voordat we haar verhaal publiceren:

‘Ik ben in een nachtmerrie beland’

Suzanne: ‘Afgelopen januari kwam de politie met inzet van maar liefst 18 man, 2 geldhonden, een helikopter en de Enexis een inval doen in mijn woning. Ik werd o.a. verdacht van een hennepkwekerij en daarbij dus ook gelijk witwassen hiervan. Ik ben een hardwerkende alleenstaande moeder met een zoontje van 11 zonder strafblad of antecedenten en met goed gedrag en schrok me wezenloos.

Ik kweek elk jaar in de wintermaanden eenmalig met een veilige kweektent 5 plantjes voor eigen gebruik. Dit doe ik al jaren en ik hou me aan het gedoogbeleid door nooit meer dan 5 plantjes tegelijk te kweken.

De inval ging gepaard met veel bombarie, er werd geschreeuwd om geld, wapens, sieraden en dure kleding. Niets van dit alles is uiteraard aangetroffen, op mijn kleine beetje spaargeld verstopt in mijn bijbel na. Dit hebben ze ook meegenomen. Ze zeiden dat op mijn (koop)woning beslag was gelegd en ik werd voor 3 dagen in hechtenis genomen en afgevoerd naar een arestantencomplex. Ik was in een nachtmerrie beland.

Tijdens de doorzoeking ben ik tezamen met de rechter commissaris door mijn woning gelopen. Ik heb hem gezegd dat ik 5 plantjes voor mezelf kweek en heb hem deze laten zien. Ik had de avond ervoor de plantjes geoogst en geknipt en deze lagen in een droogrekje in de kweektent te drogen. De 5 speciekuipen, kluiten en kale plantentakken lagen er nog en ik heb de rechter commissaris erop gewezen dat het er 5 waren. Hij telde ze zei dat het er 5 waren en dat het wel goed zou komen.

Ineens een ‘criminele moeder’

Na 3 dagen detentie met absurde verhoren van ’s morgens tot s avonds werd ik losgelaten in afwachting van het proces verbaal. Als cadeautje gaven ze na dag 3 mee dat ik aangemeld werd bij jeugdzorg omdat dit een standaard procedure was bij een inval in een woning waar minderjar ige kinderen woonden.

Als moeder ga je dan stuk, ik ben moeder van 2 zoons een van 20 die studeert en op kamers woont en een kanjer van 11 jaar en ben niet bekend bij dit soort instanties. Nu ineens zou ik na 20 jaar trouwe dienst als betrokken en liefdevolle ouder worden afgeschreven als een criminele moeder die haar kind in gevaar zou brengen. Voor de duidelijkheid; mijn kweektentje staat in de kelder onder in mijn woning de toegang daarvan zit op slot en hier zijn de kinderen ook nog nooit binnengetreden.

Het knipafval van Suzanne’s 5 planten, gewoon meegeteld als ‘verdovende middelen’ door de politie…

Ik heb inmiddels 5000 euro aan kosten voor een advocaat besteedt ben nu op zoek naar vervangende woonruimte in het geval de gerechtelijke dwaling komende week doorgang vindt

Het tweede cadeautje kwam een week later van de gemeente Emmen. Tot mijn verbazing was er een bestuurlijke rapportage van mijn 5 plantjes opgemaakt en stond hier niet het aantal hennepplanten in vernoemd maar het gewicht van de natte toppen welke zouden zijn gewogen en op 1.6 kg genoteerd, welke hiermee genoemd als zijnde een handelshoeveelheid ver boven de norm van de gemeente als vastgesteld in het handhavingsbeleid. Ik vind dit een onbegrijpelijke gang van zaken.

Heksenjacht ondanks gedoogbeleid

Het lijkt wel een heksenjacht, het gedoogbeleid is er toch niet voor niets, juist ook om burgers te beschermen criminalisering voor eigen teelt tegen te gaan of heb ik het nu volstrekt mis?

Ik heb 5 plantjes geteeld en wordt behandeld als een zware crimineel, mijn kleine beetje spaargeld is afgepakt, ik moet volgens de gemeente nu mijn woning uit (kort geding is komende week, dat heb ik aangespannen) ik heb jeugdzorg aan mijn broek gekregen die gelukkig het dossier inmiddels hebben afgerond na een tweetal bezoeken en tot de conclusie zijn gekomen dat ik een prima huishouden voer, dat mijn kinderen gelukkig zijn en geen problemen hebben etc..) en wordt dus strafrechterlijk ook nog vervolgd voor 1.6 kg.

De gemeente spreekt zich in meerdere rapporten tegen, in het eerste rapport wordt gesproken over 1.6 kg verse toppen, in de uiteindelijke beslissing is deze 1.6 kg ineens droog geschat op 780 gram! Ik weet niet hoe deze ambtenaar zijn plantjes droogt maar dat doet ie vele malen beter dan dat ik dat doe daar er bij mij gemiddeld 80 % afdroogt.

Ik heb inmiddels 5000 euro aan kosten voor een advocaat besteedt ben nu op zoek naar vervangende woonruimte in het geval de gerechtelijke dwaling komende week doorgang vindt en krijg als toetje nog een strafblad aangemeten na 39 jaar een keurig burger te zijn geweest. Ik vind dit zo oneerlijk dat wilde ik even aan u kwijt!’

Vernielde kweektent, afgepakte telefoon en kort geding

Tot zover het doldrieste verhaal van Suzanne. In wat voor land leven wij eigenlijk als kleine, vreedzame thuistelers die niet meer dan 5 plantjes op een veilige manier kweken behandeld worden als zware criminelen? Waarin burgemeesters, gemeenten en politie hun macht misbruiken, het gedoogbeleid faliekant negeren en zich willen laten gelden als ‘daadkrachtige bestuurders’ door hobbykwekers zonder pardon te criminaliseren en dakloos te maken?

We hadden natuurlijk ook graag nog foto’s van het betreffende kweektentje laten zien – waarin ze overigens ook tomaten, paprika’s en kruiden kweekt – maar dat is door de politie vernield. Suzanne: ‘De foto’s die ik had van de kweek en de toppen zijn door de politie in beslag genomen daar deze op mijn telefoon stonden. Deze heb ik nog steeds niet terug gekregen van justitie.’

En als we haar later deze week nog even spreken, meldt ze ook nog dat de gemeente Emmen haar ‘voor het gemak alvast heeft uitgeschreven’. Suzanne: ‘Ze nemen een voorproefje op de uitspraak die nog moet komen…’

Helaas is dit dus de werkelijkheid in een beschaafd (*ahum) land als Nederland. Laten we hopen dat de rechter in het kort geding een einde aan de waanzinnige heksenjacht van wethouder en loco-burgemeester Arends en de politie Emmen maakt!

[RollingStoned beschikt over alle officiële correspondentie tussen Suzanne en de gemeente Emmen, de foto’s zijn gemaakt door Suzanne, de illustratie van falende justitie is van Lightspring/Shutterstock, openingsbeeld: Scott Maxwell LuMaxArt/Shutterstock]
(advertentie)