(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Goed nieuws van het politiefront voor wietkwekers, bestaat dat? Jazeker. Uit het politierapport ‘Nationaal Overzicht Drugslocaties 2022’ blijkt dat de trend dat er steeds minder wiethokken worden ontmanteld zich lekker voortzet. Vorig jaar sneuvelden er nog 1.604 hennepkwekerijen, ofwel 4,4 per dag. Dat lijkt wellicht veel, maar een jaar eerder waren er nog 2.285 wietplantages die er door politiegeweld voortijdig mee stopten.

Nederland, wiet en de politie in 5 (fijne) grafieken

De kop van het nieuwsbericht op de landelijke politiewebsite doet je in eerste instantie nog schrikken: ‘In 2022 flink meer drugslabs ontmanteld‘. Maar hè, dat gaat dus niet over wiet. Bij onze ‘drug’ zijn de cijfers, vanuit politiestandpunt dan, een stuk minder vrolijk. Kijk maar eens naar dit grafiekje dat we uit het politierapport plukten:

Dat gaat dus met gezwinde spoed de goede kant op, op naar de nullijn! Maar landelijke cijfers zeggen niet altijd alles, hoe zit het met de (ver)storende activiteiten van de blauwe mannetjes in jouw regio in de afgelopen jaren? Ook daar hebben we een grafiekje van:

We zien dat alleen in de regio Zeeland West-Brabant het aantal opgerolde wietplantages hoger was in 2022 dan in het jaar ervoor.

Geloof het of niet, maar over het beroepsmatig vernachelen van andermans wietplanten in hun prilste vorm – zeg maar stekken – worden de cijfers apart bijgehouden. Hennepstekkerijen heet dat dan in politiejargon. Grafiekje bij? Tuurlijk:

 

Wanneer iemand, pak ‘m beet de politie, A zegt dan moet ie vanzelfsprekend ook B zeggen. En verdomd, ook voor wat betreft “hennepdrogerijen” worden aparte cijfers bijgehouden. Grafisch vertaald en per eenheid zien die er voor Nederland anno 2022 zo uit:

Zijn we nu klaar met die politie-grafiekjes over wietkwekerijen, wietstekkenboerderijtjes en wietdroogdokken? Bijna mensen, want wanneer je wiet wil gaan kweken – iets wat met deze actuele pakkanscijfers wellicht weer iets aantrekkelijker wordt, wie zal het zeggen – heb je spullen nodig. Spullen die je bijvoorbeeld bij een growshop kunt kopen. Cijfers? Grafiekje?

Aan het maken van grafiekjes voor het Nationaal Overzicht Drugscijfers 2022 is gezien bovenstaande oogst (en dat is dus alleen nog maar de drug cannabis) blijkbaar zoveel tijd besteed, dat er weinig meer overbleef om naar de oorzaken van een en ander te graven.

Dit is alles wat wij erover konden vinden in het politierapport en dat past gemakkelijk in een klein screenshotje:

Kortom, nog een heel fijne voortzetting gewenst mensen en tot volgend jaar bij het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2023!

[openingsbeeld: Lisa F. Young/Shutterstock]
(advertentie)