(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onder de grond leven planten in de natuur niet alleen. Ze wonen daar gezellig samen en gaan een vruchtbare samenwerking aan met het andere leven in de bodem. Dat kunnen beestjes zijn zoals wormen maar de grootste helpers zijn schimmels.

Goede schimmels welteverstaan, deze worden mycorrhiza genoemd en gaan een samenwerkingsverband aan met de wortels van planten. De schimmels verbeteren de opname van voedingsstoffen voor de wortels en krijgen daar zelf voedingsstoffen in ruil voor terug. Om deze voedingsstoffen die de wortels afscheiden veilig te stellen beschermen de goede schimmels de wortels daarnaast tegen aanvallen van andere, slechte schimmels zoals pythium en fusarium (wortelrot).

mycord

Goede schimmels zoals de mycorrhiza zitten alleen niet standaard in je aarde, maar dien je er zelf aan toe te voegen. Voedingsfabrikant B.A.C. heeft er een middel voor dat onder meer bestaat uit vier verschillende soorten mycorrhiza. Deze schimmels groeien op en om de plantenwortels en vergroten daardoor als het ware het bereik van het wortelstelsel. Ze halen water en mineralen uit de grond en geven deze door aan de plant. De plant op zijn beurt, maakt door middel van fotosynthese verschillende koolstofverbindingen waarmee de schimmel zich voedt.

De schimmels kunnen bodemporiën bereiken die te klein zijn voor plantenwortels en kunnen gebonden elementen voor de plant beschikbaar maken. Zowel de plant als de schimmels profiteren enorm van de samenwerking, het is dus niet zo gek dat 99% van alle planten in de natuur een dergelijke samenwerking aangaat. Aarde die je koopt in tuinwinkels bevat van zichzelf geen bodemleven. Om aarde vrij van infecties en ziektekiemen te houden wordt het gedesinfecteerd, maar daardoor bevat het dus ook geen gezonde schimmels meer. Met B.A.C. Schimmels kun je de gezonde schimmels zelf aan je aarde toevoegen. Het is verkrijgbaar in 50, 100 en 200 grams verpakkingen.

schimmels bac

B.A.C. Funky Fungi is verkrijgbaar vanaf 25 euro op bac-shop.com

(advertenties)