(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Twee onderzoeken in 1 week die aantonen dat het gebruik van cannabis op jonge leeftijd niet de oorzaak is van een lager IQ. Eerder berichtten we al over het Britse onderzoek en nu hebben ook Amerikaanse wetenschappers na studie bij duizenden tweelingen vastgesteld dat niet blowen maar familieachtergronden van invloed zijn op de ontwikkeling van intelligentie!

Twee onderzoeken naar wiet en IQ

De Britten onderzochten meer dan tweeduizend adolescenten voor hun studie waaruit blijkt dat op 15 – en 16-jarige leeftijd cannabis gebruiken geen gevolgen heeft voor de onderwijsprestaties en het IQ. Zie ons bericht ‘Onderzoek: jong blowen schaadt IQ niet‘ van maandag jongstleden.

En nog in dezelfde week wordt deze conclusie onderschreven door Amerikaanse wetenschappers, die duizenden tweelingen bestudeerden. Het voordeel van tweelingen is dat zij genetisch en wat sociaal-economische omstandigheden hetzelfde zijn, dus verschillen in intelligentie kunnen dan niet daaraan liggen.

Duizenden tweelingen onderzocht

shutterstock_217341082

Amerikaanse onderzoekers keken naar het IQ van duizenden tweelingen en stellen vast dat wiet niet de oorzaak is van een verminderde intelligentie. Het zijn de familieomstandigheden!  [foto: Stuart Monk/Shutterstock]

Maar het ligt dus ook niet aan het gebruiken van cannabis op jonge leeftijd! De onderzoekers volgden twee groepen tweelingen: eentje van liefst 2.300 mensen uit Minnesota en eentje van 800 uit Californië. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het IQ van de tweelingen werd gemeten op 10-jarige leeftijd – dus voordat ze met cannabis in aanraking waren gekomen eventueel – en opnieuw rond hun 18e jaar. Het blijkt dat de intelligentie van blowende tieners niet of nauwelijks (niet significant heet dat dan) verschilt van hun niet-blowende tweelingzus of -broer!

Blowen niet de oorzaak van daling IQ

Wel werd vastgesteld dat de ontwikkeling van het vocabulaire (woordenschat) bij blowende pubers minder groot was dan bij niet-blowers. Hun score bij de IQ-test was ook 3,4 tot 4 punten lager. Maar op andere tests van de intelligentie zoals het voltooien van patronen en het oplossen van problemen waren er geen verschillen tussen blowers en niet-blowers.

De belangrijkste conclusie is echter dat het niet de wiet is die verantwoordelijk is voor een eventuele daling van het IQ. Anders zouden de stevige en veelvuldige blowers namelijk fors lagere scores moeten hebben dan de sporadische blowers, en dat is niet zo. “Er is geen relatie tussen hoe vaak mensen wiet roken en hoeveel hun IQ daalde”, stelt Joshua Isen, psycholoog aan de University of Minnesota in Minneapolis.

Familieomstandigheden bepalen intelligentie

En wanneer cannabis wel de intelligentie zou verminderen zou je ook verschillen moeten zien bij tweelingen waarvan de ene wel blowt en de andere niet. Maar de wietliefhebbers scoorden niet lager. “Daarom zijn wij ervan overtuigd dat het de familieachtergronden en -omstandigheden zijn die verantwoordelijk zijn voor zowel een lager IQ als het wietgebruik”, zegt Isen. Dit onderzoek toont nog niet aan om welke familiekarakteristieken het dan precies gaat, hoewel de wetenschapper meent dat het in ieder geval niet de genen zijn…

[openingsbeeld: takito/Shutterstock]
(advertenties)