(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Amsterdam is passé als cannabis hoofdstad van Nederland, tegenwoordig gebeurt het vooral in Haarlem. Zo vestigt de eerste Mediwietkliniek van ons land zich daar en zetelen er sinds kort ook o.a ook Cannabis Science, Stichting Drugsbeleid en… RollingStoned!

Gisteren werd bekend dat Wernard Bruining (foto) op korte termijn een kliniek opent in Haarlem, gespecialiseerd in medicinale cannabis. Met de stichting Mediwiet timmert hij al langer aan de weg, zoals je recent ook kon lezen in het uitgebreide interview dat RollingStoned met deze wietpionier had: ‘Wernard Bruining: Wiet redt levens!’ Onlangs bracht hij ook het boek ‘Helende Hennep’ op de markt en nu is het dus tijd voor een kliniek.

Wernard Bruining gelooft in Helende Hennep

Wernard Bruining gelooft in Helende Hennep

1e Mediwietkliniek in Nederland

Die komt op de hoek van de Spaarnwoudestraat en de Koralensteeg, op loopafstand van het historische stadscentrum. De buurt is een beetje ongerust over de komst van de cannabiskliniek, omdat het gehuurde pand voorheen aan een drugscrimineel toebehoorde. Daar wist Wernard niets van af, vandaar dat hij komende zondag een voorlichtingsbijeenkomst houdt voor de buurt. “Dit wordt absoluut geen coffeeshop”, zegt hij alvast ter geruststelling. In het pand komt  het secretariaat van de stichting Mediwiet, met een arts die mensen adviseert over medicinale cannabis. Zoals bekend gebruiken patiënten vooral wietolie waar je niet high van wordt, dus met veel CBD en weinig tot geen THC.

Vorig jaar was Bruining betrokken bij de totstandkoming van het keurmerk voor coffeeshops in Haarlem en zo zag hij op een gegeven moment het te huur staande pand. Eigenlijk had hij eerst het idee om zijn kliniek in Amsterdam te vestigen, toch decennialang de cannabis capitol  van Nederland (en zelfs van de wereld). “Maar Haarlem is natuurlijk veel beter!” zegt Bruining in het Haarlems Dagblad, “Amsterdam heeft het niet meer.”

Nol van Schaik, coffeeshophouder in Haarlem en actief in THC, met Wernard Bruining, de man van de eerste mediwietkliniek van Nederland, ook in Haarlem

Nol van Schaik, coffeeshophouder in Haarlem en actief in THC, met Wernard Bruining, de man van de eerste mediwietkliniek van Nederland, ook in Haarlem

Haarlem is een echte cannabisstad

Die rol van cannabis hoofdstad wordt overgenomen door Haarlem, zo lijkt het. Niet alleen komt er de eerste Mediwietkliniek van Nederland, ook andere cannabisondernemingen vestigen zich tegenwoordig graag in de stad aan het Spaarne. Zo zitten er in een straal van honderd meter drie verschillende cannabisbedrijven (coffeeshops niet eens meegeteld).

Om te beginnen zit Cannabis Science Europe van de bekende onderzoeker Mario Lap sinds begin dit jaar aan Groot Heiligland. Het is tevens het hoofdkantoor van zijn Drugtext Foundation, dat (wetenschappelijke) onderzoeken en studies over drugs publiceert. Vlak in de buurt op Groot Heiligland zetelt sinds enige tijd ook de Stichting Drugsbeleid (een gerenommeerde denktank m.b.t. drugspolitiek in Nederland, die ijvert voor opheffing van het verbod op drugs), onder voorzitterschap van Raimond Dufour. En last but not least: wij van RollingStoned maken er sinds 8 januari het Nederlandse en Vlaamse medialandschap onveilig, op nog geen 10 meter afstand van eerstgenoemde uit dit rijtje.

Haarlem Hempcity

Kortom: voorlichting, onderzoek, lobby én media binnen een straal van 100 meter (en ja, er is ook nog een coffeeshop op kruipafstand)… Plus een van de actiefste coffeeshopverenigingen van het land: THC (Team Haarlemse Coffeeshopondernemers). Bye bye Amsterdam en welkom Haarlem Hempcity, de nieuwe cannabis hoofdstad van Nederland!

(advertenties)