(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er is door velen uitgekeken naar de komst van de DaVinci IQ. DaVinci was met haar Ascent hét toonaangevende merk op het gebied van draagbare verdampers maar die liep alweer aardig wat jaartjes mee. Tijd dus voor een nieuw paradepaardje in de vorm van de innovatieve DaVinci IQ. We hebben hem voor je getest.

Het kan geen makkelijke opgave zijn om een nieuwe DaVinci te ontwerpen. De lat ligt niet alleen door de uitstekende prestaties van voorganger Ascent, maar ook dankzij de moordende concurrentie ontzettend hoog. De Ascent heeft anno 2017 wellicht een wat gedateerd uiterlijk, maar is nog steeds een uitstekende verdamper. Met een modern design, een prachtig led display, een keramische kruidenkamer, een zirconia luchtpad, nauwkeurige precisie en een unieke Flavor Chamber hoopt DaVinci wederom de concurrentie te verslaan. We testen de DaVinci IQ.

DaVinci IQ ligt goed in de hand.

Uniek LED display

Qua design scoort DaVinci met de IQ wat ons betreft dikke punten, wát is deze verdamper mooi! De vorm borduurt duidelijk vooruit op die van de Ascent, maar is op alle fronten mooier en beter. De DaVinci IQ is kleiner dan zijn voorganger en ligt daardoor heel lekker in de hand. Hij voelt lekker zwaar aan en heeft een sterke body van geanodiseerd aluminium. Maar het mooiste is nog wel het originele LED display dat DaVinci voor de IQ bedacht.

Het LED display van de DaVinci IQ is zeer origineel, 1-0 voor DaVinci!

Waar de meeste andere draagbare verdampers gebruik maken van een lcd scherm, vertelt DaVinci’s IQ je alles wat je tijdens het gebruik maar zou willen weten met een werkelijk uniek en stoer LED display. 51 Kraakheldere led diodes geven aan op welke temperatuur je verdampt, wat de status van de batterij is of welk van de vier slimme Smart Paths je gebruikt. Voor de foto hierboven stelden we de IQ tijdelijk in op 420 graden Fahrenheit in plaats van 215 graden Celsius.

Zirconia luchtpad

Als enige verdamper op de markt, maakt de DaVinci IQ gebruik van zirconia keramiek. In eerste instantie wisten we niet precies wat dat was, maar na een korte Google zoeksessie blijkt dat een sort chirurgisch keramiek te zijn dat ook in de tandheelkunde gebruikt wordt. Zirconia keramiek is hittebestendig en sterker dan het glas dat in veel andere verdampers gebruikt wordt.

Het grote voordeel van het materiaal is dat het totaal geur- en smaakloos is en daarmee voor een geweldige smaak zorgt. Het luchtpad, de zirconia pearl en de twee verwisselbare mondstukken van de IQ zijn van dit materiaal gemaakt.

Flavor Chamber

Het belangrijkste zirconia onderdeel van de IQ is ongetwijfeld het luchtpad, of Flavor Chamber zoals DaVinci het zelf noemt. Deze ‘smaak kamer’ bevindt zich aan de bovenkant van de IQ, direct onder het mondstuk. Verder vinden we hier ook een handig uitneembaar pookje om de verdamper na gebruik mee te legen. De Flavor Chamber sluit direct aan op de kruidenkamer van keramiek dat je aan de onderkant van de DaVinci IQ treft.

De uitneembare Flavor Chamber. Wat je erin stopt verdampt niet, maar zorgt voor een fenomenale smaak.

Natuurlijk wordt dit luchtpad niet zomaar een smaak kamer genoemd, hij zorgt daadwerkelijk voor een betere smaakervaring. De Flavor Chamber is namelijk uitneembaar, waardoor je hem kunt vullen met wiet of andere kruiden. Op deze manier passeert de hete damp de wiet of kruiden in de Flavor Chamber. De damp is niet heet genoeg om deze kruiden te verdampen, maar wel warm genoeg om de terpenen te extraheren.

We probeerden de Flavor Chamber eerst met wiet, wat ervoor zorgde dat de sessie tot aan de laatste veel smaakvoller was dan gewoonlijk. Verse terpenen mengen zich haal na haal met de damp, een DaVinci IQ met een gevuld luchtpad blijft maar lekker smaken! Vervolgens probeerden we lavendel, wat ook een smakelijke combinatie met wiet is. De Flavor Chamber laat je wiet lekkerder smaken, en verandert dampen in een soort aromatherapie. Een heerlijke innovatie, niet alleen voor de smaak, maar ook omdat de (medicinale) effecten van terpenen steeds meer erkend worden.

Snel gevuld

Op de drie foto’s hieronder zie je hoe we de kruidenkamer van de IQ vullen. Dat gaat makkelijk en snel omdat de kruidenkamer door een soort glimmende glijbaan voor wiet wordt omringd. Dit is een convectie verdamper, dus het is wel belangrijk dat je de wiet goed maalt voor je hem vult. Maar je kunt dus simpelweg de klep openen, wiet droppen en in de kruidenkamer laten glijden, a piece of cake!

De parel die je hierboven ziet is ook van zirconia keramiek. Hij drukt de wiet aan wanneer je de klep van de IQ sluit en weerkaatst de hitte goed terug de kruidenkamer in voor een gelijkmatige verhitting.

Nauwkeurige precisie

Als je een beetje liefhebber van verdampen bent, dan weet je op welke temperatuur je het meeste smaak uit je wiet haalt en welke terpenen er op welke temperatuur verdampen. De DaVinci IQ is wat dat betreft een uitkomst, de temperatuur is zeer accuraat en op de graad nauwkeurig in te stellen in Celsius en Fahrenheit.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om een van de vier voorgeprogrammeerde Smart Paths te gebruiken. In dat geval begint de IQ bij een lage temperatuur te verdampen en verhoogd hij die automatisch in stappen over een periode van 10 minuten.

Bluetooth app

Wanneer je de DaVinci App download en installeert kun je zelf een of meer van de vooraf ingestelde Smart Paths overschrijven met je eigen temperatuurinstellingen en je sessie zelfs monitoren. Een grafiek op je telefoon geeft dan aan hoe de temperatuur na een haal afkoelt, waardoor je achteraf exact weet hoe lang je sessie duurde, en hoeveel haaltjes je genomen hebt.

Met de smartphone app kun je zelf Smart Paths instellen en worden sessies bijgehouden.

We hebben de app natuurlijk gedownload en geprobeerd. De telefoon en de DaVinci IQ waren direct zonder problemen met elkaar verbonden. Het instellen van de temperatuur of een Smart Path was wel een beetje lastig uitvogelen, maar lukte uiteindelijk ook. Persoonlijk vinden wij de smartphone app een leuke toevoeging, maar het dampen relaxter zónder de app. Goed, dat is persoonlijk, maar gelukkig is de app niet noodzakelijk en kun je alle functies van de IQ ook zonder de app gebruiken.

Opwarmen en batterij

De DaVinci IQ is voorzien van een keramische kruidenkamer welke zich aan de onderkant van verdamper bevindt. Het duurt zeker ten opzichte van metalen kruidenkamers wat langer voordat het keramiek op temperatuur is gekomen, maar daar staat een geweldige smaak tegenover. De DaVinci IQ is met 40 seconden zeker niet de verdamper met de allersnelste opwarmtijd.

Het duurt dus ongeveer 40 seconden voor de IQ op temperatuur is, wat de verdamper aangeeft door een keer discreet te trillen. Het led display toont je de stijgende temperatuur tijdens het opwarmen, maar die hoef je dus niet steeds in de gaten te houden, de IQ geeft je vanzelf een seintje. Haptische feedback heet dat.

Een vrij lange opwarmtijd dus, maar wat is 40 seconden als je vervolgens anderhalf uur achter elkaar kunt dampen? Wij hebben nog niet met een lege batterij te maken gehad in ieder geval, en de smaak, – we blijven het zeggen – die is fenomenaal! Als het om smaak vs. opwarmtijd gaat, hadden wij zelf ook voor dat eerste gekozen. Het opladen van de IQ gaat trouwens wel weer redelijk snel en duurt maximaal 3 uur wanneer je batterij helemaal opgeladen moet worden.

Conclusie

Verdampen is een heerlijke ervaring met de DaVinci IQ. Wij verkozen deze draagbare verdamper zelfs vaak boven onze veel kostbaardere Herborizer omdat hij qua smaak en gebruiksgemak simpelweg perfect is. Het is een convectie verdamper net als de Herborizer, wat betekent dat de wiet via hete lucht verdampt wordt. Convectie verdampers staan bekend om hun geweldige smaak en dat geldt ook voor de IQ.

De weerstand bij het verdampen is niet te zwaar, misschien net iets zwaarder als die van een goed gevulde wietpijp. De smaak van de IQ is fenomenaal, en blijft dankzij de unieke Flavor Chamber ook tot de laatste halen lekker. Zoek er maar een willekeurige YouTube review bij, ze zullen het allemaal beamen. De Flavor Chamber is trouwens ook meteen een handig extra wiet-compartiment waardoor je met één gevulde DaVinci IQ gerust een middagje toe kunt.

Je hebt de keuze uit twee verschillende mondstukken, maar wij hebben vooral het compacte mondstuk gebruikt omdat de IQ er daarmee gewoon nóg mooier uitziet. Inhaleren met dit mondstuk voelt aan alsof je een bong gebruikt, en was voor ons dus lekker herkenbaar. Het tweede mondstuk is een buisje dat uitsteekt en kan ook gebruikt worden op een 10 mm female en 14 mm male glas op glas verbinding van een waterpijp om watergekoeld te dampen.

DaVinci heeft zichzelf wat ons betreft opnieuw bovenaan de ladder met verdamper-producenten gezet. De IQ is echt een heel goede verdamper voor kruiden. Ze hebben duidelijk bewust gekozen om een topverdamper voor kruiden te maken in plaats van een matig werkende functie voor concentraten toe te voegen.

  • + Fenomenale smaak gedurende de hele sessie
  • + Produceert mooie dampwolken
  • + Prachtig design, voelt zeer degelijk aan
  • + Nauwkeurige precisie qua temperatuur
  • + Te gebruiken met iedere waterpijp met 10 mm female of 14 mm male glas op glas verbinding
  • + Uniek LED display
  • + 10 Jaar fabrieksgarantie
  • – lange opwarmtijd
  • – Gebruik siliconen afdichtringen
  • – Niet geschikt voor concentraten

De DaVinci IQ is voor 259 euro op Vaposhop.nl verkrijgbaar in de kleuren blauw (getest model), Gunmetal (grijs), Stealth (zwart) en koper (brons). Hij komt met twee verschillende zirconia mondstukken, een waterdichte wietcontainer, borstel, twee pookjes, een sleutelhanger, micro USB oplaadkabel en schoonmaakdoekjes. 

(advertenties)