(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wet is er niet voor iedereen. Daarmee bedoelen we op CNNBS uiteraard de Opiumwet. Die wordt voor gewone burgers die het wagen wat wietplanten te kweken steevast uit de kast getrokken om je te veroordelen, soms met huisuitzetting en al. Maar voor bedrijven gelden andere regels. En in het geval van ‘oude bekende’ FYTA uit Waalwijk wordt zelfs de complete Opiumwet aan de kant geschoven om grootschalige, commerciële wietteelt mogelijk te maken – door een rechter nog wel!

12 tot 25 ton ‘legale wiet’ in Waalwijk

In maart 2019 kwam de redactie van CNNBS een opzienbarend verhaal op het spoor. We zullen proberen om het kort samen te vatten. Het Duitse beursgenoteerde farmaceutisch bedrijf Dermapharm maakt bekend dat het een zakelijk belang heeft genomen in het Nederlandse bedrijf FYTA. Die start-up in Waalwijk zou een overheidslicentie hebben om 12.000 kilo medicinale wiet per jaar te kweken, uit te breiden naar liefst 25 ton cannabis op jaarbasis. Opmerkelijk, omdat tot dan toe alleen de firma Bedrocan zo’n overheidsvergunning – ofwel een ontheffing van de Opiumwet – heeft.

Zodra CNNBS het eerste verhaal publiceerde, kregen we een telefoontje van een Amsterdamse advocaat namens de Duitse farmafirma…

LEES OOK:  FYTA nieuwe NL mediwietteler à 12 ton per jaar

FYTA: wietteelt dankzij ‘onderzoeksontheffing’

Zowel bij FYTA als Dermapharm weigerde men om CNNBS te woord te staan. We kregen via de advocaat slechts een summier statement dat FYTA wel degelijk binnen de wet handelde (zie afbeelding hieronder), omdat het over een wetenschappelijke teeltvergunning beschikt.

Bij de overheidsinstantie die daarover gaat – Bureau Medicinale Cannabis  van het ministerie van VWS en nog specifieker de CIBG-licentie aldaar die wetenschappelijke wietteelt faciliteert – bezwoer men ons dat je met een ontheffing voor wetenschappelijk onderzoek verplicht bent om alle gekweekte wiet na onderzoek te VERNIETIGEN. En dus niet inpakken en (door)verkopen aan een Duits bedrijf.

LEES OOK:  Update FYTA & Dermapharm: teeltlicentie 12 ton bestaat niet!

LEES OOK:  Update dossier FYTA & Dermapharm • Eindelijk ‘spreekt’ FYTA!

Helaas werd het daarna stil in deze zaak, hetgeen nog eens versterkt werd doordat alle partijen bleven zwijgen…

Wiet kweken – 3.000 kilo – buiten de Opiumwet om

Totdat we afgelopen week op de website Groentennieuws dit korte nieuwsbericht tegenkwamen: ‘Nederlandse cannabisteler mag teelt starten zonder opiumontheffing‘. En om welke Nederlandse cannabisteler gaat het? Inderdaad: om FYTA!

De Waalwijkse kiloknaller blijkt naar de rechter te zijn gestapt, omdat men het niet eens is met een eerdere afwijzing van de gevraagde ontheffing van de Opiumwet. Die had men blijkbaar in mei 2019 – dus 2 maanden na de 3 genoemde publicaties op CNNBS (alsnog?) – aangevraagd bij het ministerie van WVS. Slechts 11 maanden later volgde al het antwoord van de overheid: ‘Nee FYTA, die ontheffing krijgen jullie niet’.

FYTA’s export wiet valt ineens onder de Geneesmiddelenwet

FYTA accepteert de afwijzing niet en spant bij de bestuursrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant een procedure aan om tóch wiet te mogen gaan kweken, voor hun Duitse zakenpartners van Dermapharm/Remedix AG. ‘De startup kon echter niet op langer procederen wachten omdat er al veel geïnvesteerd is, maar er nog geen inkomsten zijn’, schrijft Groentennieuws.

Kansloze rechtszaak zou je denken, want nee is toch nee immers. En de (opium)wet geldt toch voor iedereen in dit land?

Nou… eh, niet dus. Op onnavolgbare wijze – zo meteen een screenshot van het vonnis – vindt voorzieningenrechter T. Peters het allemaal best wat FYTA wil gaan doen. De Opiumwet wordt simpelweg terzijde geschoven met als argument dat het hier om een werkzame stof voor medicijnen gaat die aan Duitsland wordt verkocht (lees; drieduizend kilo wiettoppen). En dan valt de gehele teelt in Waalwijk dus mooi niet onder de Opiumwet maar onder de Geneesmiddelenwet!

De ene wietplant is de andere niet

Drieduizend kilo commerciële wiet per jaar. Ter vergelijking: ’s lands enige wietteler met een ontheffing van de Opiumwet is Bedrocan, dat al zo’n 20 jaar bestaat en dat inclusief hun exportgedeelte nog niet eens aan zo’n jaarlijkse hoeveelheid komt.

Zou zo’n rechter zich nu niet eens afvragen hoe dit overkomt bij al die honderden wiettelers – die vaak nog voor eigen (medicinaal) gebruik bezig zijn – die  voor een klein aantal wietplanten keihard worden vervolgd door justitie? Ook al doen zij een (terecht) beroep op het feit dat het hier hun levensreddende medicijn is, ze worden niet zelden voor 3 of 6 maanden hun eigen huis uitgezet. Alles in naam van de Opiumwet uiteraard.

Nee, natuurlijk vraagt zo’n rechter zich dat niet af. Money Makes The World Go Round, nietwaar mr. Peters, FYTA en Dermapharm?

Oh ja, nog zoiets leuks: ‘Tegen deze uitspraak staat geen rechtsmiddel open’, lezen we helemaal op het einde van het vonnis… ofwel: kweek er maar lekker op los daar in Waalwijk FYTA!

De volledige uitspraak – inclusief alle relevante links – in de FYTA-zaak vind je HIER

(advertentie)