(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nu Donald Trump via zijn perschef heeft laten doorschemeren dat de federale regering wellicht gaat optreden tegen staten die het gore lef hebben om (recreatieve) cannabis te legaliseren, is het interessant om te zien hoe zijn volk erover denkt. Welnu, die staan lijnrecht tegenover hun nieuwe president, zo blijkt uit de nieuwste poll.

1 maand Donald Trump

Na een maand Trump wilden de opiniepeilers van Quinnipiac wel eens weten hoe het volk over hun nieuwe leider denkt. De meeste van die zaken interesseren ons niet veel, denk aan belastingverlagingen en het bouwen van grensmuren van 25 miljard dollar en zo. Maar het onderwerp cannabis is ook ongelooflijk hot in de VS en dat interesseert ons natuurlijk wel, te meer daar de rest van de wereld vaker wel dan niet achter de United States aanhobbelt, nietwaar?

Interessant ook omdat het nog alle kanten op kan met de regering Trump en cannabis. Afgelopen week nog dreigde perschef Sean Spicer om ‘strenger de federale wet ten aanzien van recreatieve cannabis te handhaven’ en volgens die wet is wiet verboden. En de benoeming van de ultraconservatieve Republikeinse senator Jeff Sessions uit Alabama als minister van Justitie doet sommige cannabisliefhebbers ook het ergste vrezen…

Historische meerderheid voor legale wiet

Het volk staat anders in de cannabis discussie dan de regering en wil in grote meerderheid dat zowel recreatieve als medicinale wiet legaal is… [foto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

Welnu, de steun voor legalisering onder de kiezers neemt alleen maar verder toe, zo blijkt uit de opiniepeiling die Quinnipiac afgelopen donderdag wereldkundig maakte. Het bureau ondervroeg 1.323 kiezers uit het hele land. Daarvan is liefst 71 procent tegen een ‘federal crackdown on legal marijuana’.

De steun voor legalisering van medicinale cannabis is nog overweldigender: 93 procent van alle Amerikanen is hier voorstander van!

De publieke steun voor legale wiet is gegroeid sinds de verkiezingen afgelopen november, concludeert de Quinnipiac University dan ook. Behalve een nieuwe president kozen 9 staten toen ook voor legalisering van medicinale of recreatieve cannabis.

Gaat The Donald tegen de wens van het volk in?

In juni 2016 was 54% van de volwassen Amerikanen voor legalisering van cannabis en 89% had er geen problemen mee als volwassenen legaal mediwiet gebruiken wanneer een dokter hen dat voorschrijft. Acht maanden later zijn die percentages nog positiever: nu wil 59% legale recreatieve wiet en heeft 93% geen enkele moeite met legale medicinale cannabis.

Tim Malloy van Quinnipiac zegt dat het publiek naar acceptatie van cannabis is toegegroeid en dat er volgens hen andere, meer dringende zaken zijn waarover de regering zich druk zou moeten maken. ‘De acceptatie van wiet groeit jaarlijks, zelfs maandelijks. En er is nog nooit een dip voorgekomen.’

Of deze overweldigende steun voor legale cannabis Donald Trump zal stoppen weet natuurlijk niemand, maar wat het volk wil (iets wat populisten altijd roepen, dat ze namens het volk spreken en daarvoor opkomen nietwaar?) is duidelijker dan ooit…

[openingsbeeld: Rena Schild/Shutterstock]
(advertenties)