(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Marcel wil een autoflower Skunk kweken onder spaarlampen en vraag zich af of vier spaarlampen daar genoeg licht voor geven. Ook is hij benieuwd naar de afstand tussen zulke lampen en de plant en vraagt hij zich af hoe je het beste rechtstreeks in een grote pot kunt ontkiemen. Dus Muna, kom d’r maar in!

Lieve Muna,

Ik ga voor het eerst een wietplant kweken (Autoflower Skunk), en hierbij heb ik nog een aantal vragen voor ik kan beginnen 🙂

1.) Ik heb 4 spaarlampen Philips Cool Daylight 865, is dit genoeg?
2.) Is 10 cm afstand tot de bladeren genoeg? (2 lampen erboven en 2 ernaast wat naar beneden, ik heb hierbij een systeem gemaakt, zodat ik dagelijks makkelijk de afstand kan bijstellen.
3.) Mag ik een dubbelfitting gebruiken? Of moet je zoals ik ergens gelezen heb, altijd een aparte fitting voor deze lampen gebruiken?
4.) Ik heb een 30-literpot met gaten aan de onderkant, hier gaat eerst een laag hydrokorrels in. Daar bovenop komt dan potgrond bio met voeding voor 100 dagen. Nu de vraag: ik wil het zaadje direct in deze pot laten ontkiemen, hoe doe ik dit op een goede manier?

Mvg, Marcel

Hoi Marcel

Goed dat je me om raad vroeg! Ik heb namelijk denk ik wel wat goede tips voor je allereerste wietplant. De Autoflower Skunk is trouwens een prima keus voor een eerste kweekronde onder wat spaarlampen hoor. Skunk is sterke genetica en omdat het een autoflower is, kan de plant gedurende de hele cyclus van lange dagen onder de lampen profiteren. Het is jammer dat je niet schrijft wat het wattage van de lampen is, maar ik vermoedt niet al teveel. De lange dagen die een autoflower kan maken, kunnen dit in ieder geval compenseren. Hou tijdens te gehele cyclus daarom een lichtregime aan met 18 uur licht of meer per dag.

Zijn de vier spaarlampen genoeg om een autoflower onder te kweken? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden had ik eigenlijk het Wattage van de lampen moeten weten, maar laat me je dit zeggen; met spaarlampen kun je uitstekend wiet kweken. Als je het goed doet kun je er zelfs één gram droge wiet per Watt aan spaarlicht mee kweken, net zoals met HPS-kweeklampen.

Deze planten hebben ongeveer 8 spaarlampen per stuk, maar ook het wattage per lamp is natuurlijk van belang…

Voor je eerste kweekje zou ik daar echter maar niet vanuit gaan, als je dan een halve gram per Watt kweekt doe je het al heel erg goed en mag je jezelf op de borst kloppen. Je hebt vier spaarlampen in de kleur 865 (de laatste cijfers 65 staan voor de kleurtemperatuur, dus 6500 Kelvin), die zijn perfect voor de groeiperiode van je autoflower. Het bloeien gaat echter stukken beter met spaarlampen in een kleur tussen de 2100 en 2700 Kelvin (Warm White), dus wissel de spaarlampen voor het beste resultaat om, zodra je de eerste bloeiharen ziet.

Is 10 centimeter afstand tot de bladeren genoeg? Zeker is dat genoeg, ik denk zelfs iets teveel. Kijk, spaarlampen hebben maar weinig dieptestraling. Vandaar dat je ze eigenlijk zo dicht mogelijk op je plant moet hangen. Als het kon zou je ze bij wijze van spreken tegen je planten aan moeten hangen, alleen kan dit niet omdat spaarlampen ook de nodige warmte produceren. Hou de spaarlampen daarom op een centimeter of 6 tot 8 van de planten en let op of de planten het niet te warm krijgen. Hoe dichter je de lampen op de plant kunt krijgen, hoe beter. Als de plant last van de warmte krijgt, kun je dit zien aan de bladeren, de randen daarvan krullen dan omhoog zoals op de foto’s hieronder.

Daarnaast zou ik je aanraden om de twee spaarlampen die naast de planten hangen en ze dus van de zijkant beschijnen, ook erboven te hangen. De fotosynthese vind namelijk vooral aan de bovenkant van de bladeren plaats. Een wietplant (en de meeste planten trouwens) richt de bovenkant van zijn bladeren daarom ook altijd in de richting van het licht.

Mag ik een dubbelfitting gebruiken? Ja, dat hangt een beetje van het Wattage van je spaarlampen af. Met twee 18 Watt spaarlampen in één fitting zal het wel goed gaan. Er zijn echter ook kweek spaarlampen van 125 Watt of zelfs meer waarbij ik dat absoluut zou afraden. Het hoeft dus niet per se, maar het is denk ik wel beter om gewoon één fitting per spaarlamp te gebruiken. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat spaarlampen helemaal niet in een dubbele fitting kunnen, het wordt namelijk genoeg gedaan. Kijk maar eens naar de foto hieronder, dan zie je trouwens ook meteen het verschil tussen bloei spaarlampen (links) en groei spaarlampen (rechts).

Spaarlampen zijn uitstekende kweeklampen, ze hebben alleen niet veel dieptestraling. 

Hoe kun je een wietzaadje het beste direct in een grote pot laten ontkiemen? Goede vraag, want dat is inderdaad lastig. Om ervoor te zorgen dat autoflower wietplanten niet in hun ontwikkeling vertraagd worden door verpotten, wordt inderdaad vaak aangeraden om ze direct in hun ‘eindpot’ te laten ontkiemen. Dit zorgt echter dikwijls voor problemen met de waterhuishouding van de jonge zaailing. Omdat de aarde – in jouw geval een grote pot met wel 30 liter aan aarde – veel meer water opneemt dan de zaailing in het begin verbruikt, staat de plant al heel snel te nat en krijg je makkelijk met schimmel of wortelproblemen te maken.

Ik raad daarom zelf liever aan om ook zaden van autoflowers te ontkiemen op de 100% succesmethode buiten de aarde. Zodra het worteltje dan te zien is, zaai je het zaadje in een klein potje (ter grote van een koffiekopje ongeveer). Daarin laat je het groeien tot het twee setjes met gekartelde blaadjes heeft, niet langer. Vervolgens verpot je het plantje op deze 100% stressvrije methode. Op die manier vertraag je de groei bij het verpotten niet, maar voorkom je wel een slechte start door een te natte waterhuishouding in een grote pot.

Heel veel succes met je eerste wietplant Marcel! Laat je nog eens weten hoe het gegaan is?

-xxx- Muna

(advertentie)