(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De groeifase heeft Dokter Groen nu lang genoeg geduurd en dus was het afgelopen week tijd om de bloeifase in te luiden. Dat veroorzaakte een behoorlijke groeispurt in de kleine kast. Heeft onze dokter misschien toch iets te lang gewacht met bloeien?

Omdat mijn kleine kweekkast inmiddels toch behoorlijk vol begon te raken, heb ik afgelopen week de klok omgezet. Waar de dames eerst dagelijks onder 18 uur licht en 6 uur donker stonden, krijgen ze nu nog maar 12 uur licht per dag. Zoals jullie wellicht weten gaan wietplanten bloeien wanneer hun dagen korter duren dan 14 uur, en dus zullen ook die van mij binnenkort de eerste bloeiverschijnselen laten zien.

Groeispurt

Maar zover is het nu nog niet. Ik heb de klok pas een dag of vijf geleden omgezet en de eerste bloeiverschijnselen zie je doorgaans pas zo’n 2 weken na het korten van de dagen. In de voorbereiding op de bloei maken wietplanten eerst nog een groeispurt door waarin ze nog bijna twee keer zo groot worden. Zo ook in mijn kleine kweekkast, waardoor ik een van de vier planten nog wat heb moeten trainen.

20151005_085442

Ik ben hiervoor hetzelfde te werk gegaan als eerder bij de twee stekplanten (in mijn kweekkast staan 2 stekplanten en 2 zaadplanten die er later bij zijn gekomen). Met een stuk flexibel binddraad heb ik eerst de basis verankerd, en daarna de top naar beneden gebogen. Op de foto hierboven kun je het goed zien. De lager groeiende zijtakken krijgen nu meer licht en auxine, een groeihormoon dat zich concentreert in het bovenste deel van een plant. Hierdoor zullen deze zich naar verwachting beter ontwikkelen zodat de plant straks meerdere hoofdtoppen heeft en uiteindelijk ook minder hoog wordt.

Luchtcirculatie

Zoals jullie vorige week hebben kunnen zien heb ik de kast een kleine upgrade gegeven met twee USB-ventilators. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie, voorkomt microklimaatjes (stilstaande lucht tussen bladeren en toppen) en een betere ontwikkeling van de stammen. De fans doen hun werk goed en ik merk dat de planten er steviger van worden. Qua voeding heb ik de planten niets gegeven, ze doen het nog prima op de voeding in de aarde. Wel heb ik de planten nu twee keer een bladvoeding gegeven met een speciale bladvoeding van BioQuant. Daarin zitten micronutriënten die door de bladeren opgenomen kunnen worden.

20151005_090341

20151005_090601

Ik verwacht voor volgende week weer een flinke groei in de kast, en misschien wel wat eerste bloeihaartjes…  Tot dan!

Dokter Groen

(advertenties)