(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nou, het is maar goed dat de rijksoverheid de cultuursector vorig jaar overeind hield met extra steunpakketten, anders hadden we misschien nooit geweten hoe Almere ruikt. De geur van die stad is namelijk uitgezocht door Kunstlinie Almere en wat blijkt? Almere ruikt naar water, groen en hoe kan het ook anders; een vleugje wiet!

Ach, Almere, stad waar alles kan. Vraag dat maar aan Ali Bouali die er ooit een bloeiende carrière als straatdealer startte. Wat ook in Almere blijkt te kunnen is uitzoeken hoe de stad ruikt bijvoorbeeld. Kunstlinie Almere deed het als onderdeel van de tentoonstelling ‘Thuis‘ in de Kunstlinie in Almere Stad. Samen met geurspecialist Jorg Hempenius gingen ze op zoek naar de geur die ze vervolgens ook de toepasselijke maar niet zo creatieve naam ‘New Town Green’ gaven. Anyway, hoe ruikt Almere dan?

De geur van Almere ziet er niet erg lekker uit maar ruikt vast heerlijk… Beeld: Kunstlinie Almere

Wiet! …en water en groen

Om daar achter te komen vroegen de Kunstlinie en Hempenius Almeerders naar geuren die zij bij de polderstad vonden passen. Het resultaat laat zich raden want wat blijkt? Almere ruikt naar wiet! …en water, en groen dus, maar ja, hoe ruikt water? Of groen?

Nou, het is een combinatie van stadse geuren en de aroma’s uit de omliggende natuur van de stad zoals gemaaid gras en bos, vertelt Bo Naarden van de Kunstlinie aan Omroep Flevoland. Een frisse geur werd vaak genoemd, evenals de geur van water, hoe dat ook moge ruiken. Maar dus ook de lucht van eten en het aroma van een joint die gerookt wordt. Kortom, Almere ruikt eigenlijk zoals iedere stad.

Hondenpoep was trouwens ook best een bekende geur voor Almeerders. Maar die geur is toch niet gebruikt voor de speciale ‘New Town Green’ geurkaars waarvoor alleen de lekkere luchtjes zijn gebruikt. En hoewel Naarden de geur van wiet zelf eigenlijk helemaal niet kan luchten, zit er toch wel een vleugje wiet in de geurkaars die volgende maand op de markt moet komen.

[Openingsfoto: Pavlo Glazkov/VRVIRUS, Shutterstock]
(advertentie)