(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kunst, hè getver! Maar wacht, met deze gasten en hun frutsels kun je wel lol hebben. Wellicht omdat ze zo stoned als een Bob Marley zijn, maar hoe dan ook kunnen wij er toch mooi eentje opsteken en ff vet chillen met deel 4 alweer van deze zinloze serie!

 Freaky artists part IV

 

Stonede kunstenaars: Jack and Dinos Chapman

Stoned tussen: Dinos vanaf 1962 tot nu en Jake vanaf 1966

THC-wieg stond in: Engeland

Stoned omdat: Veel seks en controversie

Jake-Dinos-Chapman_web14De gebroeders Jack and Dinos Chapman zijn de twee doerakjes in de hedendaagse kunstwereld. Sinds 1992 werken zij exclusief samen en sindsdien worden ze in kunstland zowel geroemd als gehaat. De broers maken bizarre kunstwerken met behulp van plastic modellen of glasvezel mannequins van mensen die zij in allerlei – vaak seksuele – posities smelten. Dit anatomische en pornografische smeltwerk is ook een keer toegepast op een reeks mannequins van kinderen, waarbij de gelaatstrekken waren omgesmolten tot geslachtsdelen. Pretty stoned!

In 2000 kregen de Chapman bro’s veel kritiek toen ze exposeerden met ‘Hell’: een groot aantal miniatuur poppetjes in nazi-kleding, verspreid over 9 glazen kubussen die stonden opgesteld in de vorm van een swastika. In 2003 haalden ze de woede van velen op de hals toen ze enkele schetsen van de Spaanse kunstenaar Goya hadden bewerkt door er grappige gezichtjes op te tekenen. De Britse komiek Aaron Barschak was hier zo kwaad over dat hij een pot rode verf over Jake Chapman gooide toen hij een lezing gaf.

Jake-or-Dinos-Chapman-exh-007If Hitler Had Been a Hippie

De heren hebben eenzelfde geintje uitgehaald met schilderijen van Adolf Hitler. Voor een expositie in 2008 kochten de broers diverse werken van Hitler op – die zo’n 1000 schilderijen heeft gemaakt – en verrijkten de moeizame landschappen met vrolijke en psychedelische elementen, hartjes en vrolijke gezichten. De expositie kreeg de naam ‘If Hitler Had Been a Hippie How Happy Would We Be’. Freaky gasten, die Chapman Brothers.

 

 

Escher_HandWithSphereStonede kunstenaars: Maurits Cornelis Escher

Stoned tussen: 1898 en 1972

THC-wieg stond in: Nederland

Stoned omdat: Optisch bedrog

Ook al heb je helemaal niets met kunst, de werken van Escher moet je hebben gezien. Van sommige plaatjes wordt je al stoned als je er naar kijkt, laat staan als je zelf al de nodige geestverruimende substanties tot je hebt genomen. Escher is een ster in het bespelen van wiskundige en natuurkundige principes. Zijn werk verbeeldt vaak onmogelijke constructies, oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen die geleidelijk in volstrekt onnavolgbare vormen veranderen.

Bizarre werelden

esher2In eerste instantie werd zijn werk niet als kunst aanvaard. Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg hij wereldwijd erkenning als kunstenaar. Onder wiskundigen wordt zijn werk gewaardeerd omdat Escher symmetrieën en thema’s uit hun vakgebied in zijn kunst verwerkte. In de jaren zestig werd Eschers werk ook omarmd door hippies en popsterren vanwege de bizarre werelden die Escher creëerde. A picture says more then a thousand words. Oordeel zelf!

Morgen alweer het slot van de serie, met daarin de stonede kunstenaars Damien Hirst en Salvador Dalí!

 

(advertenties)