(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Twee weken geleden plaatsten we een interview met binnenkweker Test@ment, waarin hij 1,6 gram wiet per Watt kweekte. Vandaag kun je ook weer smullen want Test@ment doet verslag van zijn ‘100 Watt challenge’; lukt het om met slechts 100 Watt aan licht, 150 gram wiet (en dus zelfvoorzienend) te kweken?

Hi Test@ment, kun je wat vertellen over het ontstaan van deze weddenschap?

Jazeker, de weddenschap kwam tot stand na een gesprek met een vriend over de zin en onzin van het zelfvoorzienend kweken. Mijn stelling was dat 100 Watt aan kweeklicht wel moest volstaan om een gemiddelde recreatieve smoker van genoeg rookwaar te voorzien om zelfvoorzienend te zijn.
Uitgaand van een gebruik van 50 gram per maand en 3 maanden per kweekronde, kwam het doel dus op 150 gram per kweek. Om de setup voor deze kweek zo betaalbaar mogelijk te houden heb ik voor de goedkoopste Rubol Josephine gekozen. Deze spots zijn uitgerust met de Citizen CLU048-1212C4 LED C.O.B.’s met een vermogen van 48 Watt. Deze heb ik teruggeschroefd naar 33 Watt per Josephine en dus een totaalvermogen van slechts 99 Watt.

▲ 3x Rubol Josephine 48 Watt

Hoe zag je setup eruit voor deze weddenschap?

Deze Josephine’s hingen eerst totaal onderschat in de groeikast. Maar door deze weddenschap kregen ze de kans om de sterren van de show te worden. Natuurlijk ging hier wel wat denkwerk aan vooraf, hoe dit juist aan te pakken. Zoals iedereen zal begrijpen moeten we met maar 3×33 Watt geen enkele foton (lichtdeeltje, red.) verloren laten gaan. De wietplant stond dit keer in een alledaagse Smartpot van 30 liter.


▲ Een goed begin is het halve werk

Ik bouwde de 90 graden reflectors om die oorspronkelijk bedoeld waren voor de Cree versie van de Josephine, zodat deze op mijn Citizen C.O.B’s pasten. Vervolgens bouwde ik een driehoekig frame van oude latten van een bedbodem die ik nog had liggen, om de spots aan op te hangen. Hierna bevestigde ik de Josephine’s aan het frame. Met een ketting zorgde ik ervoor dat ik de hoek van de Josephine’s kon veranderen. De hoek van de spots zelf, heb ik voor deze test afgesteld tussen de 30 en 50 graden. Nadat ik de Josephine’s eraan had bevestigd hing ik een stuk wit/zwart plastic tegen de onderkant van het frame om eventueel verdwaalde fotonen de juiste richting te wijzen.

Hoe beviel het de plant onder de drie Rubol Josephine 48 Watt (nu 33 Watt) spots?

Deze test beviel de dame en mij uitermate goed! Ik heb het dit keer als een echte beginner aangepakt zeg maar, de plant heeft alles behalve in een perfecte omgeving gestaan. Ze had twee zijwanden tekort, heeft droog gestaan, nat gestaan, lichtstress gehad, vol in de luchtstroom enzovoorts. De plant gaf hier eigenlijk vrij weinig om en bleef vrolijk doorgaan met het produceren van haar begeerlijke toppen. Ze had de smaak flink te pakken en zwol al flink op in de eerste weken van de bloei.
Om het formaat van de top goed te kunnen inschatten heb ik ter vergelijking een 5 liter jerrycan naast gehouden. De hoofdtop heeft een lengte van 45 centimeter en is ongeveer 12 centimeter dik! De foto hieronder is genomen op de 34-ste dag van de zichtbare bloei.

▲ Dag 60 op het 12/12 lichtschema, waarvan 34 dagen zichtbare bloei

Raspberry Cough TV…

Weer vijf dagen later, op dag 39 van de zichtbare bloei dus, stond de plant er voortreffelijk bij. Voor de afwisseling heb ik er ditmaal een halve liter blik halve bier tussen gezet.

▲ Een halve liter bier vs. de cola’s van Test@ment

Nog een paar foto’s van de mooie dame zonder het licht van de Rubol LED kweekverlichting.


65 dagen op 12/12, waarvan 39 dagen zichtbare bloei

Weer 10 dagen verder (op dag 49 zichtbare bloei) was de Raspberry klaar om geoogst te worden.

75 dagen op 12/12 waarvan 49 dagen zichtbare bloei …who needs voorgroei anyway!

Bye bye Raspberry…

En Test@ment.. heb je de weddenschap gewonnen?

Met glans haha I love it when a plan comes together!
De weegschaal gaf aan 197 gram toppen te wegen. Met een stroomverbruik van maar 99 Watt is dat dus 1,99 gram per Watt. De Raspberry liet zich supersnel oogsten en was na 7 weken zichtbare bloei al oogstrijp! Terugkijkend op de kweek is het enige waar ik deze snelle afbloei aan kan toeschrijven, in dit geval de ochtend- en avondrood-simulaties. Dit vraagt dus zeker om een vervolg. Ik zit te denken om dit met 3 of 4 135 Watt Josephine’s nogmaals te proberen boven een grotere pot, om te zien of ik dit kunstje nog kan verbeteren.

▲ 197 gram van maar 99 Watt is 1,99 gram per Watt!

(advertenties)