(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kijk, dat zijn nou van die berichten waar je een warm gevoel van krijgt in deze koude wintermaanden. De gouverneur van Colorado, John Hickenlooper, wil dat er jaarlijks miljoenen dollars gaan naar de huisvesting van daklozen, belastinggeld dat afkomstig is uit de legale verkoop van cannabis!

Goeie dingen doen met legale wiet

We hebben het hier al vaker gezegd en we zullen het blijven zeggen: je kan heel leuke en nuttige dingen doen wanneer je cannabis legaliseert en er net als bij alcohol en tabak belastingen over heft. Dat bewijst Colorado anders wel, de eerste staat inAmerika waar zowel de medicinale als recreatieve wiet legaal is. In het wetsvoorstel dat de kiezers daar enkele jaren geleden aannamen stond ook hoe de accijns- en verkoopbelasting die men binnenhaalt door de wietverkoop besteed moet worden. Zo gaat er een vast percentage van de wietinkomsten naar bijvoorbeeld onderwijs, natuurbehoud, justitie, gezondheidszorg (inclusief drugsvoorlichting!) en wegenonderhoud. En we hebben het niet over mini-pindaatjes, want in 2015 werd er 135 miljoen dollar aan cannabisbelasting geïnd.

Miljoenen dollars naar huisvesting

shutterstock_88446580

Blowen voor het goede doel, in dit geval de een dak boven het hoofd van de daklozen… in Colorado kan en gebeurt het!

Gouverneur Hickenlooper, een Democraat trouwens, wil nu wietgeld gaan gebruiken om een ‘agressieve aanpak van het daklozenprobleem’ mogelijk te maken, een onderwerp waarover hij zich altijd al heeft bekommerd. In de begroting van de gouverneur voor het fiscale jaar 2017-2018 vraagt hij het regionale parlement om 12,3 miljoen dollar – per jaar – uit de wietverkopen om daarmee nieuwe huisvestingsprojecten voor de dak- en thuislozen in Colorado te financieren.

 

Een strak plan natuurlijk, waarbij er nog eens 6 miljoen dollar per jaar moet vrijkomen voor de huisvesting van inwoners met (te) lage inkomens en ‘others with behavioral health needs’

Daklozenprobleem Colorado

De staat Colorado heeft relatief gezien een groot probleem met daklozen (6% meer in 2016) en er klinken ook vaker geluiden dat dit deels met de handel in legale wiet te maken zou kunnen hebben (waardoor onroerend goedprijzen in bijvoorbeeld Denver enorm zijn gestegen). Vandaar dat de nieuwe strategie van de gouverneur weleens de bekende 2-vliegen-in-1-klap oplossing zou kunnen zijn!

Het geldbedrag dat Hickenlooper eraan wil besteden is niet echt een probleem, alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar is er 134 miljoen dollar in de staatskas gestroomd aan wietbelastingen. Wel moet er nog een wetswijziging komen om de bouw van meer dan tweeduizend woningen in de komende jaren mogelijk te maken…

[illustratie: Liusa/Shutterstock]
(advertenties)