(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ach mensen, wat zouden wij toch ook leuke en nuttige dingen kunnen doen met belastinggeld van legale cannabisverkopen. Zeg maar zoals ze nu al bijna 3 jaar in Colorado doen. Nieuwste initiatief: scholen kunnen geld krijgen om het pesten te bestrijden!

Overschot (!) aan wietbelastingen

Toen de inwoners van de Amerikaanse staat voor legalisering van (recreatieve) cannabis stemden, wisten ze al dat er van het door hun overheid verdiende belastinggeld op de wietverkoop mooie dingen gedaan gingen worden. Volgens de wet moet er namelijk geld vloeien naar onderwijs, wegen- en natuuronderhoud en drugsvoorlichting bijvoorbeeld. En omdat de legalisering een eclatant succes is – vorig jaar haalde Colorado bijvoorbeeld 135 miljoen dolar wietbelastingen op – schiet er zelfs geld over!

Extra geld voor scholen

shutterstock_484223398

Man wat kan je toch nuttige dingen doen met het legale wietbelastinggeld… [foto: underworld/Shutterstock]

En voor een deel van de extra miljoenen waarin de legaliseringswet niet voorziet – in totaal gaat het om 66 miljoen dollar tot dusver – heeft de staat nu een fraaie bestemming gevonden. Ongeveer 2,9 miljoen dollar van het belastingoverschot gaat namelijk naar zo’n vijftig scholen in Colorado die daarmee het pesten te lijf gaan.

Via het Colorado Department of Education (CDE) krijgen de scholen komend schooljaar het geld voor pestpreventie. Per school kan het bedrag oplopen tot 40.000 dollar per schooljaar. Daarvoor krijgen de docenten onder meer speciale trainingen van een preventiecoach en de mogelijkheid om een bullying prevention committee op te richten, dat bestaat uit leraren, ander onderwijspersoneel en ouders.

Emotionele welzijn

“Het is een hoop geld”, zegt Dr. Adam Collins, die bij het CDE coördinator ‘pesten en onderwijs’ is. “Het is een geweldige mogelijkheid voor scholen om een aanvraag te doen en er zeker van te zijn dat er gezorgd wordt voor het emotionele en sociale welzijn van de leerlingen.”

[openingsfoto: Per Bengtsson/Shutterstock]

 

(advertenties)