(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een bijna exotische trip rond de wereld deze week, met tussenstops in Papoea-Nieuw-Guinea, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, België, Guyana en Servië. Geen Nederlandse inbreng inderdaad dit keer, al maakt dat het geleden plantenleed er bepaald niet minder om. Integendeel, want je hoopt toch altijd dat het gras bij de (over)buren groener is dan thuis..

Wietfoto 1 – Papoea-Nieuw-Guinea 

Wat zien wij hier? Drie zonder veel medeleven uit de grond gerukte wietplanten, op een plek waar wij niet eerder waren: Papoea-Nieuw-Guinea. Dat ligt in Oceanië, grenzend aan Indonesië en ten noorden van Australië. Bijzonder is, aldus Wikipedia, dat er liefst 823 (!) talen worden gesproken door de 10 miljoen inwoners. Eén daarvan, een leraar van de Hood Point High School  in Hula, zal in zijn eigen taal wel flink gevloekt hebben, nadat de politie hem beroofde van zijn trio dames. Ook om zo weinig plantjes kunnen ze niet lachen daar. Sterker nog, de leraar zit ervoor in de gevangenis. En hij krijgt van politiebaasje Laimo Asi in één moeite door ook de schuld – vanwege zijn schandelijke gedrag – dat er steeds minder leerlingen worden aangemeld op de middelbare scholen in Papoea-Nieuw-Guinea…

Wietfoto 2 – Groot-Brittannië

Wat zien wij hier? Nou mensen, het is – tromgeroffel – de “largest ever drugs raid” in de Britse gemeente Durham. Uiteraard betreft het dan een cannabis farm, zoals ze in Groot-Brittannië een wietkwekerij doorgaans noemen. In dit geval eentje met meer dan tweeduizend planten, die gezamenlijk aan het groeien/bloeien waren in een niet meer in gebruik zijnde bingohal aan Main Street in Ferryhill. Vier kerels (23, 25, 27 en 30 jaar) zijn gearresteerd, die daar blijkbaar woonden. Dat weten we omdat de agenten van de Durham Constabulary  schrijven dat ze ook “matrassen, koelkasten, diepvriezers en een grote hoeveelheid voedsel” in beslag namen. Niks positiefs te melden? Jawel, de grote hoeveelheid voedsel is door de politie geschonken aan de plaatselijke voedselbank.

Wietfoto 3 – Verenigde Staten

Wat zien wij hier? Op naar het volgende record. “Oklahoma authorities seized one of the largest amounts of black-market marijuana in the state’s history”, kopt The Oklahoman. Het gaat om 36 ton wiet, verstopt in een metalen schuur in Wagoner County. Een blik aan overheidsinstanties deed het vuile werk, aangevoerd door de eerder dit jaar opgerichte Organized Crime Task Force van het OM in de Amerikaanse staat. Procureur-generaal Gentner Drummond is dan ook trots als een aap met 7 lullen. “Onze staat wordt overspoeld door criminelen die drugs smokkelen in onze lokale gemeenschappen. Ik zal deze ernstige bedreiging voor de openbare veiligheid niet tolereren. Ik ben trots op het werk van de Organized Crime Task Force voor hun inspanningen om deze plaag in onze gemeenschappen uit te roeien.”

Wietfoto 4 – België

Wat zien wij hier? Geen aflevering van ‘Wietoorlog in Beeld’ is compleet zonder een aan moderne kunst grenzende wietfoto van de politie in Antwerpen. Kijk eens naar die soberheid die zo past bij 2023 en het gebruik van slechts één tint grijs terwijl er volgens experts wel 50 van bestaan. Soit. De 300 gram wiet die we tussen alle schitterende Antwerpse politiepracht en praal zien, behoorde eerder toe aan een dealer die in de Delinstraat tegen de lamp liep zogezegd. Hij raapte, zo bericht Het Nieuwsblad ons, een zak van onder een auto vandaan met daarin “een groot aantal verkoopseenheden cannabis”. Omdat de politie vermoedde dat deze sjaak “nog aan zijn verkoopronde moest beginnen” besloot men ook om zijn huis te doorzoeken. Het finale eindresultaat zie je hierboven.

Wietfoto 5 – Guyana

Wat zien wij hier? Links zien wij een smokkelbootje, rechts zien wij hetgeen er gesmokkeld werd met het smokkelbootje – 22,7 kilo wiet – en dat alles gebeurde dan ook nog eens in Guyana, buurland van Suriname en Venezuela. Afgelopen weekend zag de politie twee mannen rondlopen in de buurt van Rosignol Stelling, om precies te zijn rond de Cabbage Factory. Man, daar kan je lekker(e) kool eten. Maar dat deed dit tweetal niet. “Bij het zien van de politie renden de mannen in verschillende richtingen en vluchtten de bosjes in”, zo lezen wij op MMPconnect. Ze lieten 1 aluminiumboot, 1 15-PK buitenboordmotor en de 5 plastic zakken met wiet achter. Makkelijk scoren dus voor de wouten zo op het strand, op de late vrijdagavond.

Wietfoto 6 – Servië

Wat zien wij hier? Een wat wazige foto van een deel van op de kop af 165,5 kilo wiet. De lekkernijen zaten verstopt in 58 in plastic gewikkelde pakketjes, die op hun beurt weer gezellig lagen te keuvelen in 18 dozen. Het hele spektakel vond plaats op de grens van Servië met Kosovo en het erkende smokkelnest Montenegro (van waaruit heel veel wiet en illegale sigaretten hun weg naar Italië en de rest van de EU vinden). Hoe dan ook, deze kilootjes groen plezier zitten daar natuurlijk niet bij, aangezien dit een politiefoto is. Wie we dan weer niet op de foto zien, is de 44-jarige chauffeur van de truck waarin het spul zat, toen het ontdekt werd bij de Gradina grensovergang in Novi Pazar. Wel meldt Albanian Daily News dat de kerel “in de handboeien is geslagen” en dat belooft weinig goeds in Servië, zoals we weten…

(advertentie)