(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En daar zijn we weer met de wekelijkse fotorubriek waarin de pure verspilling van schaarse belastingcentjes centraal staat. Ofwel; wat hebben de wet-handhavende instanties nu weer allemaal gepresteerd, veelal na tips uit het publiek (eufemisme voor verraad)? Nou, meer dan genoeg om ook nu weer preventief een doos tissues klaar te zetten!

Wietfoto 1 – Nederland

Wat zien wij hier? Ons nationaal tuinbouwproduct in de verkeerde verpakking. Dit kiekje van de Politie Overbetuwe stamt uit 2020. Lekker actueel denk je, maar wacht. Pas deze week moest de wietkweker uit Nijmegen (32) bij de rechter opdraven. En het gaat niet over kattenpis hè, bij de inval werd meer dan 100 kilo wiet (nog niet gedroogd, dat wel) in beslag genomen. “De man werd toen in het pand aangetroffen met een wietplant en een schaar om de toppen eruit te knippen, in de hand”, schrijft het AD. Ondanks dit heterdaadje en de 100 kilo, gaf de rechter hem een lagere straf dan geëist. Omdat het zo lang duurde, hoeft de teler nu slechts 70 uur blaadjes te prikken.

Wietfoto 2 – Nieuw-Zeeland

Wat zien wij hier? Een laatste beeld van de grootste illegale wietkwekerij die ooit op het Noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland is gevonden door de politie. Bij toeval ook nog, want vanuit een helikopter ontdekt tijdens een routinevlucht omdat de stank en warmte niet te harden waren. Ook deze bust was al in 2020, maar hier geen genade voor de teler van dienst omdat zijn rechtszaak wat lang duurde. Nee, Oai Duc Truong mag voor zijn zesduizend wietplanten en 500 kilo toppen – geschatte opbrengst daarginds ruim 13 miljoen euro – zeven jaar de bak in. Zijn vier vriendjes uit Vietnam die de Nieuw-Zeelandse staatsburger erbij haalde om het vuile werk te doen, vliegen allemaal 2 jaar en 9 maanden de cel in.

Wietfoto 3 – Nederland

Wat zien wij hier op dit wazige kiekje? Spullen van iemand van 25 jaar uit Oud-Beijerland – laten we hem maar gewoon een dealer noemen – die niet veel vertrouwen in zijn klantenkring en/of groothandelaar heeft. Want wat een hoop wapens bij die zakjes wiet! Oké, het zijn volgens de politie “enkele honderden grammen wiet en hasj”, maar een machete? Meneer heeft misschien iets te veel actiefilms gekeken, wie zal het zeggen. In elk geval liep de vogel tegen de lamp na een anonieme melding, het zal je niet verbazen. Maar wat, zeker gezien de wapencollectie, wél verbaast: meneer verkocht de wiet en hasj aan minderjarigen!

Wietfoto 4 – Zuid-Afrika

Wat zien wij hier? Een hele hoop dagga ofwel wiet, zoals ze onze favo groente in Zuid-Afrika noemen. Goed voor een kwart miljoen euro alles bij elkaar. De politie kon scoren dankzij een tip uit het publiek, en dat deden ze dan ook in het pand aan 8th Avenue in Schaapskraal. Politiewoordvoerder Joseph Swaartbooi verklaarde dat de twee verdachten aangetroffen werden “terwijl ze druk doende waren om wiet te persen en in zakken te sealen”. Welja, een leuke dag voor de leden van de National Intervention Unit dus. En een iets minder geslaagde dag voor de twee arrestanten, die zich direct mochten melden in de Athlone Magistrates rechtbank op deze onzalige maandag.

Wietfoto 5 – Nederland

Wat zien wij hier? Om je gelijk gerust te stellen, het is een nepvuurwapen dat voor de drugs ligt uitgestald. Mag ook niet trouwens zo’n nepperd, maar het gaat hier natuurlijk over die drugs. En dan met name het leeuwendeel van de in Capelle aan den IJssel in beslag genomen partij die we hier zien. Twee Polen van 23 en 25 zijn nu de sjaak, aangezien de handel bij hun thuis aan het Filomeentje Erf werd gevonden. Over hoeveel softe en harde drugs we precies praten is niet bekendgemaakt. Overigens pasten de twee auto’s die de smerissen ook maar direct confisqueerden niet eens op de foto… 

(advertentie)