(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Olivier stuurde Lieve Muna deze week een vraag over zijn tegenvallende opbrengst. Onder zijn HPS lamp haalde hij namelijk altijd wel 300 gram lekkere wiet vandaan. Sinds hij op LED overstapte mag hij echter al in zijn handjes wrijven als hij 10 gram per plant oogst.

Dat moet toch wel beter kunnen, Lieve Muna? 

 

Naam
Olivier
Onderwerp
Kweekvraag met LED
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik ben een trouwe lezer van jullie topwebsite. Super interessante tips altijd, dus alvast bedankt hiervoor. Ik contacteer je in de hoop dat je mij kunt helpen.

Ik heb met HPS altijd mooie resultaten gehaald. Altijd gekweekt voor eigen gebruik in een tentje van een vierkante meter. Met HPS heb ik altijd rond de 300 gram mooie toppen geoogst. Ik heb nu echter drie LED-kweekjes achter de rug, en het lukt volledig niet. Ik haal met moeite 10 gram per plant onder mijn Spider Farmer sf2000. De planten worden niet sterk genoeg, vergeleken met de HPS. Ik zal enkele foto’s meesturen, hopelijk kun je mij aan betere resultaten helpen.

Met vriendelijke groet, Olivier

Bijlagen 

 

Hoi Olivier, bedankt voor je vraag. Ik voel je teleurstelling hoor. Van een upgrade verwacht je uiteraard vooruitgang, en dan valt het ontzettend tegen als je er juist op achteruit gaat.

Van 400 Watt HPS naar 200 Watt LED

Ik gok dat je voorheen met een 400 Watt HPS gekweekt hebt, aangezien je opbrengst altijd rond de 300 gram lag. Maar goed, dat maakt niet zoveel uit. Het gaat er natuurlijk om dat je het meeste uit je nieuwe LED haalt. Laten we daarom eerst even de specificaties van de Spider Farmer sf2000 checken om te zien wat er mogelijk is met deze LED.

De Spider Farmer sf2000 is een full spectrum LED met een efficiëntie van 2,7 µmol/J. Daarmee moet een opbrengst van 1 gram per Watt mogelijk zijn. De LED is dimbaar maar verbruikt op vol vermogen 200 Watt. Met deze LED zou dan ook een opbrengst tot 200 gram mogelijk moeten zijn.

Het klopt dus wel dat je opbrengst met deze LED wat lager ligt dan je gewend bent, maar het wattage is dan ook twee keer zo laag. Het helpt verder ook niet dat het belichtte oppervlak rechthoekig is, want je hebt een vierkante kweektent. De oogst kan echter wel wat beter dan vier (planten) x 10 gram (per plant) = 40 gram, en ik zal je uitleggen hoe.

Als ik even naar je foto’s kijk, dan zie ik dat een groot deel van het kweekoppervlak in je tent niet benut wordt. Hierdoor gaat er veel licht verloren, namelijk al het licht dat op de grond schijnt. Met de HPS werden je planten waarschijnlijk veel groter, zodat ze het oppervlak in je tent goed opvulden. Daarnaast straalt een HPS het licht doorgaans veel dieper in het gewas dan een LED panel, zodat ook lager groeiende toppen zwaarder werden.

Als je van HPS naar LED overstapt zul je hier dan ook rekening mee moeten houden. Om de beste resultaten met een LED panel te halen, moet je er dus voor zorgen dat het hele belichtte oppervlak benut wordt. Dat niet alleen maar het is ook veel belangrijker dat de toppen op de optimale afstand van de lamp groeien. Deze zogenoemde sweet spot is bij LED immers veel smaller (minder hoog) dan bij een HPS.

Om je planten optimaal van het licht van de LED te laten profiteren, zul je er dus voor moeten zorgen dat ze breed worden, zodat ze het hele kweekoppervlak benutten. Daarbij wil je ze ook niet te hoog laten worden, of er in ieder geval voor zorgen dat alle toppen op dezelfde hoogte groeien. Uitschieters zorgen er namelijk voor dat je LED hoger moet hangen, en alle andere toppen dus buiten het bereik van de sweet spot komen.

Sea of green

Er zijn grofweg twee manieren om dat te bereiken: scroggen of een sea of green kweken. Die laatste optie is het gemakkelijkste maar daar heb je dus wel meer wietplanten voor nodig, en dat wil niet iedereen. Bij een sea of green kweek je namelijk veel planten op de vierkante meter. Je laat ze dan niet lang groeien, zodat je snel kunt oogsten van vele planten die niet zo hoog worden. Het gaat het beste met stekjes, omdat die gelijkmatiger opgroeien.

In jouw tent van een vierkante meter zou je in plaats van vier planten bijvoorbeeld ook 16 of 25 planten kunnen kweken. Het oppervlak wordt dan vanaf de start goed benut, en je kunt hele snelle rondes draaien. Zeker als je daarbij stekken gebruikt, want die kun je heel snel op 12/12 zetten.

Scroggen

Wil je niet zoveel wietplanten tegelijk kweken, dan raad ik je aan om je planten te scroggen. Dat is ook goed mogelijk met vier planten op een vierkante meter, maar kost wel wat meer tijd. Elke plant moet dan immers een kwart van het oppervlak van je tent vullen voordat je kunt gaan bloeien. Om deze reden zou je wellicht ook wat grotere potten kunnen overwegen.

Met de Scrog Line Pro geef je iedere plant zijn eigen scrogrek.

Het is handig als je de vier planten allemaal van een eigen scrogrek voorziet, want dan kun je ze nog steeds uit je tent nemen voor de verzorging. Hiervoor kun je kant en klare rekken van 50 x 50 cm kopen, zoals op de afbeelding hierboven, of ze zelf maken met behulp van bamboestokken. Eén groot scrogrek van een vierkante meter is helemaal gemakkelijk te maken door een stuk tuingaas met tie-wraps aan de stoken van je kweektent vast te maken.

Samenvattend is het met deze LED dus belangrijk om het kweekoppervlak maximaal te benutten door te scroggen of door een sea of green opstelling. Als je de lamp daarnaast ook nog eens op de minimale hoogte boven je toppen kunt houden (waarschijnlijk een centimeter of dertig), zul je veel dichter bij die opbrengst van 200 gram komen, of misschien zelfs overtreffen. Dezelfde opbrengst als onder een 400 Watt HPS is met deze 200 Watt LED echter niet haalbaar.

-xxx- Muna

(advertentie)