(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De cannabisplant is al duizenden jaren onder de mensen. Oude culturen zoals de Romeinen, Chinezen, Grieken en Indianen wisten de plant al te gebruiken voor medicinale of industriële doeleinden. Maar wiet is er al veel langer; plantengenetica schatten dat ongeveer 28 miljoen jaar (!) geleden de wegen van hop – het meest nauwe familielid van wiet – en cannabis scheidden.

In deze 4:10 minuut durende video van de Amerikaanse publieke omroep leggen plantenwetenschappers ons haarfijn uit – voor zover bekend – waar cannabis vandaan komt. Heel bijzonder aan wiet is bijvoorbeeld dat de plant cannabinoïden (THC, CBD et cetera) bevat, iets wat haar neefje hop ontbeert. Men gaat er van uit dat deze cannabinoïden er in de eerste plaats niet waren om de mens stoned te krijgen, maar om de plant te beschermen tegen UV-licht en tegen dieren die zich eraan tegoed wilden doen.

Interessante historische kost kortom, en eigenlijk wel verplichte kost ook voor iedereen die vandaag de dag zo geniet van wiet of zichzelf gezond(er) maakt met cannabis!

(advertentie)