- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Vrouw heeft minder THC nodig om net zo high als man te worden
Er was eerst een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen nóg meer naar wiet hunkeren dan mannen, en snel daarna volgde alweer een volgende studie over cannabis en de sekseverschillen. Dit keer toonden wetenschappers aan dat vrouwen dezelfde acute cannabis-effecten ervaren als mannen, maar dan wel mooi met een lagere dosis THC!
Gevoeligheid en metabolisme
De man-vrouw verschillen ten aanzien van cannabis zijn onder de titel ‘Sex differences in the acute effects of smoked cannabis: evidence from a human laboratory study of young adults‘ gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychopharmacology.
Justin Matheson van de universiteit van Toronto (Canada): “Wij weten van bevolkingsenquêtes dat mannen meer geneigd zijn om cannabis te gebruiken dan vrouwen, maar het lijkt erop dat vrouwen meer serieuze wietgerelateerde effecten ervaren. Onderzoek bij dieren suggereert dat dit komt omdat vrouwen gevoeliger zijn voor de effecten van THC – de primaire psychoactieve component in cannabis. Dat wordt wellicht veroorzaakt door verschillen in de manier waarop THC wordt gemetaboliseerd bij vrouwen. Echter, er is relatief weinig menselijk laboratoriumbewijs dat wijst op sekseverschillen in acute THC-effecten.”
Wel verschil in consumptie, niet in effecten
Hoe gingen de Canadese onderzoekers te werk? In hun dubbel-blinde studie rookten 91 gezonde cannabis consumenten één enkele wietsigaret (met 12,5% THC of een placebo) voordat ze cognitieve tests deden en ‘subjectieve effectenschalen’ complementeerden. De onderzoekers hielden ook hun ‘vitale signalen’ in de gaten, waarbij je moet denken aan bloeddruk en lichaamstemperatuur. De participanten gebruikten 1 tot 4 keer per week cannabis en waren allemaal tussen 19 en 25 jaar oud.
De researchers ontdekten dat vrouwelijke studiedeelnemers de neiging hadden om net zo lang te blowen als mannen. Echter, vrouwen waren ook geneigd om minder van de joint te roken. Ondanks de verschillen in cannabis consumptie, waren er geen verschillen in de pieken van subjectieve drugseffecten, humeur of cognitieve effecten tussen mannen en vrouwen!
Vrouw heeft minder nodig dan man voor hetzelfde effect
Onderzoeksleider Matheson: “We stelden vast dat vrouwen minder van de wietjoint rookten en lagere THC-gehaltes in het bloed hadden, maar toch dezelfde directe effecten ervaarden als mannen. Dus, ik denk dat de belangrijkste conclusie hier is dat vrouwen een kleinere dosis THC nodig hebben om dezelfde graad van bedwelming te krijgen als mannen.” De geluksvogels.
Matheson voegt er nog iets aan toe: “Wat ik wil benadrukken is dat in ons onderzoek participanten zoveel mochten roken als ze zelf wilden. Wanneer deelnemers roken tot aan hun gewenste high, noemen we dit ’titratie naar effect’ (zelf bepalen wat het gehalte is, red.). Dat is mogelijk als je cannabis rookt, omdat de THC razendsnel naar het brein wordt gebracht op deze manier en gebruikers de high kunnen voelen terwijl ze nog aan het roken zijn.”
Met andere methoden om cannabis te consumeren – denk aan eten en drinken – is er sprake van een vertraagd begin van de actie. En kan er van een ’titratie naar effect’ geen sprake zijn. “In deze gevallen lopen vrouwen wellicht meer risico op het ervaren van acute nadelen”, zegt Matheson.
Meer onderzoek naar hormonen en genderdiversiteit
De onderzoekers geven toe dat er beperkingen aan hun studie zitten, zoals dat er niet naar genderverschillen wordt gekeken maar uitsluitend naar sekseverschillen. Dat laatste is een binaire biologische variabele (mannen versus vrouwen) en is de representatie van zaken als chromosomen, hormonen, anatomie en fysiologie. Gender daarentegen is een sociaal-culturele constructie die zaken representeert als onze gender-identiteit (man, vrouw of genderdiversiteit) en de verwachtingen die onze maatschappij heeft op basis van deze identiteiten.
Aldus de onderzoeker van dienst zelf dus, die er gelijk bij zegt dat deze huidige studie nog maar een eerste stap is. “De volgende stap is om te kijken waarom er sekseverschillen zijn bij acute cannabiseffecten, en het antwoord heeft waarschijnlijk van doen met zowel geslacht als gender. Voorbeeld; er is bewijs dat oestrogeen (een vrouwelijk geslachtshormoon) het metabolisme van THC beïnvloedt, wat sommige van de sekseverschillen die we zien kan verklaren. Maar we weten ook dat gender-identiteit drugsgebruik beïnvloedt, wat een verband kan houden met het feit dat vrouwen minder van de joint op rookten.”
Kortom; ook al leven we in 2020, dat aloude gezegde dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus kan nog wel eventjes mee. Hoe het trouwens zit met het steeds populairder wordende ‘derde geslacht’ X weten wij niet, maar wellicht dat dit ook nog wel eens door deze of gene wordt uitgevogeld binnenkort.
LEES OOK: Studie • Vrouwen smachten (nog) meer naar wiet dan mannen!