(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eigenlijk weten een half miljoen Nederlanders die wiet consumeren meestal niet wat er precies in hun genotsmiddel zit. Er is immers geen enkele controle op de productie van cannabis. Coffeeshops mogen hun koopwaar niet eens laten testen van onze overheid! Hoe anders is dat in Canada, waar cannabis volkomen legaal is. Maar er is natuurlijk ook nog steeds een illegale markt actief. Toch kan je maar beter legaal shoppen, want uit een test van 20 samples – afgepakt van illegale dealers – blijkt het met de vervuiling bepaald niet mee te vallen.

Van zaadje tot joint

In Canada en Amerikaanse staten waar wiet al legaal is wordt elk (!) cannabisproduct gecontroleerd en in de smiezen gehouden door een track & trace systeem: vanaf het stadium ‘zaadje’ tot het eindproduct in de dispensaries. Koop je daar legaal, dan weet je dus zeker dat je geen rotzooi in je longen pompt.

Op het etiket van legale cannabisproducten staat verder ook nog precies welke werkzame stoffen er in welke hoeveelheid in zitten. Cannabis is daar eigenlijk net een normaal consumentenproduct en zo hoort het natuurlijk ook. Met illegale aanbieders zoals online/straat/huisdealers is het anders – beslist slechter – kersen eten.

Illegale wiet is bijna altijd (deels) vervuilde wiet

Vorige week maakte het B.C. Cannabis Secretariat – de reguleringsinstantie van de provincie British Columbia – de resultaten van een pilot studie bekend waarin 20 samples gedroogde wiet afkomstig van illegale dealers in het lab getest zijn.

De kop van het artikel hierover op de website van het National Collaborating Centre for Environmental Health laat weinig aan de verbeelding over: ‘Unregulated cannabis: Risky production practices raise concern for consumers‘.

Sterker nog; de provincie B.C. waarschuwt cannabis consumenten onomwonden voor de vervuilde wiet die op de zwarte markt te koop wordt aangeboden. In de 20 samples wiet die in en rondom de stad Vancouver in beslag waren genomen bleken bijvoorbeeld liefst 24 verschillende pesticiden voor te komen, plus ‘onaanvaardbare niveaus’ bacteriën, schimmels, lood en het zware metaal arsenicum. Lekker dan!

Maar 3 van de 20 samples ‘geschikt voor verkoop’

Natuurlijk weten de Canadezen (net als de Nederlanders, de Belgen et cetera) heel goed waar deze ellende door wordt veroorzaakt. ‘Because cannabis is a high-value crop, there is a strong incentive to pursue large yields and high profits, even if this means utilizing risky production practices. In addition, because of the difficulty tracing illicit product back to the source, there are few to no consequences for illicit growers who knowingly or unknowingly engage in unsafe practices’, concluderen de onderzoekers.

Mocht je met eigen ogen willen zien om welke gevaarlijke stoffen het gaat, dan kan je HIER klikken en het treurige resultaat bestuderen. Samenvattend komen van de 20 illegale wietjes er slechts 3 uit met het stempel ‘acceptabel voor de verkoop’, de rest bevat simpelweg te veel pesticiden, metalen en microbiële verontreiniging (schimmels en TPC met name).

Lessen uit Canada voor ons

Vanzelfsprekend pleiten de autoriteiten voor het kopen van gereguleerde cannabis – die zoals gezegd wordt gecontroleerd van zaadje tot eindproduct – in plaats van blind iets aanschaffen op de zwarte markt. In een statement stelt de provincie B.C.: ‘De frequentie en diversiteit van de vastgestelde vervuilingen geven aan dat sommige kwekers die produceren voor de illegale markt zich wellicht bezighouden met praktijken die een risico vormen voor zowel consumenten als werknemers die met cannabis werken’.

Producten van licensed producers (legale wiettelers in Canada) echter worden ‘strikt gereguleerd om ervan verzekerd te zijn dat ze geschikt zijn voor menselijke consumptie’. En daar hoort uiteraard bij het verplicht testen op vervuiling zoals restanten van oplosmiddelen, pesticiden, schimmels, bacteriën en zware metalen.

In onze contreien bestaat er voorlopig uitsluitend en alleen illegale wiet en maakt de politie dagelijks jacht op iedereen die zich hiermee bezighoudt… De vraag is dus; hoe lang blijven wij hier nog zo door kloten met dit totaal niet gecontroleerde product dat door een half miljoen (onwetende) mensen wordt geconsumeerd?

Zo’n wietproefje in 10 gemeenten is te weinig en bovendien veel te laat: NU LEGALISEREN, inclusief de thuisteelt – want dat is voorlopig de enige manier waarop jij 100% zeker weet dat wat je rookt ook echt gezond is!

[foto:  Sara Armas/Shutterstock]
(advertentie)