(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De zesde kweekweek van de Morning Glory planten in de G-Kit XL en de Sneeze in de kleinere G-Kit kweekkast, was tevens de eerste week op 12/12. In de zomerwarmte strekten de Morning Glory dames daardoor behoorlijk en vielen Willie’s scrogplannen in het water. Kijken hoe hij dat heeft opgelost…

Ik tel de zesde week van deze kweekronde met de Morning Glory en de Sneeze. Het is me helaas niet gelukt om het scrogrek te plaatsen. Ik was het van plan maar er kwam iets tussen en tja… nu is het te laat. De Morning Glory planten zijn te groot geworden om door de gaten van het scrogrek te krijgen. Ik heb het daarom op een andere manier opgelost en hoe, dat ga ik je zo vertellen. Eerst maar n’s kijken hoe de dames er deze week voor staan.

Strekken en stokken

In de CNNBS G-Kit XL staan de twee Morning Glory planten er goed bij, al zijn ze wat hoog geworden. De dames groeien namelijk hard door, de hoogte in. De twee hebben nu al een gemiddelde hoogte van wel 55 centimeter, en dat komt natuurlijk door de aanstaande bloeifase. Ze hebben namelijk ook hun eerste week op het 12/12-lichtschema (12 uur licht, 12 uur donker) achter de rug. Er zijn bij beide planten nog geen tekenen van de daadwerkelijke bloei te zien.

Omdat ik te laat was met het plaatsen van het scrogrek ben ik overgestapt op de ouderwetse bamboestok. Normaal geeft het scrogrek onder andere extra steun aan de wietplanten. Ik hoop dat nu met de bamboestokken te hebben opgelost. Deze zijn bij iedere doe-het-zelf winkel of in het tuincentrum te vinden. Als de wietplanten straks vol in bloei staan is het natuurlijk wel belangrijk dat ze ook stevig staan. En dan bedoel ik niet alleen in de pot maar ook dat de stam straks het gewicht van de hoofdtop moet kunnen dragen.

 

Tropische hitte

Het was een warme week, en niet alleen buiten. De 315 Watt CMH binnenzon heb ik dan ook op een hoogte van 30 centimeter boven de Morning Glory planten hangen. De gemiddelde temperatuur was afgelopen week 27,77 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 45,37 procent. De dames geef ik dagelijks en met de hand zo’n 450 milliliter water met voeding van Plagron.

Hoe gaat het met Sneeze?

Door naar de kleinere CNNBS G-kit, met verhogingsset. Daar staan (uiteraard) nog steeds de twee Sneeze planten. Deze hebben een goede week achter de rug, al zou je dat misschien niet zeggen aan de hand van deze foto’s. Ik heb de foto’s gemaakt toen de binnenzon net een uurtje onder was gegaan. De dames waren feitelijk net lekker in slaap gevallen toen ik ze weer eens kwam lastigvallen voor een fotomomentje.

 

De Sneeze’s zijn deze week weer een klein beetje de hoogte in gegaan en zijn nu ongeveer 19 centimeter hoog. Tijdens m’n dagelijkse inspectieronde zag ik dat de dame aan de rechterzijde een afwijkend blad heeft. Een van de bladvingers heeft wat verkleuringen en een gekrulde bladpunt. Deze week maar even de bewatering extra goed in de gaten houden bij deze Sneeze.

Klimaat in CNNBS G-Kit

De G-Bars binnenzon (ik heb nog de 150 Watt versie; tegenwoordig kun je kiezen uit een 120 of een 160 Watt G-Bars) heb ik op een hoogte van 15 centimeter boven de Sneeze planten hangen. Ook deze staat inmiddels 12 uur aan en 12 uur uit, om de bloeifase op te wekken. De bewatering van de dames is deze week in een rap tempo toegenomen. Ze drinken nu dagelijks 350 milliliter water met voeding van Plagron. De gemiddelde temperatuur van de afgelopen week was 26,85 graden Celsius, en de gemiddelde luchtvochtigheid was 39,52 procent.

Verkoelende tips

Het is me deze week gelukt om de temperatuur in de kamer waar de G-Kit met verhogingsset staat omlaag te brengen. Het is met een paar simpele verkoelende tips voor elkaar te krijgen.
Als eerste is het belangrijk om te kijken of je lamp op het juiste moment van de dag aan staat. Het beste is dan natuurlijk als de zon niet vol op de kamer schijnt. Als tweede zorg je voor een opgeruimde schone vloer, zodat de koele lucht die vaak laag over de vloer beweegt gemakkelijk in de kweekkast gezogen kan worden.

Maar waarom moet de vloer dan schoon? Nou, als je door de kamer loopt zal je stof doen opwaaien. En dit kan dan weer je kast in vliegen. Als derde is het belangrijk de kamer te ventileren zodat er frisse buitenlucht naar binnen komt. Bij veel huizen zit er een ventilatierooster in het raam verwerkt. Zet deze open op momenten dat de kamer een hogere temperatuur heeft dan de buitenlucht, zodat de kamer kan afkoelen.

Night vision

Ik had je een video met nachtbeelden beloofd, maar tot mijn spijt kan ik mijn belofte op dit moment nog niet waarmaken. Tijdens de eerste warme dagen van het jaar was de nachtcamera er namelijk mee gestopt. Ik dacht eerst dat alleen het geheugenkaartje stuk was, maar deze week kwam ik erachter dat de schade wat groter was. De lichtsensor die in de camera zit heeft de hoogste temperaturen niet overleefd en zal vervangen moeten worden, voordat ik de opnames kan maken.

De (k)weekvideo

Ook nu dus weer zonder nacht helaas, maar wel met een extra camera in de kleine CNNBS G-Kit met verhogingsset. De Morning Glory planten schieten net als vorige week de camera’s voorbij! Deze dames groeien snel! De Sneezes hadden een extra camera staan en deze dames groeien rustig verder.

 

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn er al bloemen te vinden? Hoe groot zijn de Morning Glory planten nu dan weer? Natuurlijk de Sneeze planten, en nog veel meer… Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)