(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Aangezien alle planten van Willie Wietman op dit moment nog klein zijn, kunnen we gerust van een crèche met wietplantjes spreken. Lang zal het kleuterstadium waarschijnlijk echter niet duren, want de Sneeze planten stonden al in 11-literpotten, en de Morning Glory krijgt deze week zelfs nóg grotere schoenen. Kweekverslag!

Hallo allemaal, en welkom bij een nieuw verslag vanuit mijn twee kweekkasten. Het is nog maar de derde week van de nieuwe kweekronde met Morning Glory en Sneeze. De twee jonge Morning Glory plantjes hebben deze week een aardige groeispurt achter de rug. Ze zijn nu bijna even groot als de twee Sneeze dames, die een weekje voorsprong hadden. Nu de Morning Glory plantjes wat groter zijn geworden kan ik ze gaan verpotten en verhuizen naar de grote kast.

Grotere potten

De nieuwe plantenpotten die ik in de G-kit XL ga gebruiken hebben een inhoud van 18 liter, en zijn zoals je kan zien een flink stuk groter dan de pot waar ze uit komen. Het verpotten van de twee kleine dames verliep zonder problemen. Zo zie je maar weer; als je iets maar vaak genoeg doet dan word je er vanzelf goed in.
Het wordt de komende tijd wel goed opletten met het bewateren in zo’n grote pot. Een foutje van te veel water is snel gemaakt met zulke grote plantenpotten en kleine Morning Glory plantjes.

Na het plaatsen van Morning Glory in de G-Kit XL was het tijd geworden om ook de camera’s op de dames te richten. Daarna de datalogger even van nieuwe batterijen voorzien, en dat heb ik ook maar meteen even bij de Ikea Chilipulver gedaan. Deze heb ik daarna gelijk in de aarde gezet. De instelling van de Ikea Chilipulver heb ik wel even aangepast nu de plantjes nog klein zijn. In plaats van de grote ‘druppel’ staat de sensor nu op de middelste stand.

Kweekcijfers van de week

De Morning Glory dametjes hebben een gemiddelde hoogte van 5 centimeter nu. De 315 Watt CMH binnenzon heb ik op een hoogte van 30 centimeter boven de kleine dames gehangen. Ook deze heb ik staan op een lichtschema van 18/6 (18 uur aan en 6 uur uit). Ik heb het vermogen van de binnenzon op 70 procent staan van zijn volle vermogen. Ik heb dit gedaan zodat de Morning Glory plantjes rustig aan de nieuwe sterkere verlichting kunnen wennen. In de loop van de week zal ik de verlichting verder opvoeren naar vol vermogen.

De bewatering van de dames gebeurt dagelijks, indien nodig. Dat bestaat dan uit 70 milliliter water zonder voeding want ik vind de Morning Glory daar nog iets te klein voor, en wacht daar denk ik nog een week mee.

Sneeze

In de G-Kit met verhogingsset zijn nu alleen nog de Sneeze plantjes overgebleven. Deze twee dames zijn niet erg veel gegroeid in vergelijking met de Morning Glory. Of de Morning Glory groeit gewoon een stuk sneller… De twee Sneeze plantjes staan er verder wel netjes bij en zijn mooi groen van kleur. Ze hebben een gemiddelde hoogte van 7 centimeter.

De G-Bars kan ik niet lager hangen vanwege de katrollen die ik gebruik die net wat aan de korte kant zijn. Daarom heb ik de plantenpotten inclusief de lekbakken/schotels wat verhoogd, zodat de dames wat dichter bij het licht kunnen vertoeven. De G-Bars hangt daardoor nu 21 centimeter boven de Sneeze kroontjes. De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was 26,53 graden Celsius, en de gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 40,12 procent.

De bewatering van de Sneeze gebeurt ook dagelijks, en ze krijgen dan indien nodig 60 milliliter water (zonder voeding) per dag. In de loop van de week ga ik starten met het toevoegen van voeding aan het water. Ik wil de plantjes eerst twee dagen de tijd geven om aan de nieuwe stand van de binnenzon te wennen.

(K)weekvideo

Deze week staat één van de Sneeze plantjes vol in het zicht van de camera. Na het verpotten was ik blijkbaar vergeten de camera weer opnieuw goed te richten.

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn alle dames al aan de voeding? Wat is er met de laatste Morning Glory gebeurd? Zijn de Sneezes nu weer sneller gaan groeien?

Willie Wietman

(advertentie)